Selektor Matjaž Kopitar ni bil zadovoljen z uvodno tretjino, a v nadaljevanju so risi le prišli do četrte zmage. Foto: BoBo
Selektor Matjaž Kopitar ni bil zadovoljen z uvodno tretjino, a v nadaljevanju so risi le prišli do četrte zmage. Foto: BoBo
Slovenski hokejisti so izpolnili veliki cilj in se vrnili med elito. Foto: BoBo
Risi še četrtič zmagali

Slovenski selektor nikoli ni posebej evforičen, vedno je na trdnih tleh in tudi tokrat ob pogledu nanj ne bi ugotovili, da so se risi vrnilo med elito svetovnega hokeja. Za zmago nad Ukrajino s 3:2 pa so morali pošteno garati. "V zadnjem letu smo naredili preskok, premagali smo Belorusijo, drugo rusko ekipo, zdaj še Ukrajino. To je za nas velik uspeh in pri tem ni bilo pomembno, da smo vedeli, da smo že uvrščeni med elito. Čeprav smo seveda vsi samo ljudje in fantom se je to na začetku vendarle malo poznalo. A ni še konec, čaka nas še zadnja tekma, držim pa se načela, da gremo korak za korakom," je še dodal Kopitar.


Tomaž Razingar: Vsak dan je v Stožicah glasneje, gledalci nas spodbujajo, vsi v dvorani stojijo na nogah celotno tekmo. Hokejska zveza je zadela v polno s prvenstvom v Stožicah. Na tem prvenstvu ni lahkega nasprotnika, kakšna tekma bi se lahko tudi končala drugače. Mislim, da smo bili na vseh tekmah boljši tekmec, priigrali smo si več priložnosti. Imamo ogromno igralcev, ki znajo doseči zadetek, dobro obrambo. Skoraj vsi branilci igrajo v tujini, kar se še ni zgodilo v zgodovini slovenskega hokeja. Imamo tudi tri vrhunske vratarje. Zasluženo se vračamo med elito.

Motivacija na zadnji tekmi bo enaka kot na vseh dozdajšnjih tekmah, morda še malce večja. Z Avstrijci se odlično poznamo, na medsebojnih tekmah smo velikokrat potegnili krajši konec. V soboto želimo še enkrat razveseliti Stožice in osvojiti prvo mesto.

Žiga Jeglič: "Začeli smo zelo slabo. Mislim, da so nas Ukrajinci nadstreljali s 17-6. Ampak do tega je prišlo, ker smo videli, da je Avstrija zmagala in smo bili vsi že malo veseli. Vse to je malo vplivalo na podzavest, mislili smo, da nam ni več treba igrati. Toda želimo biti prvi, želimo si vse zmagati, tako da smo se pobrali in je bilo takoj vse bolje."

Mitja Robar: "Ta prva tretjina je pokazala, kako igraš tekmo, če že veš, da si v skupini A. Toda potem smo se v garderobi pomenili, tudi trener nam je povedal, da moramo biti pošteni do nas samih in do gledalcev, ki niso prišli gledat uspavanke, ampak našo borbo in to smo tudi pokazali. Ukrajinci so kakovostni, tudi danes so pokazali, da so dobri, toda na koncu so prevladali naša kakovost, borbenost in ekipni duh."

Žiga Pavlin: "Vedeli smo, da taka prva tretjina ne pelje nikamor, samo v visok poraz, česar pa nismo hoteli pred nabito dvorano v Stožicah. Tako smo se v drugi tretjini vrnili na led veliko močnejši, veliko bolj zbrani. Rezultat je pokazal, da smo si želeli zmagati, kar smo tudi storili."

Anatolij Homenko: "Čestitam Sloveniji za uvrstitev v elitno skupino. Imajo zelo dobro organizirano ekipo, nam pa je to danes manjkalo. A življenje gre naprej, kljub temu porazu."


Igra številk
Razmerje strelov: 31:18 v korist Ukrajine, ki je vse štiri dosedanje nasprotnike nadstreljala s 133:89! Pri tem so Ukrajinci tri tekme izgubili z golom razlike, tekmo z Madžari pa za dva, pri čemer so zadnji gol prejeli v prazno mrežo.

Rok Tičar je z 2 goloma in podajo svoj izkupiček popravil na 3 gole in 3 podaje, s čimer si deli 2. mesto na lestvici najučinkovitejših igralcev turnirja. S +5 skupaj z Robertom Saboličem vodi v kategoriji ratinga +/-, z 61,3 odstotka dobljenih bulijev pa je 5. v tej kategoriji, v kateri vodi Tičarjevo levo krilo Žiga Jeglič z 69,6 odstotka dobljenih bulijev.
Robert Kristan je ukrotil 29 strelov od 31 in je na 3 tekmah ubranil 93,6 odstotka strelov, s čimer je prvi vratar turnirja, saj je odstotek Bence Balisza padel na 90,7 odstotka ubranjenih strelov. Selektor Kopitar je po tekmi rekel, da ve, kdo bo branil proti Avstriji, a da mora odločitev še sporočiti Kristanu in Andreju Hočevarju.

Risi še četrtič zmagali