Anže Kuralt uspešno igra na Madžarskem, kjer je prvi napadalec Fehervarja, pri katerem pa je v končnici IceHL-a nekaj več točk zbral Janos Hari. Foto: www.alesfevzer.com
Anže Kuralt uspešno igra na Madžarskem, kjer je prvi napadalec Fehervarja, pri katerem pa je v končnici IceHL-a nekaj več točk zbral Janos Hari. Foto: www.alesfevzer.com

"'Kuri' tam igra, pa je njihov najboljši. Fantje se bodo morali že zaradi njega potruditi, da jih ne bo potem preveč poslušal v garderobi," se je selektor Matjaž Kopitar pošalil, a malce tudi zares izpostavil, da se morajo risi na finalu SP-ja Divizije I skupine A dodatno potruditi tudi zaradi priljubljenega soigralca.

Anže Kuralt ima za seboj že štiri sezone uspešnega igranja za Fehérvár AV19. Pri 30 letih je otrok Kranja odigral karierno sezono: 59 točk (21 golov in 38 podaj) na 60 tekmah v IceHL-u, v katerem je bil gonilna sila madžarskega kluba, ki je prišel vse do velikega finala z RB Salzburgom.

Ključni disciplina in igra s ploščkom

"Mislim, da Madžari niso slaba ekipa, ampak vem zagotovo, da smo mi boljša reprezentanca. Mislim, da imamo bolj kakovostne igralce in tudi boljšo miselnost, kar kaže tudi zgodovina, ki pa zdaj ne bo štela. Pokazati moramo, zakaj smo boljši," je o petkovi tekmi z Madžarsko razmišljal Kuralt. "Ne vemo, kako bo k tekmi pristopila Madžarska, ampak mislim, da bodo želeli igrati s ploščkom, kot želimo tudi mi. S tem pride tudi do napak, ki privedejo do golov. Recept je jasen: mi moramo delati manj napak kot oni, ključna bo disciplina, čim manj izključitev in potem bomo zmagali. Imamo tudi boljšega vratarja, oni pa ne tako dobrega kot Litva."

Že tako se fantje med seboj veliko pogovarjamo, kaj je treba popraviti. Naš napad za zdaj ni bil tako učinkovit, kot bi si želeli, ampak menim, da težke tekme šele prihajajo. Zdaj moramo pokazati, zakaj smo drugi napad v reprezentanci.

Kuralt o dolgu napada s Tičarjem in Saboličem

Deset soočenj na SP-jih in deset zmag risov

Sosedski reprezentanci sta doslej odigrali 35 medsebojnih tekem, na zadnji prijateljski tekmi sredi aprila je bilo v Szekesfehervarju 3:0 za Slovenijo. Na svetovnih prvenstvih sta se sosednji reprezentanci pomerili že desetkrat, Madžari pa za zdaj še nikoli niso premagali Slovencev! Na zadnjem SP-ju 2019 v Nursultanu je bilo 6:0, na turnirju 2018 v Budimpešti pa 4:1 za rise.

Izid 4:1 je zanimiv, saj je to izid, s katerim je Slovenija odpravila Madžarsko na zadnjih treh SP-jih, ki so potekali v Ljubljani: tako leta 2012 v Stožicah kot v letih 2010 in 2007 v Hali Tivoli.

Glavna nevarnost – prvi napad s Harijem

Če je Madžarska v uvodu suvereno premagala Južno Korejo, pri čemer pa visokih 5:1 zavaja glede dogajanja na ledu, kjer je bilo razmerje strelov 23:20, so nato imeli z Litvo veliko težav. Na koncu so krčevito branili minimalno prednost 2:1 (streli 45:34), posebne pohvale je prejel vratar Miklos Rajna (96,3 %).

Kdo so glavna nevarnost za slovenska vrata? "Prvi napad je zelo dober, sicer ne tako dobro uigran, a je nevaren. Janos Hari je eden boljših igralcev, nanj je treba posebno paziti. Četrtina reprezentance je mojih soigralcev," je odvrnil Kuralt.

Obe ekipi pričakujeta precej fizično tekmo. Jan Urbas meni, da bodo Madžari vztrajali pri zaprti, defenzivni postavitvi, kakršne so risi vajeni pri vzhodnih sosedih. Foto: EPA
Obe ekipi pričakujeta precej fizično tekmo. Jan Urbas meni, da bodo Madžari vztrajali pri zaprti, defenzivni postavitvi, kakršne so risi vajeni pri vzhodnih sosedih. Foto: EPA

Kranjčan v klubu igra skupaj z Janosem Harijem (1+2 v Ljubljani) in Csanadom Erdelyjem (3+1 na turnirju), na SP-ju pa je ob njiju prekaljeni Istvan Sofron (1+1). Udarni napad Madžarske je tako dosegel pet od sedmih golov. Enega izmed preostalih je prispeval na papirju najbolj zveneči napadalec Balazs Sebök, ki uspešno igra na Finskem za Ilves. Zaradi poškodbe stegenske mišice so za SP ostali brez Vilmosa Galla, ki igra na Švedskem za Linköping.

Fehérvár sicer prispeva "le" pet reprezentantov, kar 14 jih igra v madžarskem prvenstvu. V zasedbi je zanimiv najmlajši 20-letni Kristof Papp, ki se kali v ZDA v študentski ligi NCAA.

V klubu brez zbadanja in provokacij

"Nekaj smo se pogovarjali o turnirju. Da je dobro, ker sta Avstrija in Francija šli že med elito, saj bo lažje za oboje, a po drugi strani si vsi želimo težkih, zahtevnih tekem. Ni bilo pa nobenih prijateljskih provokacij. Zame osebno pa je dvoboj proti Madžarski še dodatna motivacija, da pokažemo, da smo Slovenci boljši od Madžarov. Upam, da bo slovenskih navijačev veliko več kot njihovih, da jih utišamo tako na tribunah kot na ledu," je še razkril Kuralt.

Kuralt: Upam, da bomo Madžare utišali na ledu in na tribunah

Nova infrastruktura, oprema, štiri akademije

Kot zdaj prvi napadalni adut kluba iz Szekesfehervarja pa Kuralt od blizu opazuje tudi razvoj madžarskega hokeja, ki v državi uživa poseben status, saj sodi med sedmerico športov, deležnih največje podpore.

"Veliko vlagajo v hokej. Gradijo novo infrastrukture, veliko državnega denarja v športu za opremo in mladinski pogon. Zdaj imajo štiri akademije. Res veliko vlagajo, a za zdaj še niso naredili tistega napredka, ki si ga želijo, zlasti v članskem hokeju," je Kuralt še realno ocenil prizadevanja Madžarov.

Madžarska hokejska reprezentanca ima tradicionalno zvesto navijaško podporo, kar je dobro videno in slišano v Ljubljani. A sočasno tako madžarski navijači, novinarji in strokovni štab priznavajo, da pravega napredka v hokeju ne more biti čez noč.

Madžari se zavedajo črnega niza s Slovenci. Zadnje tri dvoboje na SP-jih v Ljubljani so izgubili z identičnim izidom 1:4. Foto: MMC RTV SLO
Madžari se zavedajo črnega niza s Slovenci. Zadnje tri dvoboje na SP-jih v Ljubljani so izgubili z identičnim izidom 1:4. Foto: MMC RTV SLO

Selektor Simpson s hvalnicami na slovenski račun

Po zadnjem odigranem SP-ju leta 2019 je selektor postal Sean Simpson. Kanadčan se je trenersko izoblikoval v Švici, kjer je dosegel tudi največje uspehe. Leta 2009 je z Zürichom postal prvi zmagovalec Lige prvakov v hokeju, kot selektor pa je Švico popeljal do njenega največjega uspeha – srebrne medalje na SP-ju 2013 na Švedskem.

"Slovenija nam je za zgled. Kot reprezentanca in tudi kot hokejski narod. Imate izredne talente in igralce. Samo poglejte, kje igrajo vaši najboljši hokejisti. Seveda sta Anže Kopitar in Jan Muršak neverjetna igralca, prvi zvezdnik v NHL-u, drugi veliki igralec v Evropi," je laskal zdaj 61-letni Simpson. "Tukaj imate ekipo z igralci, ki imajo vidno vlogo v nemški ligi, na Češkem, v klubih IceHL-a. Kuralt je prvi strelec Fehervarja. Pošteno povedano, mi nimamo toliko igralcev iz tako dobrih lig."

Postopen napredek, a zdaj največ šteje preboj med elito

Madžari imajo trenutno registriranih slabih osem tisoč hokejistov, Slovenci dobrih tisoč. Vzhodni sosedje se ponašajo s kar 49 drsališči, v Sloveniji jih je sedem. "Reprezentanca U-18 je napredovala v drugi razred, premagali so tudi slovenske vrstnike. Obetaven znak, a hkrati je predtem ekipa U-20 gladko izpadla iz drugega razreda. Potrebna sta potrpežljivost in čas, da se vzgojijo novi, dobri hokejisti, da se izkoristijo prizadevanja zadnjih let," je Simpson zadržan glede vprašanja, kdaj se bodo vlaganja poznala pri članski ekipi.

S trenutno zasedbo ima jasen cilj, od katerega je odvisna njegova služba: preboj v elitno divizijo, tretji za Madžarsko po 2008 in 2015. S prvo zmago nad Slovenijo na SP-jih pa bi se to izpolnil že po treh tekmah, hkrati pa bi pregnal madžarske hokejske travme. "Slovenija je velik favorit, tako po igralcih, preteklih in nedavnih izidih ter zaradi prednosti domačega ledu," Simpson breme pred petkovo večerno tekmo vali na Slovence.

Hala Tivoli bo polna, pravijo pri HZS-ju, zato vabljeni k ogledu prenosa na TV SLO 2 ali k poslušanju na Valu 202, oboje dosegljivo na MMC-ju.