"Gasilska" fotografija ekipe Lokomotiva Jaroslavelj, ki je nastala 21. avgusta letos. Foto: Reuters
Pavol Demitra
36-letni Pavol Demitra je bil kapetan slovaške reprezentance na svetovnem prvenstvu v Bratislavi maja letos. Po tej sezoni je napovedal upokojitev. Foto: Reuters

Klubsko letalo jak-42 je padlo kmalu po vzletu z letališča v Jaroslavlju, mestu, ki leži 250 km severno od Moskve. Letalo naj bi preletelo le kakšnih 500 metrov, ko se je zrušilo, nato pa ga je zajel ogenj. Za zdaj še ni znano, ali je šlo za tehnično napako ali za napako pilota.

Med žrtvami Demitra, Rahunek, Marek, Vašiček ...
Na krovu letala, ki je bilo namenjeno na uvodno tekmo sezone v Minsk, je bilo 37 članov moštva in osem članov posadke, skupaj torej 45 potnikov. Po neuradnih podatkih naj bi nesrečo preživela le dva. Med žrtvami so tako tudi Čehi Karel Rahunek, Jan Marek in Josef Vašiček, slovaški zvezdnik Pavol Demitra, Šved Stefan Liv. Ekipo je vodil Kanadčan Brad McCrimmon, nekdanji pomočnik pri Detroit Red Wingsih.

Višnovski: Ta dan bi najraje izbrisal iz življenja
"To je velika tragedija. Najraje bi izbrisal ta dan iz mojega življenja," je bil pretresen reprezentančni soigralec Demitre, Slovak Lubomir Višnovski, ki sicer igra za Anaheim Ducks v Ligi NHL. Predsednik Mednarodne hokejske zveze Rene Fasel pa je dejal: "To je strašna tragedija za svetovni hokej, saj so umrli hokejisti različnih narodnosti. Naše misli so z družinami in prijatelji žrtev."