Center drugega Olimpijinega napada Tadej Čimžar (številka 91) je dosegel prvi gol v Ligi prvakov. Foto: www.alesfevzer.com
Center drugega Olimpijinega napada Tadej Čimžar (številka 91) je dosegel prvi gol v Ligi prvakov. Foto: www.alesfevzer.com

Trener Mitja Šivbic je imel po treh zmagah v Ligi IceHL kar nekaj težav s sestavo kadra. Predvsem na branilskih položajih so poškodbe zdesetkale ekipo. Manjkala sta brata Čepon in Joona Erving. Priložnost sta dobila 17-letnika Urban Podrekar in Tian Hebar, ki sta jo zelo dobro izkoristila.

Švicarji zelo učinkoviti
Po začetni enakovredni igri je v 8. minuti Dario Simion s slalomom mimo treh Ljubljančanov prodrl z desne strani pred gol in matiral Žana Usa za vodstvo Zuga. Ob koncu uvodne tretjine so Švicarji podvojili prednost, potem ko je vsega 39 sekund pred iztekom prvih 20 minut svoje mojstrstvo v soloprodoru pokazal še Američan Brian O'Neill.

Dvakratni olimpijec ZDA je sredi tekme povišal prednost Zuga na 3:0, ko se je po podaji Lina Martschinija pretihotapil na levo Usovo vratnico. Predtem je Olimpija imela 38 sekund prednost kar dveh igralcev več, česar pa ni znala izkoristiti.

Čimžar poskrbel za častni gol Olimpije

Čimžar zadel po podaji kapetana

Na začetku zadnje tretjine so zmaji pritisnili, zlasti ob izključitvi Martschinija, a sta najlepšo priložnost za domači gol zapravila Tadej Čimžar in Rok Kapel.

Sredi 3. tretjine se je trud varovancev Mitje Šivica le obrestoval. Branilec Zuga Livio Stadler se je zapletel za lastnim golom, kapetan Žiga Pance je ukradeni plošček hitro poslal pred vrata, kjer ga je Tadej Čimžar preusmeril v mrežo gostov za 1:3.

Do konca so slovenski prvaki vztrajno iskali drugi gol in napeto končnico, medtem ko so prvaki Švice že pošteno stopili s plina in samo še odštevali sekunde do konca tekme v Ljubljani. Ob koncu srečanja med slovenskimi in švicarskimi prvaki je bilo razmerje strelov v okvir vrat 40:22 za Zug (po 40 minutah 30:10 za modro-bele).

Šivic: Tako hitrega hokeja v vsej zgodovini Tivoli še ni gostil
"Bili so dobri, tako kot znajo biti, tudi mi smo bili dobri. Mislim, da Tivoli, pa čeprav sem mogoče malo evforičen, tako hitrega hokeja v vsej zgodovini še ni gostil. Fantje so lahko zelo ponosni. Proti takšni hitrosti in kakovosti držati koncentracijo 60 minut in se boriti, kot so se borili. Pa ne samo borili, tudi kakovostno smo odigrali veliko stvari. Ko smo trpeli, smo znali stopiti skupaj. Fantje so lahko super zadovoljni, super večer s fantastičnim hokejem," je bil kljub porazu dobre volje Šivic, ki je misli že usmeril k dvema zaporednima gostovanjema v Ligi IceHL, v petek v Feldkrichu proti Vorarlbergu, v soboto pa še v Innsbrucku.

Edini strelec za zmaje Čimžar je dodal: "Zug je res kakovostna ekipa z izjemnimi posamezniki. Ne igraš vsak dan proti takšnim igralcem, navijači pa ne vidijo vsak dan takšnega hokeja. Danes smo bili bolj sproščeni kot na prejšnjih tekmah, ničesar nismo mogli izgubiti, na koncu pa je vseeno pretehtala kakovost. V drugi tretjini smo najbolj trpeli, nekajkrat tudi zamenjati nismo mogli, ker so vršili takšen pritisk. Ampak sicer je bila to zelo 'fair' tekma. To je tudi nagrada za ves trud, saj večina fantov v ekipi še ni okusila lige prvakov. Mogoče je to lahko le enkrat v življenju."

Mojstrovini Simiona in O'Neilla v Tivoliju
O'Neill z drugim golom večera za 3:0
Sorodna novica Šivic: Zug mora biti magnet za gledalce, boljšega tekmeca v Ljubljano ne bo

Bogati Zug dvakratni zaporedni prvak Švice

Po petih porazih z razliko v golih 7:21 je SŽ Olimpija na zadnjem mestu skupine B, medtem ko je Zug s petimi zmagami in ob razmerju golov 22:7 že osvojil prvo mesto in bo tako imel dobro izhodišče za izločilne boje najboljših 16 klubov Evrope v sezoni 2022/23.

Modro-beli iz najbogatejšega švicarskega kantona so dvakratni zaporedni prvaki NLA-ja in stalni udeleženci Lige prvakov, kjer so do zdaj najdlje prišli do četrtfinala.

Z gostovanjem pri Zugu bo Olimpija čez teden dni tudi sklenila svoj krstni nastop v hokejski Ligi prvakov.

Zug rutinirano osvojil Tivoli

Skupina B

5. krog:
SŽ OLIMPIJA – ZUG
1:3 (0:2, 0:1, 1:0)
1.576; Čimžar 50.; Simion 8., O'Neill 20., 33.

TURKU – WOLFSBURG
1:4 (0:1, 0:1, 1:2)
Kivihälme 58.; Klos 15., Jeffrey 23., Murray 44., Bittner 60.

Vrstni red: Zug 14, Wolfsburg 10, Turku 6, SŽ Olimpija 0 točk.


Zadnji, 6., krog:

Sreda, 12. oktobra, ob 18.00:
WOLFSBURG – TURKU
Ob 19.45:
ZUG – SŽ OLIMPIJA