Svetovni prvaki leta 2019 Finci. Lani zaradi pandemije covida-19 SP-ja ni bilo. Foto: Reuters
Svetovni prvaki leta 2019 Finci. Lani zaradi pandemije covida-19 SP-ja ni bilo. Foto: Reuters

Po prvotnem načrtu bi morali biti gostiteljici Latvija in Belorusija, a so tej tekmovanje zaradi zdravstvenih, varnostnih in političnih zadržkov pred dvema tednoma odvzeli.

Zahvalili bi se radi našim članom iz Danske in Slovaške, ki so bili pripravljeni vskočiti, čeprav je bilo časa za odločitev malo. A svet IIHF-a verjame, da je odločitev za eno državo najboljša. Lahko gremo v obe smeri, v mehurček, če bo potrebno, ali pa prvenstvo odpremo za navijače.

Rene Fasel, predsednik IIHF-ja

Svet IIHF-a je takrat sporočil, da je v igri več možnosti za letošnje svetovno prvenstvo, iskali so tudi morebitnega drugega sogostitelja. Zanimanje za organizacijo sta izkazali Danska in Slovaška, na pomoč so bili pripravljeni priskočiti tudi latvijski baltski sosedje Litovci.

Nazadnje so se odločili, da bo celotno organizacijo tekmovanja prevzela samo Latvija. Eden od argumentov za takšno odločitev je tudi zdravstveni vidik, saj želijo z izvedbo vseh tekem samo v eni državi in samo v enem mestu, Rigi, kar najbolj omejiti tveganje okužb z novim koronavirusom.

Mehurček v Rigi
Po novem bo SP tako gostila samo Riga, glavna dvorana bo Arena Riga, kjer bodo potekale tekme predtekmovalne skupine B, dve četrtfinalni ter vse polfinalne in tekme za medalje. Drugo prizorišče bo olimpijski center v Rigi v njeni neposredni bližini, kjer bodo uredili dvorano za 6000 gledalcev, gostila pa bo tekme predtekmovalne skupine A in dve četrtfinalni tekmi.

Ledena dvorana Daugava, ki je od Rige oddaljena deset minut vožnje, pa bo sodelujočim ekipam služila kot dvorana za trening in ogrevalni objekt, tam bodo uredili dve igrišči. Trenutno jo sicer prenavljajo, dela bodo predvidoma končana do konca marca.

Poskrbeli so tudi za zdravstveno varnost, vsa moštva bodo nastanili v enem hotelu, tako da bodo lahko zaradi bližine dvoran uredili sistem mehurčka za vse sodelujoče, če bo to potrebno, je sporočil IIHF.

Za zdaj še niso sprejeli odločitve o gledalcih. Če se bo stanje toliko izboljšalo, da bo maja in junija mogoč obisk tekem, bodo pri IIHF-u v sodelovanju s tamkajšnjimi prireditelji omogočili zagon sistema prodaje vstopnic, je še sporočila krovna zveza.

Belorusiji odvzeli organizacijo zaradi "varnostne situacije"
IIHF je Belorusiji odvzel svetovno prvenstvo 18. januarja. Odvzem so utemeljili z "varnostno situacijo". Takšen korak ni bil nepričakovan, tudi zaradi stopnjevanja pritiska v dneh pred odločitvijo. Predsednik krovne zveze Rene Fasel je bil na začetku januarja na obisku v Belorusiji in po sprejemu pri tamkajšnjem predsedniku Aleksandru Lukašenku, zaradi česar je bil deležen tudi ostrih kritik, dejal, da si težko predstavlja izvedbo v obeh državah. Predsednik zveze je sicer za to navedel predvsem zdravstvene razloge, a zadnje mesece so se na IIHF stopnjevali tudi politični pritiski zaradi razmer v Belorusiji. Številni so namreč prav zaradi njenega predsednika Belorusijo videli kot sporno prirediteljico SP-ja.

V pojasnilu krovne zveze so ob odvzemu SP-ja Belorusiji zapisali, da so v zadnjem obdobju temeljito preučili možnosti izvedbe prvenstva v Minsku. Za odpoved so se odločili zaradi varnostne situacije, na katero IIHF nima vpliva, tako da na koncu ni preostalo drugega kot odvzem. Pojasnili so tudi, da je takšna poteza v skladu s pravili IIHF-ja, ki mora poskrbeti za vse udeležence svojih tekmovanj, zaradi tega pa lahko prvenstvo tudi odvzame, če se pojavijo resni pomisleki ali dvomi, da bo neka država tekmovanje lahko izvedla brez skrbi za varnost tekmovalcev in drugih udeležencev, prav tako pa mora gostitelj zagotoviti svobodno gibanje udeležencem, novinarjem in navijačem.

IIHF je še dodal, da se je njegov svet za takšno potezo odločil tako zaradi zdravstvenih pomislekov ob pandemiji koronavirusne bolezni 19 kot tudi naraščajoče politične negotovosti v tej državi. Odločitev pa so nazadnje sprejeli po posvetu z beloruskimi oblastmi in po pregledu poročila neodvisne komisije.