Herojska predstava 21-letnega Pintariča, ki je pred tekmo dobil prednost pred Janom Chabero, je bila zaman - Salzburg je s 4:1 izločil Olimpijo. Foto: Servus TV
Herojska predstava 21-letnega Pintariča, ki je pred tekmo dobil prednost pred Janom Chabero, je bila zaman - Salzburg je s 4:1 izločil Olimpijo. Foto: Servus TV
Matija Pintarič
Matija Pintarič je bil ob uvodnem golu Salzburga nemočen, pri drugem pa bi moral bolje zapreti prostor Bruckerju. Najlepši obrambi je "Pinta" prihranil za 49. minuto, ko je ob izključitvi Mušiča ubranil dva izjemna strela "bikov". V 60 minutah je ubranil 54 strelov, čemur je v 36 minutah podaljška dodal še 24 obramb. Foto: Marko Kovič
Anže Ropret
Anže Ropret je z izredno močnim in natančnim strelom v 47. minuti poskrbel za izenačenje na 2:2. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Aleš Mušič
Aleš Mušič, strelec prvega gola Olimpije iz 43. minute, je imel v zadnji minuti rednega dela 6. tekmo četrtfinala že na palici, a se je izkazal Reinhard Divis. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Matthias Trattnig
Matthias Trattnig je določil še zadnjega polfinalista Lige Ebel. Dunaju, Beljaku in KAC-u se je pridružil še Salzburg. Foto: Servus TV

3:2 iz 96. minute pete tekme je usodni izid, ki je prinesel Salzburgu zmago v četrtfinalu Lige Ebel nad Olimpijo. Ljubljančani so edino zmago v seriji dobili za zeleno mizo, po razvpiti odločitvi trenerja "rdečih bikov" Pagëja, da zaradi nevarnosti ne odigrajo nedeljske tekme v Tivoliju.

Po 60 minutah je bil izid izenačen 2:2, ob sijajnem Pintariču in Reinhardu Divisu (49 obramb) pa ne "biki" ne "zmaji" kljub igri 4 na 4 niso znali zabiti zmagovitega gola vse do 96. minute. Najdaljšo tekmo v zgodovini razširjenega avstrijskega prvenstva je s strelom z vrha kroga odločil prekaljeni 31-letni Trattnig, Pintarič je bil ob 81. strelu Salzburžanov nemočen, saj je bil povsem zakrit.

Po seriji napadov za Bike zadel Pewal

"Biki" so hitro pritisnili in so vajeti igre povsem prevzeli v svoje roke. "Zmaji" so bili v 1. tretjini v povsem podrejenem položaju, za redko priložnost sta poskrbela Hughes in Mustonen, a je bil strel Finca preslaboten za zbranega Divisa. Na drugi strani je Pintarič uspešno krotil strele vse do 15. minute, ko je v hitrem napadu nastala zmeda v gostujoči obrambi, Žigi Pavlinu ni uspelo zadržati Marca Pewala, ki je s spretnim strelom v mrežo poslal na videz že izgubljeni plošček. Tragičen konec za 21-letnega Mariborčana, čigar življenjska predstava ni mogla podaljšati serije vsaj še za eno tekmo v Tivoliju.

Po minuti odmora pogumneje v napad
Na začetku 2. tretjine je vodstvo Salzburžanov podvojil 19-letni Marco Brucker, center četrtega napada, ki je hitro obkrožil vrata in ukanil ljubljanskega vratarja. Po minuti odmora so na zahtevo trenerja Järvenpääja "zeleno-beli" agresivneje pristopili k napadu. V 31. minuti je strel Jureta Kralja po odboju ustavila šele prečka, še ena lepa priložnost pa se je ponudila Boštjanu Goličiču. Okvir vrat je nato rešil tudi Pintariča, Olimpija pa je ob koncu tretjine znova jalovo napadala s številčno premočjo.

"Zmaji" do izenačenja v štirih minutah
Zadnjo tretjino so "zmaji" začeli z vidno željo, da podaljšajo sezono. V 43. minuti so Ljubljančani znižali na 2:1, Mustonen je streljal z razdalje in pri tem zadel Hughesa, plošček pa je nato iz prve v mrežo poslal Aleš Mušič. Sledila je izključitev Lyncha, a kaj ko "power play" Olimpije ne steče, za nameček je sledil solo Kocha, ki je izsilil prekršek Henryja za malce dvomljiv kazenski strel. Pintarič je nato iz oči v oči že s postavljanjem razorožil Kocha, ki je zgrešil plošček.

Sijajni Pintarič zaklenil vrata
Sledil je šok za gostitelje - Anže Ropret je prodrl v napadalno tretjino in sprožil "bombo", s katero je premagal Divisa in izenačil na 2:2! Sledile so minute vratarja Pintariča, ki je med izključitvijo Mušiča dvakrat "oropal" Salzburg novega vodstva. Odlično delo mladega Štajerca bi v zadnji minuti rednega dela kmalu nadgradil prav Mušič, ki pa iz dveh strelov ni premagal Divisa, zaradi česar se je odločitev prenesla v podaljšek.

Več prostora, a manj priložnosti
V podaljšku ob igri 4 na 4 je bil najprej izključen Burke Henry, a so se Ljubljančani z odličnim Pintaričem na čelu ubranili. V 73. minuti je podobno prednost gostom priigral Žiga Pance, a ob razmerju 4 na 3 Olimpija ni šlo nič bolje kot ob razmerju 5 na 4. Izključitev Razmija Abida je bila zapravljena že po 4 sekundah, ko je Henry po nepotrebnem povlekel nasprotnega napadalca. V 77. minuti je bila na strani Olimpije tudi sreča, Duncan je streljal iz ostrega kota in zadel vratnico.

Častno in pokončno slovo od Lige Ebel
Drugi podaljšek se je začel veliko živahneje, na veliko priložnost Trattniga je na drugi strani odgovoril Mustonen, a sta vratarja še kar podaljševala tekmo, na kateri je padlo več kot 110 strelov v okvir vrat. Utrujenost na obeh straneh je prihajala vse bolj do izraza, tribune so se zaradi pozne ure že močno izpraznile, ko je prišla usodna 96. minuta in Trattnigov strel, s katerim se je za Olimpijo končala letošnja sezona Lige Ebel.

LIGA EBEL, četrtfinale, 5. tekme

SALZBURG - Tilia Olimpija 4:1
* 3:2 (1:0, 1:0, 0:2) - 2. podaljšek
2.635; Pewal 15., Brucker 22., Trattnig 96.; Mušič 43., Ropret 47.

KAC CELOVEC - Medveščak 4:1
* 6:5 (2:3, 2:1, 1:1) - 1. podaljšek
Brandner 9., 42., Scofield 16., 68., Schumnig 33., Kalt 36.; Banham 13., Kinasewich 17., Guidarelli 18., Day 26., Sandrock 60.

VSV BELJAK - Linz 4:1
5:2 (1:1, 1:0, 3:1)
Toff 2., 36., Langfeld 46., Unterluggauer 47., Mitchell 52.; Leahy 15., Schlacher 59.

Izid v zmagah, je v odebeljenem tisku. Igrali so na štiri dobljene tekme.

Gradec - DUNAJ 0:4