Matjaž Kopitar je bil zelo zadovoljen s prikazanim in verjame, da bo Slovenija aprila kos Avstriji, Madžarski, Veliki Britaniji, Japonski in Ukrajini. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Matjaž Kopitar je bil zelo zadovoljen s prikazanim in verjame, da bo Slovenija aprila kos Avstriji, Madžarski, Veliki Britaniji, Japonski in Ukrajini. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Matjaž Kopitar
46-letni hokejski strokovnjak si je zadal, da v prvem poskusu vrne Slovenijo med najboljših 16 reprezentanc sveta, izmed katerih so Slovenci izpadli maja v Bratislavi. Foto: BoBo

Želim si, da na naslednji zbor pridejo fantje čili in zdravi. Tukaj ni treba izpostavljati želje po borbi in dokazovanju, saj so že večkrat dokazali, da prihajajo v reprezentanco po dobre izide.

Osnovna želja selektorja za aprilski zbor.
David Rodman
Čeprav jih ni izpostavil z imeni, je bil Kopitar najbolj zadovoljen z igralci, kot sta David Rodman in Andrej Hebar, ki sta se s selitvijo v 2. švedsko ligo vrnila na nivo izpred nekaj let. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Spomladi se bomo zbirali po etapah tako kot lani. Pač glede na to, kako se bodo po Evropi in doma zaključevala prvenstva. V skladu s tem bomo dodajali in odvzemali igralce.

Kako se bodo začele sklepne priprave.
Slovenija - Rusija II
Hokejska zveza Slovenije in reprezentance dobivajo trdne temelje, pri katerih se strokovni štab pod vodstvom Kopitarja zgleduje po tujih zgledih, predvsem tistih iz Finske. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Anže Kopitar
Los Angeles Anžeta Kopitarja je v hudi rezultatski krizi, ki je odnesla tudi trenerja Terryja Murrayja. Statistično naj bi imeli Kralji le še 16 odstotkov možnosti za uvrstitev v končnico. Bo "Kopi" namesto v boju za Stanleyjev pokal zaigral v Stožicah? Oče selektor se o tem za zdaj še ne želi pogovarjati. Foto: Klemen Brumec/brumec.org
Risi navdušili, zdaj pa nazaj v sivo klubsko realnost

Selektor Matjaž Kopitar je bil po preživetem tednu z izbranimi slovenskimi hokejisti zelo zadovoljen in prepričan, da izidov proti Švici (1:2*), Norveški (4:1), Rusiji II (3:2) in Franciji (4:5*) ne gre podcenjevati. Z optimizmom in vero v "fante" Kopitar komaj čaka na naslednje snidenje, ko se bodo konec marca in v začetku aprila začele sklepne priprave na svetovno prvenstvo I divizije v hokeju na ledu. Cilj na turnirju v Stožicah je jasen in preprost: zmaga in vrnitev v elitno divizijo svetovnega hokeja.

Po koncu evropskega izziva v Tivoliju je slovenski selektor rade volje analiziral štiri odigrane tekme, odkritja turnirja in načrte za prihodnje mesece pred prvenstvom.



Štiri močne tekme, dve zmagi in dva poraza po kazenskih strelih ter zmaga na domačem turnirju. Kaj je prinesel ta teden v Ljubljani?
Če bi nam kdo na začetku tedna ponudil to, bi z obema rokama sprejel. Moramo biti zadovoljni, dobil sem odgovore na vprašanje, kje so določeni igralci v tem trenutku. Zelo sem pozitivno presenečen nad večjim številom igralcev, tako da lahko gledamo z optimizmom naprej. Kar si želim do aprila je, da bi ti igralci obdržali formo, čim manj poškodb, kar je v tem športu zelo prisotno. Želim si, da na naslednji zbor pridejo fantje čili in zdravi. Tukaj ni treba izpostavljati želje po borbi in dokazovanju, saj so že večkrat dokazali, da prihajajo v reprezentanco po dobre izide.

Kaj pomenijo ti izidi proti reprezentancam, ki bodo letos v nasprotju s Slovenijo igrale v elitni diviziji?
Francija je nekako na nivoju, kjer smo mi. Rusija - nam se je nekako vse poklopilo, da smo prvič premagali Ruse. Norveška? Z njimi smo dobro igrali že lani, a ko oni naberejo še tistih pet igralcev, ki so jim tukaj manjkali, so veliko nevarnejši. Gre tudi za prednost domačega ledu in predvsem želje. Ne bi rad preveč izpostavljal drugih, tukaj gre predvsem za zrelostni napredek in razvoj reprezentance. Fantje so dobro odigrali, plod tega je bil tudi izid.

Nad kom oz. čem ste bili najbolj pozitivno presenečeni?
Določeni igralci so od lanskega leta napredovali, to me najbolj hrabri. Bili so že v formi v preteklosti in so potem nekoliko padli, zdaj pa so se pobrali in prišli nazaj, tako da lahko na njih resno računamo.

Kje so rezerve reprezentance?
To je bil zadnji zbor pred pripravami na svetovno prvenstvo. V hokejski igri ni nihče popoln, saj bi bili v tem primeru izidi vseskozi 0:0. Osredotočil se bom predvsem na igro v svoji obrambni tretjini, kjer v določenih trenutkih "zaspimo". Ni to prevelika skrb, že s povečano zbranostjo se da to lepo rešiti.

Kako ste bili zadovoljni s prikazanimi igrami "Francozov" in "Švedov"?
To je to, večinoma so igralci, ki so napredovali oziroma so se vrnili tja, kjer so že bili. Vesel sem, da se njihovo nastopanje v tujini razvija v pravo smer in želim si, da to formo zadržijo do aprila.

Igralci so zaradi obveznosti prihajali in odhajali, priložnosti za uigravanje posebnih postavitev ni bilo. Etapno zbiranje se obeta tudi pred aprilskim prvenstvom?
Da, spomladi se bomo zbirali po etapah tako kot lani. Pač glede na to, kako se bodo po Evropi in doma zaključevala prvenstva. V skladu s tem bomo dodajali in odvzemali igralce, pri čemer smo odvisni od klubov. Tako je bilo že na tem turnirju, saj nismo hoteli trmasto vztrajati v škodo igralcev in klubov. Nismo hoteli posegati v klubske interese, saj se vse prehitro zgodi, da bi se kakšen igralec znašel na stranskem tiru, kar je zadnja stvar, ki si jo želimo v reprezentanci.

Kako ste zadovoljni s samo igro in igranjem ob posebnih postavitvah - igra z igralcem več in manj?
Opravili smo tri, štiri skupne treninge. Vsako tekmo sem zamenjal peterke, razen deloma prvega napada. Z igro sem zelo zadovoljen, saj je plošček tekel, mogoče je bilo nekaj premalo strelov, sploh proti Rusiji.

Omenili ste napake v obrambni tretjini. Kakšen je bil vzrok?
Pojavile so se predvsem proti Franciji, kar lahko pripišemo utrujenosti. Igrali smo četrto tekmo v štirih dneh, tako da je nekako opravičljivo. Ampak tudi na svetovnem prvenstvu bo veliko tekem, pet v sedmih dneh, treba se bo zbrati in to odpraviti.

Jedro reprezentance je znano, a poškodbe so že prisotne. Ali je mogoče črpati kakšno okrepitev tudi iz reprezentance do 20 let?
Vsaj prihajajoče prvenstvo, če ne bo poškodb, je najverjetneje še prezgodaj za te fante. Zagotovo pa imajo potencial, kar so dokazali na SP-ju v Nemčiji, da se lahko kosajo z najboljšimi. Z Nikom Zupančičem sva si v živo ogledala prvo tekmo v Garmisch-Partenkirchnu. Imajo potencial, ki pa mora iti v razvoju naprej po pravi poti. Dobiti morajo ustrezno minutažo, da se bodo lahko normalno naprej razvijali, s čimer se bo kader za člansko reprezentanco še razširil. Če se zazremo v prihodnost, smo lahko optimistični, res pa je, da nikoli ne more biti tako dobro, da ne bi lahko bili še boljši.

Kako pomemben je bil ta zbor za aprilsko prvenstvo?
Zelo, tukaj ne gre samo za priprave, ampak tudi za promocijo hokeja. V Sloveniji se vse prevečkrat piše o težavah v hokeju. Težave tam, menjave tu. Tukaj pa so fantje pokazali, da si zaslužijo pozornost in spoštovanje javnosti, saj igrajo s srcem za to državo in ta grb.

Garderoba in štab sta bila zadovoljna s prikazanim, kako pa ste zadovoljni z obiskom v Tivoliju?
Vsi vedo, da smo si želeli še več ljudi na tribunah. Prepričan sem, da si ti fantje to zaslužijo, saj so oni najboljše, kar Slovenija premore v hokeju na ledu. Tako, kot jim govorim, da je treba spoštovati nasprotnika, sodnike in igro ter samega sebe, tako mislim, da bi si tudi oni zaslužili spoštovanje širše slovenske športne javnosti.

Zdaj se vračate v Los Angeles. Kako boste spremljali reprezentančne kandidate za prvenstvo in kako bo potekala nadaljnja selekcija?
Z Nikom Zupančičem sva v stalnem stiku. Prek Skypa sva redno v navezi in se pogovarjava ter dogovarjava. Paziva, da se ne podvajava, nato pa stvari skupaj predelava ravno tako na daljavo prek Skypa. Lahko si ogledam vse tekme na Šport TV-ju. Mislim, da sem si letos ogledal zadosti tekem, da ni več skrivnosti.

Mogoče preuranjeno vprašanje. Če bo Anže končal sezono že po rednem delu ...
Upam, da je ne bo!

Želim si, da na naslednji zbor pridejo fantje čili in zdravi. Tukaj ni treba izpostavljati želje po borbi in dokazovanju, saj so že večkrat dokazali, da prihajajo v reprezentanco po dobre izide.

Osnovna želja selektorja za aprilski zbor.

Spomladi se bomo zbirali po etapah tako kot lani. Pač glede na to, kako se bodo po Evropi in doma zaključevala prvenstva. V skladu s tem bomo dodajali in odvzemali igralce.

Kako se bodo začele sklepne priprave.
Risi navdušili, zdaj pa nazaj v sivo klubsko realnost