Na SP-ju igrajo po sistemu, kjer se v polfinalu najvišjerangirana ekipa po rednem delu pomeri z najslabšo od četverice, druga pa s tretjo. Tako sta nastala polfinalna para med Švedi, najboljšimi po rednem delu, in Čehi, ter drugimi Kanadčani in tretjimi Švicarji.

V četrtfinalu je Kanada, branilka naslova, s 6:3 premagala Slovaško. Švedska, najboljša po rednem delu, je premagala Finsko po podaljšku z 2:1. Švicarji so premagali lani srebrne Nemce s 3:1, Češka pa ZDA z 1:0.

Kanadčani bodo branili naslov
Kanada je redni del končala na prvem mestu skupine A, brez poraza, a z dvema zmagama po kazenskih strelih. Slovaki po drugi strani so bili četrti v svoji predtekmovalni skupini, kjer so zbrali 12 točk, prehiteli pa Latvijce, lani bronaste, ki so ostali brez zaključnih bojev.

Svetovni prvaki Kanadčani so se pričakovano uvrstili v polfinale svetovnega prvenstva. Foto: Reuters
Svetovni prvaki Kanadčani so se pričakovano uvrstili v polfinale svetovnega prvenstva. Foto: Reuters

Na začetku tekme se je zdelo, da Slovaki nimajo možnosti. Že po petih minutah so Kanadčani po dveh hitrih akcijah in ne najboljšem posredovanju vratarja Samuela Hlavaja vodili z 2:0. Potem so se Slovaki vrnili, čeprav so si gol, plošček je za hrbet Jordana Binnigtona preusmeril Brandon Hagel, zabili tekmeci pravzaprav sami.

V drugi tretjini so Kanadčani vodstvo povišali, a le za gol, tako da je Slovaška imela še nekaj možnosti. Vse do 47. minute, ko je Kanada spet dosegla dva hitra gola, tokrat celo le v razmaku 20 sekund. Za Slovake je nato sicer tudi hitro znižal Miloš Kelemen, nekaj upanja pa je ob zadetku z dvema igralcema več v 57. minuti prinesel še Marek Hrivik. A je Nick Paul z zadetkom na prazna vrata v 60. potrdil kanadsko slavje.

Švicarji so se oddolžili Nemcem
Švica je s 3:1 premagala Nemčijo. V prvi tretjini so bili Švicarji boljši in izkoriščali nemške napake. Premoč sta kronala najprej Christoph Bertschy v osmi minuti, ko je pobegnil v protinapad celo z igralcem manj, ter Nico Hischier v 17. Nemškega vratarja Philippa Grubauerja je ob koncu te tretjine enkrat rešila tudi vratnica.

V nadaljevanju so bili Nemci bolj enakovredni, na polovici tekme pa je Dominik Kahun ob številni prednosti zadel za znižanje na 1:2. A Nemci, ki so v rednem delu SP za tretje mesto v skupini B dosegli 34 golov, so bili danes precej neučinkoviti. Tudi strelov so imeli malo, vsega 15 na celotni tekmi.

Švicarski vratar Leonardo Genoni tako ni bil posebej ogrožen, njegovi soigralci pa so v zadnji tretjini znali zadržati minimalno prednost. Ob poskusu Nemčije, da bi izenačila brez vratarja, pa je Bertschy dokončal delo in Švico - redni del je končala na drugem mestu skupine A - dokončno poslal v polfinale.

Čehi so se maščevali Američanom
Čehi so optimistično pričakovali današnji četrtfinalni obračun. Po eni strani so računali na bučno podporo s tribun, po drugi pa so se želeli maščevati Američanom, ki so na lanskem SP v enaki fazi tekmovanja slavili s 3:0. V napeti in trdi tekmi so se jim oddolžili in razveselili navijače z minimalno zmago.

Pavel Zacha je Čehom prinesel polfinale. Foto: EPA
Pavel Zacha je Čehom prinesel polfinale. Foto: EPA

Čehi so imeli v začetnem delu tekme premoč, a se je v vratih ZDA izkazal Charlie Lindgren. Imel je več dela kot Lukaš Dostal, a v prvem delu se mreži nista zatresli.

V prvem delu sta bili ekipi disciplinirani in brez kazni, v nadaljevanju so si jo prvi prislužili domači, a jo uspešno prestali. Nato pa je za navdušenje na polnih tribunah praške dvorane od domačem "power playu" poskrbel Pavel Zacha, ki je preusmeril plošček v gol za hrbet Lindgrena.

Češka bi lahko vodstvo še povišala, a je Roman Červenka zadel le prečko.

V zadnji tretjini so se Čehi že posvetili branjenju prednosti, Američani pa poskušali izsiliti vsaj podaljšek. Zdelo se je, da jim je uspelo pet minut pred koncem, ko so spravili plošček za hrbet Dostala. A so sodniki gol razveljavili zaradi oviranja češkega vratarja pred tem.

ZDA je ostal še zadnji poskus, igra brez vratarja, toda Čehi so zdržali do konca. Tik pred iztekom tekme bi lahko vodstvo povišali, a je plošček 11 sekund pred koncem zadel le okvir gola. A je zmaga vseeno ostala doma in Čehi so se razveselili preboja v polfinale.

Eriksson Ek odloćil v podaljšku
V zadnji tekmi četrtfinala so imeli sprva premoč Finci, ki pa so si nato prislužili izključitev. Ta je bila na koncu zanje usodna, saj je v 66. minuti Joel Eriksson Ek preusmeril plošček po strelu Victorja Hedmana v gol in Švedski zagotovil polfinale.

SVETOVNO PRVENSTVO ELITNE DIVIZIJE

ČETRTFINALE

KANADA - Slovaška (Praga)
6:3 (2:1, 1:0, 3:2)
Parayko 3., Dubois 5., Paul 24., 60., Guenther 47., Tanev 47.; Čehlarik 8., Kelemen 48., Hrivik 57.

ŠVICA - Nemčija (Ostrava)
3:1 (2:0, 0:1, 1:0)
Bertschy 8., 60., Hischier 17.; Kahun 32.

ZDA - ČEŠKA (Praga)
0:1 (0:0, 0:1, 0:0)
Zacha 27.

ŠVEDSKA - Finska (Ostrava)
2:1 (0:0, 0:0, 1:1)
* - v podaljšku
Dahlin 56., Eriksson Ek 66.; Bjorninen 60.


POLFINALE

Sobota ob 14.20:
ŠVEDSKA - ČEŠKA

Ob 18.20:
KANADA - ŠVICA

Finale pa v nedeljo ob 20.20 v Pragi.