V vratih je blestel Luka Gračnar, ki je zbral 35 obramb. Foto: Reuters
V vratih je blestel Luka Gračnar, ki je zbral 35 obramb. Foto: Reuters
Kanadčani so na sedmih tekmah zbrali 18 točk. Foto: Reuters
Slovenija na SP-ju edina brez zmage
Slovenski hokejisti navdušili proti Kanadi

Slovenija se je od elite poslovila na dostojanstven način, s točko proti zvezdnikom iz zibelke hokeja Kanadčanom. Risi so na zadnji tekmi vodili vse do 48. minute in dvoboj pripeljali v podaljšek, ko je v 64. minuti odločil Steven Stamkos.

"Razočaranje je vsekakor prisotno glede na to, da nam ni uspelo obstati v skupini. Prikazali smo šest dobrih tekem, ena je bila slabša, iz tega bomo črpali in ne bomo negativni. Če razmišljaš pozitivno, se ti to tudi vrača. Vsekakor bi raje ostali v skupini A, a zdaj je treba gledati naprej. Pripravljali se bomo na olimpijske igre in na svetovno prvenstvo divizije A. Priznati moram, da se kakovostna razlika med reprezentancami zmanjšuje, smo blizu, a največkrat se zgodi to, kar se nam je proti Švici, da kakšno tekmo malo 'kiksneš', a to pač tako je," razmišlja Kopitar.

Slovenski igralec tekme Jan Urbas, strelec dveh zadetkov, bo tekmo ohranil v posebnem spominu: "To tekmo si bomo prav gotovo jaz in vsi drugi zapomnili, saj je proti Kanadi točka le točka. Tekmo smo dobro začeli, v sredini dobro zaprli prostor, Kanadčani niso prihajali do priložnosti. Povedli smo z dvema goloma in nato v drugi tretjini popustili, kar takšne ekipe, kot so Kanadčani, hitro znajo kaznovati, kar se je tudi videlo. Če gledamo v celoti, smo tekmo v redu odigrali. Na žalost smo osvojili le točko, čeprav bi lahko bili dve ali celo tri, a mislim, da smo lahko na koncu zadovoljni s to tekmo in z borbenostjo, ki smo jo pokazali."

Tomaž Razingar je razočaran nad izpadom, a igre v Stockholmu dajejo upanje: "Iskreno rečeno, svetovno prvenstvo je za nas neuspešno, odhajamo nazaj, od koder smo prišli, a igre so tiste, na katere smo lahko vsi fantje ponosni. Začetek je bil slabši, zamrznili smo, si ustvarili več priložnosti, igrali bolje kot na Danskem, a točk ni bilo. Videlo se je, da je ekipa razočarana, potem je sledila še slaba tekma s Švico. A smo se nato pobrali, pokazali, zakaj smo trenirali, da tudi v trenutkih, ko ne gre, držimo skupaj, da je ekipa zrela. Nismo dopustili, da bi nas še kaj zmotilo in vse ostale tekme proti Češki, Švedski in Kanadi smo odigrali z odliko, čeprav smo jih izgubili. Takšno je realno stanje, a na tem turnirju smo odigrali dober hokej."

Naslednji izpit za slovenske hokejiste bodo olimpijske igre v Sočiju. Tam bodo njihovi nasprotniki Rusi, Slovaki in Američani.

Slovenija na SP-ju edina brez zmage
Slovenski hokejisti navdušili proti Kanadi