Anže Kopitar je prvo orožje Kraljev - na šestih tekmah s San Josejem je prispeval tri gole in pet podaj. Foto: Reuters
Anže Kopitar je prvo orožje Kraljev - na šestih tekmah s San Josejem je prispeval tri gole in pet podaj. Foto: Reuters
kapetan Dustin Brown, Anže Kopitar in vratar Jonathan Quick (Los Angeles Kings)
Po izredno slabem začetku serije se je vztrajanje z Jonathanom Quickom izplačalo: na zadnjih dveh tekmah je prejel le en sam gol. Na drugi strani so pri San Joseju zdaj pred hudo dilemo: Antti Niemi ali Alex Stalock. Foto: Reuters
Logan Couture (San Jose Sharks) - Mike Richards (Los Angeles Kings)
Ob koncu se je znova iskrilo, pri čemer sta Logan Couture in Mike Richards poskrbela za pravi boksarski dvoboj. Foto: Reuters
Anže Kopitar (Los Angeles Kings) - Alex Stalock (San Jose Sharks)
Kopitar je tudi v končnici prvi strelec Kraljev, s tremi goli in petimi podajami je zdaj že četrti na lestvici najučinkovitejših hokejistov "playoffa". Foto: Reuters
Jevgenij Malkin (Pittsburgh Penguins) - Jack Johnson in Sergej Bobrovski (Colombus Blue Jackets)
Jevgenij Malkin je končno našel rešitev za rojaka Sergeja Bobrovskega, ki ga je premagal kar trikrat. Foto: Reuters
Semjon Varlamov (Colorado Avalanche) - Zach Parise (Minnesota Wild)
Zach Parise je bil z dvema goloma in dvema podajama prva zvezda Minnesote, ki je prav tako izsilila sedmo tekmo. Parise je sicer z 10 točkami najučinkovitejši igralec končnice. Foto: Reuters

Še deset minut pred koncem je bilo na šesti tekmi 1. kroga končnice izenačeno 1:1. Tedaj sta stvari v svoje roke prevzela Williams in Kopitar, ki sta v 2:46 igre poskrbela za tri gole in za eksplozijo navdušenja v Staple Centru.

Ne želijo si samo 7. tekme
"Želimo postati moštvo, ki lahko napreduje po vsem tem, ne želimo biti moštvo, ki je samo izsililo sedmo tekmo," je pred finalom odločen Williams, strelec tudi prvega gola za gostitelje.

"Poskušaš dati vse najboljše od sebe. Ali je to zmaga v bulijih ali doseganje golov ali blokiranje strelov. Ko se tekma odloča, smo vsi tukaj, da naredimo vse to, in to nam je dalo možnost za vrnitev v San Jose," je po izredni predstavi v zadnji tretjini povedal Kopitar, ki je zdaj na 4. mestu najučinkovitejših igralcev letošnje končnice.

Sharksi besnijo: Ogoljufali so nas
Kopitar je pripravil prostor za strel branilca Robyna Regehra, novinec v gostujočih vratih Alex Stalock ploščka ni pokril, Justin Williams pa je udaril po nogah nasprotnika in plošček se je znašel prek črte. Po krajšem premoru so sodniki priznali gol, kar je razburilo Sharkse. Po tekmi je bil trener Todd McLellan, ki je prvič v seriji dal prednost Stalocku pred Fincem Anttijem Niemijem, ogorčen nad zmagovitim golom: "Preprosto so nas ogoljufali."

Dva zadetka Kopija po odbitkih
A dvomov o zmagovalcu ni bilo, za kar je z dvema goloma v minuti in 15 sekundah poskrbel slovenski hokejski zvezdnik. Najprej je začel napadalno akcijo v svoji obrambni tretjini in pravočasno prišel pred vrata za odbitek in lahek gol za 3:1. Sledila je kazen vse bolj živčnih Morskih psov: Alec Martinez je streljal, Drew Doughty je pred vrati preusmeril plošček, še en odbitek pa je v mrežo pospravil 26-letni Hrušičan.

San Jose zapravil tri zaključne ploščke
Večina je pred začetkom bojev za Stanleyev pokal napovedovala, da se bo dvoboj polfinala Pacifiške divizije med Kralji in Morskimi psi končal šele po sedmih tekmah, a najverjetneje ni nihče mislil, da bo San Jose dobil prve tri tekme, Los Angeles pa pod grožnjo takojšnjega izpada naslednje tri.

Bo LAK postal četrti z velikim preobratom?
V bogati in dolgi zgodovini najmočnejše hokejske lige na svetu Lige NHL je 176 moštev zaostajalo z 0:3 v zmagah, letošnji Kingi pa so postali deveti, ki so izsilili sedmo tekmo. Veliki preobrat je sicer uspel samo trojici Toronto (1942), NY Islanders (1975) in Philadelphia (2010). V vrstah zadnje sta bila motorja preobrata tudi sedanja Kralja Jeff Carter in Mike Richards. San Jose je leta 2011 že zapravil vodstvo s 3:0 proti Detroitu, a je nato dobil sedmo tekmo.

Odločilna sedma tekma bo v četrtek ob 4.00 po slovenskem času v San Joseju.

domače zmage prinašajo 7. tekmo
Tudi v St. Paulu je bilo izenačeno v 50. minuti, ko sta udarila prva napadalna zvezdnika Minnesote: kapetan Mikka Koivu je streljal, Zach Parise pa je pred vrati preusmeril plošček v mrežo. Sledila sta še dva zadetka Wilda v prazno mrežo, ko je Colorado znova zgodaj umaknil vratarja Semjona Varlamova. Na vseh šestih tekmah serije Avalanche - Wild so slavili gostitelji tekme, bo tako tudi na sedmi tekmi v Denverju?

Blue Jacketsi so se prepozno prebudili
Columbus pred svojimi navijači ni zmogel novega preobrata proti Pittsburghu in prvič na šestih tekmah se je zgodilo, da je zmagalo moštvo, ki je povedlo. Jevgenij Malkin je s hat-trikom poskrbel za visoko vodstvo Pingvinov po 40 minutah s 4:0, a se Modri suknjiči niso predali. V zadnjih desetih minutah so zadeli kar trikrat, a na koncu jim ob silovitem pritisku ni uspelo izsiliti podaljška. Pittsburgh, ki še čaka na prvi gol kapetana Sidneyja Crosbyja, je tako napredoval v 2. krog, kjer se bo za krono Metropolitanske divizije pomeril z zmagovalcem dvoboja Philadelphia - NY Rangers.


VZHOD, 1. krog, Metropolitanska skupina
Columbus - PITTSBURGH - 2:4
3:4 (0:2, 0:2, 3:0)
Tjutin 51., Anisimov 54., Foligno 56.; Malkin 10., 14., 36., Sutter 21.
Obrambe: Bobrovski 24; Fleury 24.

Torek:
PHILADELPHIA - NY RANGERS - 2:3


Atlantska skupina
BOSTON - Detroit 4:1
MONTREAL - Tampa Bay 4:0


ZAHOD, 1. krog, Centralna skupina:
MINNESOTA - COLORADO - 3:3
5:2 (2:1, 0:1, 3:0)
Parise 1., 54., Granlund 10., Pominville 59., Scnadella 60.; Stastny 17., Holden 25.
Obrambe: Kuemper 21; Varlamov 18.

CHICAGO - St. Louis - 4:2


Pacifiška skupina:
LOS ANGELES - SAN JOSE - 3:3
4:1 (1:0, 0:1, 3:0)
Williams 6., 52. (podaja Kopitar), Kopitar 54., 55.; Sheppard 33.
Obrambe: Quick 25; Stalock 26.

Dallas - ANAHEIM 2:4

V odebeljenem tisku je izid v zmagah. Igrajo na 4 zmage zmage po sistemu 2-2-1-1-1.

Kopitarjev gol za 3:1

Kopitarjev gol za 4:1

Vrhunci tekme LAK - SJS 4:1