Kapetan New Jerseyja Zach Parise je v 16. poskusu poskrbel šele za prvi PP-gol Vragov v finalu, ob tem pa dosegel sploh svojo prvo točko v finalni seriji. Foto: Reuters
Kapetan New Jerseyja Zach Parise je v 16. poskusu poskrbel šele za prvi PP-gol Vragov v finalu, ob tem pa dosegel sploh svojo prvo točko v finalni seriji. Foto: Reuters

Statistika Anžeta Kopitarja na 5. tekmi: brez točke, +1, 2 strela, 1 mimo, nalet, izgubljen plošček, blokiral strel, buliji 9-9 v 30 izmenah za 22:02 igre.

Ilja Kovlajčuk - Jonathan Quick
Največja slabost Jonathana Quicka, ki je sicer letos ob Henriku Lundqvistu najboljši vratar lige, je ravno obvladovanje ploščka s palico, kar je tudi pripeljalo do Parisejevega gola. Foto: Reuters
Willie Mitchell, Justin Williams in Anže Kopitar
Justin Williams je bil na 5. tekmi najnevarnejši napadalec Los Angelesa: najprej je zatresel vratnico, nato pa iz podobnega položaja zadel za 1:1, zatem pa še zapravil najlepšo priložnost za vodstvo gostov. Foto: Reuters
Slava Vojnov (Los Angeles Kings)
22-letni novinec Slava Vojnov je zakrivil že drugi avtogol v finalni seriji. Zadetek Volčenka na 1. tekmi ni bil usoden za LA, kako pa bo z golom Salvadorja? Foto: Reuters
David Clarkson in Bryce Salvador (New Jersey Devils)
Bryce Salvador pri 36 letih nadaljuje končnico svoje kariere: 4 goli in 10 podaj. V rednem delu sezone je na 82 tekmah zbral samo 9 podaj! Foto: Reuters
Martin Brodeur
Martin Brodeur kljub 40 letom igra kot v najboljših letih, ko je Vrage trikrat popeljal do Stanleyjevega pokala (1995, 200 in 2003). Foto: Reuters
Jarret Stoll, Aleksej Ponikarovski in Jonathan Quick
Slabi dve minuti pred koncem je prišlo do obračuna pred Quickovimi vrati in v njih, posledica sta bili izključitvi na obeh straneh. Sledila je zaključna neuspešna ofenziva LA-ja. Foto: Reuters
Kopitarju in Kraljem (še) ni uspelo

Los Angeles je zapravil še drugi zaključni plošček za prvi naslov v 45-letni zgodovini kluba. New Jersey je v pravem trenutku prekinil zmagoviti niz Kraljev v gosteh in jim po 10 zaporednih zmagah zadal prvi poraz v letošnjem "playoffu". Za zmago z 2:1 na 5. tekmi in vrnitev finalne serije v Kalifornijo sta pri Vragih zadela Zach Parise in Bryce Salvador, medtem ko so gostje iz številnih priložnosti zmogli le gol Justina Williamsa.

Kdo se bo na koncu zapisal v zgodovino?
"Lahko bi spakirali že pred dvema tekmama, toda videli ste, kaj zmore skupina fantov, ki želi napisati zgodovino in osvojiti Stanleyjev pokal. Ne dolga pot, ne kaj drugega, ne more spremeniti odnosa teh fantov," je veliki junak 5. tekme Brodeur prepričan, da so Vragi sposobni velikega preobrata, kakršnega v finalu Stanleyjevega pokala ni bilo že 70 let!

"Še vedno vodimo s 3:2 in gremo domov. Moramo spraviti ploščke v mrežo. Na prvih treh tekmah smo bili deležni srečnih odbojev, na zadnjih dveh pa tresemo okvir vrat," je na hitro povzel stanje v finalni seriji trdoživi branilec Matt Greene, podajalec pri edinem golu Kraljev na tokratni tekmi v "skali" v Newarku.

Darilo MVP-ja in zadetek "ostrostrelca"
V vratih Vragov je blestel živa vratarska legenda Marty Brodeur (25 obramb), ki je imel na svoji strani tudi okvir vrat, ki ga je tako kot na 4. tekmi rešil dvakrat (Williams in Alec Martinez). New Jersey je prvič v finalni seriji tudi izkoristil izključitev nasprotnikov, v 16. PP-ju je Parise kaznoval veliko napako Jonathana Quicka (17 obramb). Po zasluženem izenačenju po samostojni akciji Williamsa so Vragi znova povedli točno na polovici tekmo, ko je branilec Salvador ob pomoči nesrečnega Vojnova ukanil Quicka za 2:1. Salvador je dosegel že 4. gol v končnici (ima tudi še 10 podaj), potem ko na 82 tekmah rednem dela ni dosegel niti enega!

Kralji streljali, Vragi pa zadevali
Ofenziva Kalifornijcev vse do konca tekme ni obdrodila sadov, pri čemer je v zadnjih sekundah dvakrat nevarno zapretil Mike Richards, a je bil tako kot vsi Kralji premalo natančen. Skupno so gostje, ki so prevladovali večino tekme, skupaj poskušali s 60 streli, od tega 26 v okvir, medtem ko so gostitelji le 39-krat (19 strelov v okvir vrat) zapretili s strelom.

Vragi že pri letu 1945, a želijo v leto 1942
New Jersey je prvo moštvo po letu 1945 in Detroitu, ki je po zaostanku z 0:3 v finalu izsililo 6. tekmo. Na koncu so Rdeča krila pred 67 leti izgubile finale po sedmih tekmah. Ne pozabimo, edini klub, ki mu je po 0:3 v zmagah na koncu uspelo priiti do Stanleyjevega pokala je Toronto, ki mu je to uspelo ravno proti Detroitu tri leta predtem (1942).

Finale Stanleyjevega pokala 2012 "v živo" spremljajte tudi na MMC-ju, kjer lahko s komentiranjem preganjate morebitno zaspanost in delite svoje mnenje o dogajanju na ledu. Za kakšno zanimivost ali vprašanje pa spremljajte tudi "čivke" @lavkeri in @duledoz oz. oznako #stane.


1. tretjina - 1:0 (streli 4:7): Quick podaril gol Pariseju
Divji in napadalni začetek Kraljev, še posebej udarnega Kopitarjevega napada. Williams je v 3. minuti že ugnal Brodeurja, a je plošček zadel desno vratnico, tako da je odmevalo po vseh "skali". Sledil je odgovor Vragov z nekaj nevarnimi streli. Po polovici tretjine so streli v okvir 5:2 za goste, ki pa v obdobju največje premoči naredijo prvo napako - izključitev Willieja Mitchlla zaradi oviranja v napadalni tretjini. Ko je videti, da se bodo Kralji ob igralcu manj znova ubranili, je vratar Jonathan Quick naredil napako pri izletu za golom, slabo izbil plošček od ograde, kar je ekspresno kaznoval kapetan Zach Parise.

2. tretjina - 1:1 (streli 12:10): Salvador ob pomoči Vojnova odgovoril Williamsu
V 24. minuti so se napadi LA-ju le obrestovali, Matt Greene je v ogenj poslal Justina Williamsa, ki je prodrl v sredino napadalne tretjine in z izjemnim strelom matiral Martyja Brodeurja in izenačil tekmo na 1:1. Štiri minute se je solo ponudil Stollu, katerega strel pa je Brodeur v velikem slogu zaustavil. Sredi tretjine so Vragi po daljšem času pritisnili na gol Kraljev, kar se jim je obrestovalo z drugim vodstvom: branilec Bryce Salvador je streljal z razdalje, leteči plošček pa se je od nesrečnega Slave Vojnova preusmeril v Quickovo mrežo.

Ob prvem PP-ju gostov je Brodeur branil Williamsu zicer z vrha vratarjevega prostora! Stoll je v nadaljevanju kazni Fayna sicer zatresel mrežo, a je bil gol upravičeno razveljavljen zaradi visoke palice. V zaključnih minutah se je Qcuik odkupil za "darilo" in je ubranil nekaj nevarnih strelov, še posebej z masko po streli Carterja iz bližine. Ob koncu so Kralji imeli drugi PP, a je bil Brodeur znova junak soočenj s strelci iz Kalifornije.

3. tretjina - 0:0 (streli 3:9): Okvir vrat in Broderu odločila tekmo
Kralji začenjajo zadnjo tretjino z igralcem več, pravi strel Mitchlla je prišel šele po izteku kazni Vragov, a je bil Brodeur znova na mestu. LA pritiska in strelja: 6:0 v strelih po 6 minutah, a kaj ko je na strani gostiteljev tudi sreča. Alec Martinez je v 47. minuti zatresel levo vratnico in prečko!

Po nesmiselni kazni kapetana Browna je ob igralcu manj nevarno prodrl Richards, a ga je še lepše ustavil Židlicky, na drugi strani pa je nato "bombo" Kovaljčuka Quick mirno ulovil z rokavico. Razpoloženi Brodeur nato ohranja minimalno vodstvo New Jerseyja, medtem ko trener Los Angelesa Sutter meša napadalne trojke (Gagne v 1. napad, Brown v 3. napad). Tri minute pred koncem je prvič v okvir vrat ustrelil tudi Kopitar, a tudi on ni mogel ukaniti legendarnega čuvaja mreže. Po obojestranski izključitvi in umiku Quicka na klop je LA ob igri 5 na 4 sprožil silovito ofenzivo, a je bil Mike Richards iz dveh lepih priložnosti premalo natančen.

FINALE STANLEYJEVEGA POKALA

Peta tekma:
NEW JERSEY (6) - LOS ANGELES (8) - 2:3
2:1 (1:0, 1:1, 0:0)
Parise 13., Salvador 30.; Williams 24.
Obrambe: Brodeur 25; Quick 17.

New Jersey (goli+podaje/ubranjeni streli; prejeti goli)

Vratar: Martin Brodeur (92,2%; 2,00 GAA)

1. par: Bryce Salvador (4+10) - Marek Židlicky (1+7)
2. par: Andy Greene (0+2) - Mark Fayne (0+3)
3. par: Anton Volčenkov (1+1) - Henrik Tallinder (0+0)

1. napad: Zach Parise (8+7) - Travis Zajac (7+6) - Ilja Kovaljčuk (8+11)
2. napad: Petr Sykora (0+0) - Patrik Eliaš (5+3) - Dainius Zubrus (3+7)
3. napad: Aleksej Ponikarovski (1+7) - Adam Henrique (4+8) - David Clarkson (3+9)
4. napad: Ryan Carter (4+2) - Stephen Gionta (3+4) - Steve Bernier (2+4)

Los Angeles (goli+podaje/ubranjeni streli; prejeti goli)

Vratar: Jonathan Quick (94,6 %; 1,43 GAA)

1. par: Rob Scuderi (0+1) - Drew Doughty (4+10)
2. par: Willie Mitchell (1+2) - Slava Vojnov (1+2)
3. par: Alec Martinez (1+1) - Matt Greene (1+4)

1. napad: Dustin Brown (7+10) - Anže Kopitar (8+11) - Justin Williams (4+11)
2. napad: Dustin Penner (3+7) - Mike Richards (4+9) - Jeff Carter (6+5)
3. napad: Dwight King (5+1) - Jarret Stoll (2+2) - Trevor Lewis (1+5)
4. napad: Simon Gagne (0+0) - Colin Fraser (1+1) - Jordan Nolan (1+1)

Parise kaznoval napako Quicka

Izjemen strel Williamsa za izenačenje

Srečni Salvador odločil tekmo


Vrhunci tekme New Jersey - Los Angeles 2:1

1. tekma:
NEW JERSEY (6) - LOS ANGELES (8) - 0:1
1:2 (0:1; 1:0, 0:0) v podaljšku
Volčenkov 38.; Fraser 10., Kopitar 69.
Obrambe: Brodeur 25; Quick 17.

2. tekma:
NEW JERSEY (6) - LOS ANGELES (8) - 0:2
1:2 (0:1, 0:0, 1:0)
Carter 43.; Doughty 8., Carter 74.
Obrambe: Brodeur 30; Quick 32.

3. tekma:
LOS ANGELES (8) - NEW JERSEY (6) - 3:0
4:0 (0:0, 2:0, 2:0)
Martinez 26., Kopitar 37., Carter 45., Williams 47. (podaja Kopitar)
Obrambe: Quick 22; Brodeur 17

4. tekma:
LOS ANGELES (8) - NEW JERSEY (6) - 3:1
1:3 (0:0, 0:0, 1:3)
Doughty 49.; Eliaš 48., Henrique 56., Kovaljčuk 60.
Obrambe: Quick 21; Brodeur 21.

6. tekma, torek ob 2.22:
LOS ANGELES (8) - NEW JERSEY (6) - 3:2

Termin morebitne 7. tekma: sredo ob 2. uri.
Igrajo na 4 zmage po sistemu 2-2-1-1-1.

Statistika Anžeta Kopitarja na 5. tekmi: brez točke, +1, 2 strela, 1 mimo, nalet, izgubljen plošček, blokiral strel, buliji 9-9 v 30 izmenah za 22:02 igre.

Kopitarju in Kraljem (še) ni uspelo