David Pastrnak je bil junak finalne tekme. Foto: Reuters
David Pastrnak je bil junak finalne tekme. Foto: Reuters

Češki hokejisti so sedmič pod samostojno zastavo, skupno pa 13., saj so šestkrat slavili tudi v dresu Češkoslovaške, najboljši na svetu. Četrtič jim je to uspelo na domačem ledu. Po tretjem mestu v skupinskem delu so v četrtfinalu odpravili ZDA, v polfinalu pa še Švedsko. Zadnja ovira je bila Švica, ki jih je v skupinskem delu ugnala po kazenskih strelih, toda zadnjo besedo so vendarle imeli gostitelji turnirja, ki so poskrbeli za izjemno rajanje v Pragi. Švicarji so četrtič zaigrali v finalu, še četrtič pa klonili. Zanje je to novo srebro po šestih letih. Švicarski napadalec in soigralec Anžeta Kopitarja v Los Angelesu Kevin Fiala je bil izbran za MVP-ja prvenstva.

Zadetek Pastrnaka, ki je Češki prinesel naslov

V prvih dveh tretjinah sta mreži obmirovali, toda igra je bila dinamična, obe reprezentanci pa sta si bili zelo nevarni. V prvi so imeli več strelov gostitelji turnirja, toda Švicarji so bili bližje zadetku. Veselje je Christophu Bertschyju preprečil okvir vrat. Na začetku druge tretjine sta bili ob številčni premoči po minuto vsaka na preizkušnji obe obrambi. Švica je bila zelo nevarna, ko je imela drugič igralca več na ledu od 35. minute dalje, v končnici tretjine pa so pritisnili Čehi. Kämpf je nevarno poskusil, Švico pa je rešil okvir vrat. Vratnica se je zatresla tudi na začetku zadnje tretjine, a tedaj češka, ko je silovito z razdalje sprožil Michael Fora, plošček pa je preusmeril Calvin Thurkauf.

V nadaljevanju so bili Čehi nevarnejši in deset minut pred koncem tudi zadeli. Pavel Zacha je dobil sodniški met. Plošček je prišel do Liborja Hajeka, ki ga je poslal soigralcu v branilskem paru Tomašu Kundrateku, ta pa je z natančno podajo z desne strani na levo našel Pastrnaka, ki je s silovitim diagonalnim strelom ob bližnji vratnici premagal Leonarda Genonija. Izvrstni napadalec Bostona, ki je dan pred finalom dopolnil 28 let, je dosegel svoj prvi gol na prvenstvu. 19 sekund pred koncem je piko na i prvenstvu postal Kämpf, ki je plošček po podaji Dominika Kubalika spravil v prazno mrežo.

18. bronasta medalja za Švedsko

Na tekmi za tretje mesto so Švedi, ki so si priigrali 18. bron, povedli v 13. minuti, ko je z modre črte streljal Rasmus Dahlin. Carl Grundström je preusmeril plošček, ki ga je nato dobil Linus Johansson. Podal je nazaj napadalcu Los Angelesa, ta pa ga je s pomočjo vratnice pospravil v mrežo. Hokejisti z javorjevimi listi na prsih so izenačili v tretji minuti druge tretjine. Dylan Cozens je streljal, a je Filip Gustavsson odbil, potem je poskusil Andrew Mangiapane, toda švedski vratar je bil znova na mestu. Odbito ploščico je prejel Jamie Oleksiak, zadrsal za vrati in nato našel Cozensa, ki pa je bil tokrat uspešnejši in je s svojim devetim golom na prvenstvu izenačil.

Švedski hokejisti tretji na SP-ju

V 45. minuti so Kanadčani povedli. Kapetan John Tavares je popeljal ploščico v nevtralno tretjino in tik pred vstopom v napadalno podal Brandonu Haglu, ki je zadrsal po levi strani. Ta jo je nato poslal na drugo stran, kjer so Švedi pustili preveč prostora Pierru-Lucu Duboisu, ki je z diagonalnim strelom zadel za 2:1.

Pet minut pozneje je Erik Karlsson s silovitim strelom z razdalje izenačil. Dobrih šest minut pred koncem je Dahlin poslal ploščico prek celotnega igrišča v protinapad, kamor je zadrsal Adrian Kempe, toda pravočasno je posredoval kanadski vratar Jordan Binnington, ki pa je odbil le do Grundströma. Ta je z levega krila takoj streljal in popeljal tri krone v vodstvo. Švedsko zmago je potrdil Marcus Johansson, ki je pet sekund pred koncem zatresel prazno mrežo.


Finale:
ŠVICA - ČEŠKA
0:2 (0:0, 0:0, 0:2)
Pastrnak 50., Kämpf 60.

Za 3. mesto:
ŠVEDSKA - KANADA
4:2 (1:0, 0:1, 3:1)
Grundström 13., 54., Karlsson 50., M. Johansson 60.; Cozens 23., Dubois 45.