Slovenija se je znova vrnila v elitno skupino svetovnega hokeja. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenija se je znova vrnila v elitno skupino svetovnega hokeja. Foto: www.alesfevzer.com
Tivoli je bil poln (4200 gledalcev), glasni so bili (vsaj do 27. minute) tudi madžarski navijači. Foto: www.alesfevzer.com
Tivoli je bil poln (4200 gledalcev), glasni so bili (vsaj do 27. minute) tudi madžarski navijači. Foto: www.alesfevzer.com

Dvakrat je zadel Robert Sabolič, kapetan Mitja Robar je bil izbran za najboljšega igralca tekme. Ključna je bila 27. minuta, ko so Slovenci bliskovito zabili dva zadetka in povedli s 3:1. Najprej je Robert Sabolič potegnil v napadalno tretjino, podal Roku Tičarju, ki je sprožil, a je vratar Miklos Rajna strel ubranil, Sabolič pa je odbitek pospravil v mrežo. Nato je Žiga Pance vzel plošček in le pet sekund pozneje izpeljal imenitno samostojno akcijo.

Pogovor s selektorjem Kopitarjem

Kljub visoki zmagi risom ni bilo lahko
"Zelo težka tekma. Lomila se je nekaj časa. Zelo so bili agresivni. Ko so prišli v našo tretjino, smo imeli ogromno težav. Prelomen trenutek je bil, ko je šlo s 3:1 na 3:2, a je sodnik gol razveljavil. Res je, prejeli smo le en gol, a ko smo se 'zaštrikali' v svoji tretjini, smo imeli kar težave. Fantje so pokazali, da živijo za uspeh
," je za TV SLO povedal selektor Matjaž Kopitar. "Želja, osredotočenost. Sploh ni bilo treba spodbujati, ohranjati je bilo treba samo zbranost. Na koncu nam je uspelo. V pravih trenutkih smo zadeli za mirno končnico. Zasluženo znova med elito," je dodal selektor po koncu tekme.

Gola za potrditev slovenske zmage

"Takrat, ko je treba, se mi je odprlo. Lepo je igrati takšne tekme, ko so tribune polne. Rekli smo si, da moramo uživati, že dolgo ni bilo tega vzdušja, navijačev, svetovnega prvenstva. Veseli smo, da nam je uspelo, kar smo tudi verjeli, a tudi zdaj pokazali na ledu. Včasih napadaš, pa ga ne daš, nato pa padajo goli. Dobro za nas, slabo pa za Madžare," pa je razmišljal Robert Sabolič.

"Cilj je dosežen, a imamo še eno tekmo, ki jo tudi želimo zmagati in končati turnir s štirimi zmagami. Ko so Madžari v 2. tretjini celo imeli nekaj pobude, smo dvakrat na hitro zadeli in to je bilo prelomno," je povedal Jan Urbas.

Jeglič zadel po 30 sekundah
Slovenci so bili zelo motivirani in so sijajno odprli tekmo, prvi napad je bil takoj učinkovit – Žiga Jeglič je po 30 sekundah ustrelil proti golu (podajalca: Urbas in Gregorc), veliko delo je opravil tudi Miha Verlič, ki je zaprl pogled madžarskemu vratarju. To je bil tretji gol in sedma točka Jegliča na letošnjem SP-ju.

Slovenska gola v drugi tretjini

Namesto 2:0 – izenačenje
Po 11 minutah se je ponudila priložnost za višje vodstvo, saj je imela Slovenija naslednji dve minuti igralca več. Pritisk ni obrodil sadov, prav tako ne akcija Jana Urbasa ob izteku 15. minute (sodnik je spregledal prekršek nad njim in ni dosodil kazenskega strela), nato pa so Madžari v nasprotnem napadu izenačili. Csanad Erdely je ob ne dovolj odločnem posredovanju Gregorca plošček poslal v mrežo.

Slovenija je prevladovala v uvodni tretjini, sprožila je 10 strelov več od tekmecev (15:5). Tudi v drugi tretjini so bili risi močnejši in drsalno boljši, v 27. minuti pa so z zadetkoma Saboliča in Panceta tehtnico dokončno nagnili na svojo stran.

Drugi zadetek Saboliča odločil obračun
V zadnji tretjini se je šov nadaljeval, domači navijači so bili za hip nekoliko zaskrbljeni le v 45. minuti, ko se je zatresla slovenska mreža, toda gol je bil upravičeno razveljavljen, saj so imeli Madžari na ledu šest igralcev. Ko so bili gostje vse agresivnejši, se je v 54. minuti ponudila priložnost za odločilni gol, saj je Anže Kuralt pridrsal pred Rajno, a mu ga ni uspelo premagati.

Ko je slabe tri minute pred koncem Balint Magosi dobil štiriminutno kazen, se je odprla pot do še dveh slovenskih golov, zadela sta Sabolič in Ken Ograjenšek.

V slovenskih vratih je bil zelo zanesljiv Gašper Krošelj, ki zaradi krča v četrtek na tekmi z Romunijo ni igral v zadnji tretjini. Selektor Matjaž Kopitar je v postavo dodal Aljošo Crnoviča kot 7. branilca in Miha Zajca kot 13. napadalca. V Tivoliju je bilo odlično navijaško vzdušje, zbralo se je 4200 gledalcev.

Gola prve tretjine na tekmi Slovenija - Madžarska

Na SP-jih še enajstič boljši od Madžarov
Slovenija na ljubljanskem turnirju torej ostaja stoodstotna, premagala je Litvo, nato kar z 9:1 Romunijo, zdaj pa v derbiju še Madžarsko, s katero na enajstih tekmah na SP-jih ne pozna drugega kot zmage.

Slovenci bodo do konca turnirja odigrali še tekmo z Južno Korejo (v nedeljo), medtem ko Madžare čaka srečanje z Romunijo, na kateri naj bi potrdili preboj v elitno skupino, kamor vodita prvi dve mesti s tega turnirja.


SP v hokeju na ledu divizije I, Ljubljana

Skupina A:
SLOVENIJA – MADŽARSKA 5:1 (1:1, 2:0, 2:0)
4200; Jeglič 1., Sabolič 27., 57., Pance 27., Ograjenšek 57.; Erdely 16.

JUŽNA KOREJA – LITVA 3:5 (1:2, 1:1, 1:2)

Lestvica:                         
SLOVENIJA       3  3 0 0 0 18:4  9
MADŽARSKA       3  2 0 0 1  8:7  6
LITVA           3  1 0 0 2  8:9  3
JUŽNA KOREJA    3  1 0 0 2  8:11 3
ROMUNIJA        2  0 0 0 2  2:13 0
Analiza prve tretjine tekme Slovenija - Madžarska
Slovenski hokejisti med elito
Analiza tekme Slovenija - Madžarska
Hokej - svetovno prvenstvo, skupina I A: Slovenija - Madžarska, prenos iz Ljubljane