Številni slovenski navijači so izkoristili prvomajski konec tedna in prišli na prvi dve tekmi Slovenije v Ostravi. Že zaradi slovaškega navala je bilo najmanj Slovencev na torkovi tekmi, zdaj pa se pričakuje nov dvig števila navijačev za zadnje štiri tekme. Foto: MMC RTV SLO
Številni slovenski navijači so izkoristili prvomajski konec tedna in prišli na prvi dve tekmi Slovenije v Ostravi. Že zaradi slovaškega navala je bilo najmanj Slovencev na torkovi tekmi, zdaj pa se pričakuje nov dvig števila navijačev za zadnje štiri tekme. Foto: MMC RTV SLO
Trening
Sodeč po selektorjevih in Kristanovih besedah bo priložnost v slovenskih vratih proti Finski dobil tretji vratar Gašper Krošelj, za katerega bo to debi na svetovnih prvenstvih. Foto: MMC RTV SLO
Ostrava in SP 2015
IIHF ima na uradni strani že od lani navedeno, da ČEZ Arena v Ostravi sprejme 10.107 gledalcev, a zdaj je številka 8.812 obveljala za mejnik, ki potrjuje razprodanost dvorane. V Pragi jih O2 sprejme kar 17.360. Foto: EPA
Slovenski hokejisti pred tekmo s Slovaško
V čeških medijih so pohvalili zanimivo tekmo in vnovično dramatično zmago Slovaške, pri čemer pa so tudi opozorili na sodniški delež pri preobratu v 3. tretjini na škodo Slovenije. Foto: MMC RTV SLO
Zadni vratka
"Slovenska hiša" Zadni vratka je čisto zadnji lokal na najbolj znani ulici v Ostravi. Stodolni je nekakšen križanec ljubljanske Čopove in bregov Ljubljanice s 70 lokali na 150 metrih. Več o Ostravi pa v prihodnjih dneh. Foto: MMC RTV SLO

Iz Slovenije so prišla zaskrbljena vprašanja, ali je mogoče, da je petkova tekma med Slovenijo in Norveško na SP-ju v hokeju res razprodana. Vstopnice za peti dvoboj risov v Skupini B so sicer najcenejše izmed vseh, saj stanejo le 270 kron oz. 10 evrov. In po povpraševanju je podatek o razprodanosti presenetil tudi prireditelje.

Pred turnirjem najmanj prodana tekma
"Dan pred začetkom turnirja smo preverili, koliko je še prostih vstopnic, in sem si zapomnil, da je bilo prav za tekmo Slovenija - Norveška prodanih najmanj vstopnic,"
ni bilo povsem jasno vodji prodaje vstopnic v središču Ostrave. Po preverjanju je ugotovil, da so najverjetneje rezervirane v sklopu akcije, s katero so pokrovitelji kupili 35 tisoč prostih vstopnic, ki jih nato razdeljujejo šolam po Češki. "Zagotovo se bodo vstopnice sprostile na dan tekme. Še za vsako tekmo jih je bil vsaj nekaj še na prodaj. Tudi na primer za tekme Slovaške, ki so udarno vse razprodane," je še pojasnil ustrežljivi Martin.

Ponoči so že sprostili nekaj vstopnic
In res, za najvztrajnejše se je ponoči že sprostilo nekaj deset vstopnic, a opoldne je bil neposredni obračun za obstanek med hokejsko elito znova uradno razprodan. V torek je bilo največ prostih vstopnic (več kot dva tisoč) za zadnjo tekmo Slovenije z Dansko v ponedeljek (18 evrov), blizu tisoč je prostih vstopnic za nedeljski obračun Slovencev z ZDA (47 evrov), za Finsko v četrtek zvečer pa je bilo po ceni 29 evrov na voljo še nekaj sto vstopnic.

Praga in Ostrava že prehitevata Minsk
Za vstopnice in ogled vsaj ene tekme domačega svetovnega prvenstva se vse bolj grebejo tudi sami Čehi. Na Češkem namreč vlada prava kampanja, da si morajo povrniti izgubljeni rekord po številu obiskovalcev na turnirju, ki jim ga je lani odvzela Belorusija. In za zdaj jim gre z O2 Areno v Pragi, ki sprejme 17 tisoč ljudi, in ČEZ Areno v Ostravi, katera maksimalna kapaciteta je v nasprotju z IIHF-inimi številkami "le" 8.812 ljudi, odlično. Po koncu 3/7 predtekmovanja je bilo na tribunah že 256.320 obiskovalcev oz. 626 več na tekmo kot lani v Minsku. Geslo ostaja: "Kdor ne pride, ni Čeh!"

Drugi naval navijačev tudi iz Slovenije
Vrnitev rekorda, ki sta ga Praga in Ostrava postavili med SP-jem 2004, bodo pomagali uresničiti tudi Slovenci. Prek uradnega slovenskega organizatorja potovanj na SP v Ostravo Kompasa prihaja 300 navijačev, vsaj še toliko pa v lastni režiji. Ob tem jih za ogrevanje pred tekmo s Finsko (četrtek ob 20.15) čaka v slovenski hiši v lokalu Zadni Vratka na osrednji ulici zabave Stodolni celodnevni piknik (med 10. in 15. uro).

"Mi smo tu doma"
A glavno besedo v Ostravi bodo še naprej imeli Slovaki. Zakaj se govori, da so oni dejanski sogostitelji prvenstva? Ker sami reprezentanti priznavajo, da je vzdušje osem tisočih Slovakov na tribuni še boljše od tistega izpred štirih let, ko je SP gostila Bratislava. Po drugi strani pa se Čehi prav trudijo, da bi se bratje Slovaki povsem počutili doma: slovaški navijaški slogan "Mi smo tu doma" je postal tudi uradni trženjski slogan Ostrave ob nagovarjanju sosedov k čim bolj množičnemu obisku mesta, ki je od Slovaške oddaljeno le 50 km.

Pol milijona Čehov videlo vso zgodbo risov s Slovaki
Še en podatek, kako Čehi z veseljem bodrijo hokejsko fanatičnost nekdanjih rojakov - torkovo tekmo med Slovaško in Slovenijo si je vključno s studijskim delom prej in potem v povprečju ogledalo 456 tisoč ljudi oz. več kot Ligo prvakov in tekmo Juventus - Real Madrid. Ocena velja, da si je dele po mnenju analitikov dinamične in izredno zanimive tekme ogledalo več kot milijon Čehov. (na prvem mestu je bila telenovela na največji komercialni televiziji).

Na ledu le deveterica, nato risi dobili prosto

Slovenski reprezentanti so v sredo večinoma opravili le tako imenovani suhi trening. Na led sta se podala le vratarja Gašper Krošelj in še ne stoodstotni Luka Gračnar. Od drsalcev sta vadila Žiga Pavlin in Miha Verlič, ki sta bila zadnjo tekmo na tribuni, in celotna 4. peterka Andrej Tavželj, Miha Štebih, Marcelo Rodman, Ken Ograjenšek in Boštjan Goličič, ki se proti Slovakom niso naigrali.
Selektor Matjaž Kopitar je zatrdil, da ostaja zvest pristopu od tekme do tekme, a prava priprava na Finsko se bo začela v četrtek, hkrati pa skorajda potrdil, da bo v vratih začel Krošelj, igralo pa se bo veliko več tudi s 4. peterko. V sredo dopoldne so risi imeli krajši sestanek, po opoldanski vadbi pa so dobili prosto. Več o Finski in pogledu na boj za obstanek pa v četrtek zjutraj.

Iz Ostrave