Čehi še naprej navdušujejo svoje navijače. Foto: Reuters
Čehi še naprej navdušujejo svoje navijače. Foto: Reuters

Češka je nazadnje v finalu igrala leta 2010, ko je v Nemčiji šestič pod samostojno zastavo postala svetovni prvak. V zadnjih 14 letih so gostitelji letošnjega turnirja osvojili še tri brone, na domačem ledu pa se znova borijo za prestižni naslov. Za finalno vstopnico so napolnili mrežo Švedske, ki je edina v skupinskem delu zbrala sedem zmag, potem pa je v četrtfinalu v podaljšku ugnala večne tekmece iz Finske. Čehi, ki so v izločilnih bojih najprej odpravili ZDA, so bili izjemno učinkoviti, saj je bilo razmerje v strelih 40:23 za tri krone.

Razigrani Čehi povozili Švedsko za uvrstitev v finale

Švedska je povedla v četrti minuti, ko je Pavel Zacha izgubil plošček. Prestregel ga je Marcus Johansson in zadel za 1:0. Dobre štiri minute pozneje je odbiti plošček po strelu Martina Nečasa v mrežo pospravil Dominik Kubalik. Le 20 sekund je minilo do novega švedskega gola. Marcus Pettersson je podal pred vrata, kjer je bil Marcus Johansson, plošček pa se je od drsalke Jakuba Krejčika odbil za hrbet Lukaša Dostala. Do naslednjega zadetka je minilo le minuta in pol. Nečas je bil znova podajalec, na 2:2 pa je izenačil David Kampf.

V drugi tretjini so Čehi sprožili devet strelov, tretjina pa jih je končala v mreži. Slabo sta v 27. minuti izbijala Rasmis Dahlin in vratar Filip Gustavsson, kar je kaznoval Ondrej Kaše. 16 sekund pozneje je takoj po dobljenem sodniškem metu Kampfa Nečaš streljal in zadel za 4:2. V 30. minuti je v protinapadu drugič mrežo zatresel Kubalik. 36. minuta je tekla, ko je ob igralcu več na ledu na 5:3 znižal Joel Eriksson Ek.

Tudi v zadnji tretjini so tri krone večkrat streljale. V zadnjih 20 minutah je bilo razmerje v strelih kar 12:5, a zadeli so le Čehi. In to dvakrat. V 46. minuti je Lukaš Sedlak tik pred iztekom švedskega "powerplaya" sam krenil proti vratom in matiral Samuela Erssona, ki je na polovici tekme zamenjal Gustavssona. V 54. minuti se je Sedlak podpisal pod drugi zadetek, nato je zatresel še prazno mrežo, vendar je bil zaradi prepovedanega položaja tretji gol razveljavljen.

Kazenski streli na tekmi Kanada - Švica

Tudi v drugem polfinalu je napredovala ekipa, ki je sprožila manj strelov. Razmerje je bilo 44:31, po štirih zaporednih finalih pa se bodo Kanadčani zdaj borili za 15. bron. Švica je četrtič prišla v finale, naslova pa do zdaj še ni osvojila. Zadnjič je bila srebrna pred šestimi leti. Reprezentanci sta se srečali že v skupinskem delu, v katerem so bili branilci naslova boljši s 3:2, La Nati pa bo v nedeljo v finalu igral s Češko, ki jo je prav tako v skupinskem delu premagal po kazenskih strelih.

Švica druga finalistka SP-ja v hokeju

Kevin Fiala je v 16. minuti načel mrežo javorjevih listov. Z Romainom Löfflom si je ob igralcu več na ledu napadalec Los Angelesa izmenjal dvojno podajo, potem pa sekundo pred iztekom kazni Jareda McCanna popeljal Švico v vodstvo. Dve minuti pozneje je povišala prednost, znova ob številčni premoči, po strelu Romana Josija pa je plošček v mrežo preusmeril Nino Niederreiter.

35. minuta je tekla, ko je v gneči pred vrati znižal Brandon Tanev. Kanadski pritisk je sadove obrodil dve minuti pred koncem rednega dela, ko je ob igralcu več na ledu z desnega krila izenačil John Tavares. V podaljšku sta mreži obmirovali, tako da so odločili kazenski streli. V prvi seriji je zadel Connor Bedar, v drugi je izenačil Fiala, v četrti je bil uspešen še Nino Niederreiter, Leonardo Genoni pa je nato za finalno vstopnico ubranil poskus Dylana Cozensa.


Svetovno prvenstvo, Praga

Polfinale:
Švedska − ČEŠKA
3:7 (2:2, 1:3, 0:2)
M. Johansson 4., Pettersson 9., Eriksson 36.; Kubalik 8., 30., Kampf 10., Kaše 27., Nečas 27., Sedlak 46., 54.

Kanada − ŠVICA
2:3 (0:2, 1:0, 1:0) - po kazenskih strelih
Tanev 35., Tavares 58.; Fiala 16., Niederreiter 18.

Finale bo v nedeljo ob 20.20 v Pragi.