Aleš Mušič, Žiga Pešut, Luka Vidmar in soigralci so v polfinalu pometli z Lustenauom s 3:0 v zmagah. Skupna razlika v zadetkih je bila kar 15:5 v korist zmajev. Foto: BoBo
Aleš Mušič, Žiga Pešut, Luka Vidmar in soigralci so v polfinalu pometli z Lustenauom s 3:0 v zmagah. Skupna razlika v zadetkih je bila kar 15:5 v korist zmajev. Foto: BoBo

Ekipa je danes opravila zadnji trening v Tivoliju, popoldne pa je že odpotovala na Južno Tirolsko, kjer bosta prvi tekmi v četrtek in petek. V nedeljo in ponedeljek se serija seli v Tivoli. V finalu se bosta pomerili najboljši ekipi rednega dela. Pusteratal je zbral 104 točke, Olimpija pa 94.

Veseli me, da ljudje počasi spoznavajo, da v Sloveniji niso le hokejski derbiji, ampak so tudi druge tekme zanimive.

Tomaž Vnuk

Olimpija v Tivoliju zapravila vodstvo z 2:0
Obe medsebojni tekmi so dobili Italijani. Prva tekma je bila že septembra, ko so gostitelji zmagali s 4:1 po zaostanku z 0:1. V Tivoliju je bilo 12. januarja zelo napeto. Pred 1.350 gledalci je Olimpija vodila že z 2:0, zadela sta David Planko in Kristjan Čepon. Max Oberrauch je znižal z igralcem manj, nato pa je 57 sekund pred koncem rednega dela Teemu Virtala izenačil, potem ko Ljubljančanom ni uspelo izbiti ploščka iz obrambne tretjine. Sijajni vratar Colin Furlong je že zapustil vrata in Pustertalu se je obrestoval pritisk s šestimi igralci v polju. To je bil edini domači poraz Olimpije od 14. novembra.

"Imeli so težko serijo, mi smo hitro končali polfinale, imeli smo več časa za počitek in pripravo. A vso prednost v narekovajih bo treba dokazati na ledu. Cilj je samo en, da smo prvi, videli pa bomo, kako bo. V rednem delu smo prvo tekmo z njimi igrali šele kot drugo v sezoni in ni bila pokazatelj, doma pa smo izgubili po vodstvu z 2:0 in tudi zato smo kar veseli, da smo jih dobili, ker so najboljše moštvo sezone. Mi bi radi pokazali, da smo boljša ekipa, in upam, da bomo to tudi dokazali," je povedal kapetan Aleš Mušič, ki je najboljši strelec Ljubljančanov v letošnji sezoni s 57 točkami (24 golov in 33 podaj).

Odprta bo tudi zahodna tribuna
Ljubljančani so po malce slabšem začetku končnice ujeli pravo formo. V četrtfinalu so s 4:2 v zmagah izločili Ritten, v polfinalu pa s 3:0 v zmagah Lustenau. Vodstvo kluba pričakuje tudi večji odziv navijačev, zato bosta v dvorani Tivoli odprti obe tribuni. Direktor Tomaž Vnuk je prepričan, da bo prav finale Alpske lige pokazal, da slovenski hokej ni samo derbi, ampak da lahko dvorano napolni tudi drug tekmec iz Alpske lige.

Vrača se Zajc
"Mi gremo v svojem ritmu. Vsaka ekipa si želi čim prej zmagati v polfinalu, nam je to uspelo in smo to s pridom izkoristili. Ne pričakujem nobene prednosti, favorita morda niti ni, čeprav so bili oni boljši po rednem delu," je dejal trener Jure Vnuk, ki nima težav z zdravstvenim stanjem igralcev, vrača se tudi Miha Zajc.

"Igrajo discipliniran, hiter hokej, enak v celotni sezoni. Mi smo na to pripravljeni, prednosti Olimpije pa so, da smo drsalno in fizično boljši, imamo pa tudi širši kader," je še dodal strateg zmajev.

Jure Vnuk si je ogledal prve štiri tekme med Pustertalom in Jesenicami. Zelo dobro pozna ekipo iz Brunica, kjer blesti vratar Colin Furlong. Foto: BoBo
Jure Vnuk si je ogledal prve štiri tekme med Pustertalom in Jesenicami. Zelo dobro pozna ekipo iz Brunica, kjer blesti vratar Colin Furlong. Foto: BoBo

Štirje možni sceneriji finala DP-ja
Po Alpski ligi bo treba izpeljati še sklepno dejanje državnega prvenstva. Prva tekma svetovnega prvenstva divizije I v Nursultanu bo 29. aprila, ko se bodo risi srečali s Kazahstanom.

Iz Hokejske zvezde Slovenije so poslali štiri različice finala DP-ja. Če bo finale Alpske lige končan po štirih tekmah, bo finale DP-ja odigran na tri zmage, prva tekma pa bo 17. aprila v Tivoliju.

Če bo finale Alpske lige trajal pet ali šest tekem, se bodo zmaji in želazarji pomerili na dve zmagi. Če se finale Alpske lige konča šele po sedmi tekmi 21. aprila, bo finale DP-ja odigran 23. in 25. aprila. Štela bo razlika v zadetkih po dveh tekmah.

Trenutno se osredotočamo na Alpsko ligo, ki se nam zdi bistveno pomembnejše tekmovanje. Kdaj bomo igrali državno prvenstvo, zdaj še ne vemo. Seveda pa se bomo z vso resnostjo lotili tudi državnega prvenstva. Seveda sem si želel slovenskega finala, a žal se ni izšlo. Sem pa ponosen, da smo prva slovenska ekipa, ki bo igrala finale Alpske lige. V finalu bomo preprosto uživali in igrali hiter in moški hokej," je napovedal Jure Vnuk.

Predsednik Pohlin prepričan, da bo Brunico prvak
V Brunicu je evforija na vrhuncu po zmagovitem golu Armina Hoferja v 66. minuti v torek zvečer proti Jeseničanom. Na obeh tekmah bo Rienzstadion razprodan, zbralo se bo okoli 2.100 ljudi.

Predsednik Robert Pohlin se je objemal z igralci po koncu tekme. "Prepričan sem, da bomo osvojili lovoriko v letošnji sezoni. Ekipa ima izjemno kemijo, vsi smo skupili skupaj. Po rednem delu smo bili prvi in pritisk se je zelo povečal. Zdaj smo v finalu in lahko zaigramo sproščeno. Že nekaj časa imam občutek, da bomo dvignili prestižni pokal," je razlagal Pohlin.


FINALE, prva tekma, četrtek ob 20.00:
PUSTERTAL - SŽ OLIMPIJA

Druga tekma, petek ob 20.00:
PUSTERTAL - SŽ OLIMPIJA

Tretja tekma, nedelja ob 17.30:
SŽ OLIMPIJA - PUSTERTAL

Četrta tekma, ponedeljek ob 19.15:
SŽ OLIMPIJA - PUSTERTAL


Peta tekma, sreda, 17. aprila, ob 20.00:
PUSTERTAL - SŽ OLIMPIJA
Šesta tekma, petek, 19. aprila, ob 19.15:
SŽ OLIMPIJA - PUSTERTAL
Sedma tekma, nedelja, 21. aprila:
PUSTERTAL - SŽ OLIMPIJA

Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.