Do začetka prvenstva v Stožicah je še 26 dni, najbojši slovenski hokejisti pa se počasi stekajo na Bled. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Do začetka prvenstva v Stožicah je še 26 dni, najbojši slovenski hokejisti pa se počasi stekajo na Bled. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Slovenija - Rusija II
Selektor Matjaž Kopitar je že na ljubljanskem turnirju povedal, da so poškodbe in druge odsotnosti lahko le priložnost za druge igralce. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Edo Terglav
Edo Terglav je nazadnje za Slovenijo na svetovnem prvenstvu igral daljnega leta 2005, nato pa je manjkal zaradi osebnih razlogov ali pa poškodb. Foto: EPA

Drugi teden pripravljalnega tabora na Bledu je imel strokovni štab "risov" na voljo le osem kandidatov za nastop na SP-ju divizije I v Ljubljani, zdaj pa se jim bo pridružila vsaj še šesterica "legionarjev", ki so že končali svoja klubska tekmovanja.

D. Rodman le gledalec, Terglav na preiskavah
Trenutno so na pripravah Tomaž Razingar, Andrej Hebar, Žiga Jeglič, Robert Sabolič, Blaž Gregorc, Žiga Pavlin, Maks Selan in mladi reprezentant Peter Bizalj. V vratih sta zapolnila luknjo Gaber Glavič in Haris Bečirbegović.

David Rodman je že doma, ampak še ne trenira in spremlja treninge le s tribune, ker še vedno čuti posledice pretresa s predzadnje tekme končnice za uvrstitev v elitno švedsko ligo. Edo Terglav je v ponedeljek opravil preiskave v Franciji, je pa pri njem enaka zgodba kot pri Davidu in še ni jasno, kdaj bo lahko prišel.

Seznam manjkajočih se daljša
Kopitar je že pred meseci ostal brez poškodovanega Jana Urbasa, na NHL-ovca Jana Murška in Anžeta Kopitarja zaradi končnice ne gre računati, s čimer je Slovenija brez na papirju prvega napada. Veliko poškodovanih je tudi med slovenskimi igralci Jesenic in predvsem Olimpije, že celo sezono ima težave s poškodbami Marcel Rodman, medtem ko Greg Kužnik še razmišlja, ali bi po turbulentni sezoni v Beljaku sploh zaigral za reprezentanco.

Reprezentančni tabor bosta v sredo okrepila člana nemškega Krefelda Mitja Robar in Rok Tičar, proti koncu tedna pa še branilci Andrej Tavželj, Sabahudin Kovačević (oba Poprad) in Aleš Kranjc (Češke Budejovice).

Kdo bo 2. in 3. vratar?
Selektor Kopitar bo od četrtka dalje na treningih imel tudi prvega vratarja Roberta Kristana (Medveščak), medtem ko bo vlogo drugega vratarja zasedel mladi Luka Gračnar (Salzburg). Zaradi uspešnega igranja v končnici Andreja Hočevarja (Angers/Francija) in Gašperja Krošlja (Aab/Danska) se odpirata mesti 2. in 3. vratarja, saj so Francozi in Danci člani elitne divizije, zaradi česar imajo tudi daljšo končnico domačega prvenstva.

"Risi" bodo priprave na Bledu nadaljevali vse do 30. marca, ko bodo odpotovali na Poljsko, kjer jih s tamkajšnjo izbrano vrsto čakata edini dve pripravljalni tekmi. Po dveh srečanjih s Poljsko (31. marca in 1. aprila) v mestecu Jastrzebie-Zdroj pa se bo slovenska izbrana vrsta preselila v Ljubljano in preostanek priprav opravila v dvorani Tivoli.

Stožice magnet za gledalce
Svetovno prvenstvo bo v Ljubljani potekalo od 15. do 21. aprila. V okviru divizije I, skupine se bodo v dvorani Stožice pomerile reprezentance Slovenije, Avstrije, Madžarske, Ukrajine, Velike Britanije in Japonske, ki bodo imele priložnost za ponoven vstop v hokejsko elito.

Prvič se bo zgodilo, da se bo dvorana Stožice spremenila v spektakularno hokejsko prizorišče, prodaja vstopnic pa po besedah Hokejske zveze Slovenije lepo napreduje, saj je za tekme Slovenije že prodana polovica vstopnic oz. več, kot bi jih lahko sprejela Hala Tivoli.

Spored treningov na Bledu za ta teden:
Torek: 11:45 - 12:45
Sreda: 10:45 - 12:00
Četrtek:10:45 - 12:00
Petek: 7:00 - 8:05

V zadnjem tednu priprav na Bledu bodo "risi" začeli trenirati dvakrat dnevno.