Namesto tekme s Salzburgom so zmaji imeli trening. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Namesto tekme s Salzburgom so zmaji imeli trening. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Christian Feichtinger
Christian Feichtinger je dejal, da je bilo za varnost dobro poskrbljeno. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Tilia Olimpija
V dvorani Tivoli je bilo nekaj najzvestejših navijačev, ki so navijali med treningom zeleno-belih. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Matjaž Sekelj
Matjaž Sekelj je prepričan, da je klub storil vse za varnost na četrti tekmi četrtfinala. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Hannu Järvenpää
Hannu Järvenpää je bil po treningu dobro razpoložen. Prepričan je, da lahko v torek presenetijo. Foto: MMC RTV SLO
Matt Higgins
Matt Higgins ni treniral zaradi poškodbe ramena, tudi v torek verjetno še ne bo zaigral. Foto: Iztok Novak

Četrta tekma četrtfinalne serije končnice Lige Ebel med Tilio Olimpijo in Salzburgom je bila odpovedana. Biki se v Ljubljani niso počutili dovolj varne in so se vrnili domov.

Salzburžani niso bili zadovoljni z varnostjo v Tivoliju, čeprav je direktor lige Christian Feichtinger zatrdil, da je za vse poskrbljeno. Olimpija je upoštevala vse, kar ji je naložila liga, ob tem pa je bilo povečano še celo število policistov. Ob 14.00 je predsednik pregledal dvorano in dal zeleno luč za tekmo. Nato so varnostne razmere po naročilu Pierra Pagéja preverili še Salzburžani, ki pa z videnim niso bili zadovoljni, in ob 15.15 se je avstrijski avtobus odpeljal iz Ljubljane.
Feichtinger: Zgodba med kluboma ima dolgo zgodovino
Ob vsem je Feichtinger še dodal, da se vidi sovraštvo med kluboma, ki se je začelo že v finalu v sezoni 2007/08. Veliko rivalstvo med kluboma pa so začinili dogodki v letošnji sezoni. Najprej prekršek Andreja Hebarja, zaradi katerega je bil napadalec Olimpije suspendiran za vso sezono.
''Obstaja več možnosti, ne morem kar sam odločiti, kaj se bo zgodilo s to serijo. Dokočno odločitev bo disciplinska komisija sprejela v ponedeljek ali do torka opoldne. Vse je zapisano v pravilniku, treba bo počakati do jutri. Ne vem, ali je kakšna možnost, da se Salzburg izključi iz te lige. Najverjetneje bo v torek peta tekma v Salzburgu. Res nihče ni pričakoval, da se bo kaj takega zgodilo. V prihodnje se nekaj takega ne sme več ponoviti,'' je bil vidno zmeden Feichtinger.
''Zelo sem razočaran, da se je to zgodilo. Ta zgodba se ni začela danes, ampak ima že precej dolgo zgodovino. Vse skupaj se je začelo leta 2008, ko je Olimpija za zeleno mizo izgubila zmago v finalu, potem še ta kazen za Andreja Hebarja, ki se je prav tako zgodila na tekmi v Salzburgu. V torek so se začele težave, ko so na led leteli številni predmeti. To se seveda dogaja tudi v drugih dvoranah. Zavedamo se, da se to dogaja zaradi sodnikov. Tokrat bi tekmo sodila nemška sodnika Oswald in Vogl,'' je še dodal direktor Lige Ebel.
Po pravilih tekma 5:0 za zmaje, serija pa 1:3
Spregovoril je tudi direktor Matjaž Sekelj, ki je dejal, da se mora po pravilih lige tekma registrirati s 5:0 v korist Olimpije in da tako zmaji potujejo v torek v Salzburg na peto tekmo serije z zaostankom 1:3 v zmagah.
Sekelj: Slovenija ni Libanon!
''Tudi na zadnji tekmi s Salzburgom se ni dogajalo nič izrednega. Mi smo njihovim zahtevam ugodili. Njihove zahteve so bile zares težko uresničljive, zato je prišel v Ljubljano tudi direktor Lige Ebel in podpredsednik avstrijske zveze. Ob 14.00 smo na sestanku ugotovili, da je za varnost poskrbljeno. Zahtevali so 100 predstavnikov policije na tekmi, povečali smo število varnostnikov, celo podvojili smo skupno število. Slovenija ni Libanon! Ne more kar nekdo narekovati policiji, koliko njihovih ljudi naj bo na tekmi. Leta 2008 so nas okrog prinesli v finalu, na šesti tekmi je bilo 5.000 gledalcev, pa se je vseeno odigrala. Zdaj ni bilo takega tveganja. To je velika komedija Pierra Pagéja," je poudaril Sekelj.

Leta 2008 je bilo ozračje še bolj naelektreno

V nedeljo je bilo v Tivoliju zelo razburljivo. ''Okoli 15.00 je predstavnik Salzburga prišel do predsednika lige in rekel, da je moštvo na poti nazaj, ker se ne počutijo varne. V Avstriji se dogajajo na igriščih še mnogo hujše stvari, kot so se v torek v Ljubljani, pa se ne sprejemajo taki drastični ukrepi,'' je dodal dirketor zmajev.
''Zelo mi je žal gledalcev in prenosa po televiziji. To bo velik problem za ligo, Salzburg je najbogatejšo moštvo v Avstriji. Morali bodo spoštovati pravila, kar pomeni registracija tekme s 5:0 za Olimpijo, in ji povrniti vse stroške tekme in izpad dohodka, ki bi ga imela s to tekmo. To je edina normalna stvar. Drugih sankcij ni v pravilniku,'' je sklenil Sekelj.
Schramm: To je velika sramota za to ligo
Ogorčen je bil tudi podpredsednik avstrijske hokejske zveze Peter Schramm. ''Takega položaja še ni bilo v tej ligi. Salzburg se je pritožil zaradi varnosti, ogledali smo si dvorano, vse je bilo po dogovoru. Po njihovem mnenju ni bilo poskrbljeno za varnost, ogledali so si dvorano. Čaka jih registracija tekme s 5:0 za Olimpijo, to je popolnoma jasno.''
Ljubljančani so seveda izgubili tudi precej denarja, saj je srečanje odpadlo. ''Klub ima možnost, da prek tožbe dobi denar. V 30 letih, odkar opravljam ta posel ,se še nikoli ni zgodilo nekaj takega. To je res velika sramota za to ligo. Na sestanku se bomo morali zmeniti, da bo treba spremeniti pravilnik, saj se v prihodnje take stvari ne smejo dogajati. Predvidena mora biti še precej ostrejša kazen. Naslednja tekma bo po pravilniku v torek v Salzburg,'' je še poudaril Schramm.
Šachl okreval, Higgins še ne
Hokejisti Olimpije so opravili normalen trening v času tekme. Manjkal je le Matt Higgins, ki ima poškodovano ramo in tudi v torek najverjetneje ne bo mogel zaigrati. Srečali smo tudi Petra Šachla, ki je okreval po pretresu možganov. Zatrdil nam je, da se počuti zelo dobro. Zaigral bi že danes, v torek pa bo še bolj motiviran v Salzburgu.
Järvenpää: Najprej sem se počutil zelo praznega
''Danes je bila tudi tekma Davisovega pokala v Tivoliju. Moji prijatelji iz Finske so odigrali tekmo, prav nič se niso počutili ogrožene. Tudi hokejisti Salzburga bi se lahko počutili varno. Dve uri pred tekmo mi je Matjaž Sekelj povedal, da tekme ne bo. Počutil sem se zelo praznega. Pripravljal sem fante na to tekmo. Na vsak način smo si želeli zmage, motiv je bil ogromen. Odpoved tekme nas ne bo prizadela. Še bolj odločni bomo. Ni pošteno, da se je vse tako razpletlo. Ta tekma bi se morala odigrati. Prepričan sem bil, da bomo zmagali. Vzeli bomo to zmago za zeleno mizo, saj nismo storili nič narobe. Res bi si zaslužili še eno tekmo pred našimi navijači,'' je povedal trener Hannu Järvenpää.
S Pagéjem v končnici ne govorita
Vprašali smo ga tudi za mnenje o Pagéju. ''Ne želim govoriti o Pagéju, a to je proti vsem pravilom. Upam, da bo kazen primerna. Lani sva se s Pagéjem še malo pogovarjala, zdaj pa se ne več. Med končnico nisva izmenjala besed, vsak se drži zase,'' je zaključil Järvenpää, ki ni bil preveč razočaran zaradi poraza njegovih rojakov v Davisovem pokalu. Privoščil je zmago tudi Sloveniji, kjer zelo uživa.
ČETRFINALE, četrte tekme:
TILIA OLIMPIJA - SALZBURG 0:3

MEDVEŠČAK - KAC CELOVEC 1:3
4:1 (1:0, 2:1, 1:0)
Maclean 4., Day 22., 27., Banham 51; Hager 34.

Gradec - DUNAJ 0:4
*
3:4 (1:0, 1:0, 1:3)
Harand 11., Hunt 35., Hancock 47.; Ofner 55., Fortier 59., D, Rodman 59., Larose 67.

LINZ - VSV BELJAK 1:3
2:0 (1:0, 1:0, 0:0)
Keller 13., Grabher Meier 37.
*- v podaljšku
V odebljenem tisku je izid v zmagah; igrajo na štiri dobljene tekme.