Švedi so po Sovjetski zvezi leta 1986 prvi, ki so svetovni prvaki postali pred domačimi gledalci. Foto: Reuters
Švedi so po Sovjetski zvezi leta 1986 prvi, ki so svetovni prvaki postali pred domačimi gledalci. Foto: Reuters
Staffan Kronwall
Pokal je dvignil kapetan Staffan Kronwall, sicer mlajši brat Niklasa, ki je svetovni prvak s Švedsko postal leta 2006. Foto: Reuters
Henrik Sedin
Henrik Sedin je le še pospravil ploščico v mrežo po izjemni podaji dvojčka Daniela. Foto: Reuters
Jhonas Enroth
Jhonas Enroth je tudi v finalu branil odlično in bil na koncu zasluženo izbran za najboljšega vratarja turnirja. Foto: Reuters
Roman Josi
Edini gol za Švico je dosegel Roman Josi. Foto: Reuters
Alex Galchenyuk
Ameriški junak je z dvema zadetima kazenskima streloma postal Alex Galchenyuk. Foto: Reuters
Lauri Korpikoski
Lauri Korpikoski je v zadnji tretjini dvakrat zadel, pri kazenskih strelih pa eden izmed dveh NHL-ovcev v finski izbrani vrsti ni bil uspešen. Foto: Reuters
Švedi devetič svetovni prvaki
Američani po loteriji do tretjega mesta

Švedska je po prihodu dvojčkov Sedin postala nevarna tudi v napadu. Skozi celoten turnir je gostitelje krasila igra v obrambi, prav tako pa je bilo tudi v finalu. Čvrsta obramba in navdih udarnega napada sta tri krone popeljala do naslova najboljše hokejske reprezentance na svetu v tem letu. Nazadnje so bili Švedi prvaki leta 2006, ko so v istem letu osvojili tudi olimpijsko zlato. Švica je na drugi strani pripravila res prijetno presenečenje. Kot po tekočem traku so senzacionalni Švicarji premagovali hokejske velesile, na uvodni tekmi prvenstva tudi Švedsko (3:2), na koncu pa so edino tekmo na turnirju izgubili šele v finalu. 60 let je minilo od zadnje medalje Švice na svetovnih prvenstvih, z drugim mestom pa so izenačili najboljšo uvrstitev. Podprvaki so bili tudi leta 1935.

Švedi so naslov proslavili z zlatimi čeladami na glavi, kar je tradicija ob proslavi švedskega državnega naslova. V najboljši postavi prvenstva so švedski vratar Enroth, švicarska branilca Josi in Vauclair, napadalci Šved Henrik Sedin, Finec Petri Kontiola in Američan Paul Stastny. Josi je bil izbran tudi za najboljšega posameznika in branilca turnirja, najboljši napadalec pa je postal Kontiola.

Uvodne minute v znamenju Švice
Švicarji so odlično začeli in vse moči takoj usmerili v napad. Takoj so sprožili nekaj nevarnih strelov. V peti minuti je statistično najboljši branilec prvenstva Roman Josi zadrsal z modre črte ob neodločenem Louiju Erikssonu. Najnevarnejši švedski napad je Josiju omogočil prosto pot do vrat, švicarskemu branilcu pa je nato uspelo premagati Jhonasa Enrotha.

Pet minut pozneje je udarna napadalna trojka treh kron nevarno zapretila, še v isti minuti pa so gostitelji prvenstva izenačili. Prvi strel na vrata je končal v mreži. Zadel je Erik Gustafsson. Po uvodni premoči Švice so nato pobudo prevzeli Švedi in napad z bratom Sedin je še enkrat več zablestel ob igralcu več na ledu. Po hitri akciji zaporednih podaj je Daniel z desne z mojstrsko podajo pred vrati našel dvojčka Henrika, ki je le še pospravil ploščico v prazno mrežo.

Enroth znova izjemno zanesljiv
V drugi tretjini sta mreži mirovali. Švedi so z mirno igro, ki temelji na čvrsti obrambi, kar je njihova značilnost že skozi ves turnir, nadzorovali izid. Trem kronam je uspelo umiriti igro, Švicarji pa so bili najbolj nevarni z igralcem več, ko je v 31. minuti na klop za kaznovane sedel Daniel Sedin. Nekajkrat so nevarno zapretili, a je Švedom na čelu z znova zanesljivim Enrothom uspelo ohraniti mrežo nedotaknjeno.

Varovanci Seana Simpsona so vse moči usmerili v napad, Švedi pa so še naprej s potrpežljivo igro v obrambi bili v prednosti. 12 minut pred koncem je veliko napako napravil Julien Vauclair, ki je izgubil plošček v obrambni tretjini. Gabriel Landsekog je zadrsal v protinapad, a streljal naravnost v Martina Gerberja, ki pa je ploščico odbil predse. Nespreten je bil ob vratarju kapetan Švice Mathias Seger, pridrsal pa je Simon Hjalmarsson in plošček spravil v gol.

Za konec še gol v prazno mrežo
Veliko zmago je dobre štiri minute pred koncem potrdil Eriksson. Znova je mojstrstvo z izjemno podajo pokazal Henrik Sedin, ki je zadel Erikssona v drsalko, ploščica pa se je odbila v mrežo. Neuspešno je napadalca Dallasa zaustavljal Severin Blindenbacher. Ob tej akciji se je nesrečno poškodoval Daniel Sedin, ki je po naletu nanj priletel v ravno odprta vrata ob klopi Švedske. Za tem so Švicarji z igralcem več poskusili tudi brez vratarja. Henrik Sedin je odvzel plošček in ga skoraj prek celega igrišča poslal v prazno mrežo.

Najstnik ameriški junak
Hokejisti ZDA so po devetih letih osvojili medaljo na svetovnem prvenstvu. V boju za tretje mesto so po kazenskih strelih s 3:2 premagali Finsko, ki je gostila eno izmed predtekmovalnih skupin turnirja elite. Ameriški junak je v Globe Areni postal Alex Galchenyuk. 19-letni napadalec Montreala in sin nekdanjega beloruskega reprezentanta Aleksandra Galčenjuka se je izkazal z dvema uspešnima kazenskima streloma. Najprej je zadel v tretji seriji, ko je izsilil ob finskem vodstvu še eno, nato pa je na podoben način Anttija Raanto premagal še enkrat in zagotovil Američanom bron.

Američani so bili boljši v prvih dveh tretjinah. Že v prvi so dvakrat zadeli, ko sta bila uspešna Craig Smith in Paul Stastny. Kapetan ZDA je zadel ob igralcu več na ledu, ko je bil izključen Lauri Korpikoski. Napadalec Phoenixa je poskrbel za preobrat. Najprej je bil uspešen v 49. minuti, na 2:2 pa je manj kot štiri minute pozneje izenačil po lepem preigravanju Mikaela Grandlunda.

V drugi seriji kazenskih strelov je leve v vodstvo popeljal Janne Pesonen, Lauri Korpikoski pa je zgrešil za zmago po zadetku Galchenyuka. V četrti seriji je bil Granlud zelo blizu zadetka, saj je Johna Gibsona že lepo preigral, a je na koncu plošček z zadnjimi močmi poslal le mimo vrat.

Švedi prvi na lestvici IIHF
Ob koncu svetovnega prvenstva je Mednarodna hokejska zveza objavila novo lestvico. Na prvo mesto so se prebili Švedi, drugi so zdaj Finci, tretji pa Rusi, lanski svetovni prvaki, ki so letos izpadli že v četrtfinalu. Slovenija je napredovala za eno mesto in je 17.

Finale:
Švica - ŠVEDSKA
1:5 (1:2, 0:0, 0:3)
Josi 5.; Gustafsson 9., H. Sedin 12., 57., Hjalmarsson 48., Eriksson 56.

Za 3. mesto:
Finska - ZDA
2:3 (0:2, 0:0, 2:0) - po kazenskih strelih
Korpikoski 49., 53.; Smith 1., Stastny 16.

Lestvica IIHF:
 1. Švedska    3105 
 2. Finska     3065
 3. Rusija     3040
 4. Češka      2975
 5. Kanada     2940
 6. ZDA        2895
 7. Švica      2845
8. Slovaška 2840 9. Norveška 2685 10. Nemčija 2650 11. Latvija 2520 12. Danska 2480 13. Francija 2450 14. Belorusija 2410 15. Avstrija 2265 16. Kazahstan 2225 17. Slovenija 2215 18. Italija 2210

Švedi devetič svetovni prvaki
Američani po loteriji do tretjega mesta