Washington še nikoli ni osvojil Stanleyjevega pokala. Foto: Reuters
Washington še nikoli ni osvojil Stanleyjevega pokala. Foto: Reuters

Junak je bil Jevgenij Kuznecov, ki je v šesti minuti podaljška odvzel plošček Sidneyju Crosbyju, v protinapadu premagal Matta Murrayja in poskrbel za prvi finale Capitalsov v 20 letih. Tri minute pred tem je napadalec Pingvinov Tom Kühnhackl z diagonalnim strelom zadel vratnico. Pittsburgh je dobil zadnjih devet od desetih obračunov v končnici proti Washingtonu, vključno s tistima v konferenčnem polfinalu v letih 2016 in 2017.
Od leta 2008 so Capitalsi štirikrat dobili tri tekme v konferenčnem polfinalu in nato klonili v sedmi tekmi. Tokrat je urok končno prekinjen in to še pred odločilnim sedmim obračunom. "Skoraj sramotno je, da smo potrebovali toliko časa za uvrstitev v finale, toda Pittsburgh je izjemna ekipa," je povedal lastnik Washingtona Ted Leonsis.

Washington je v vodstvo v 23. minuti popeljal Alex Chiasson, izenačil je Kris Letang v 33. minuti. Razmerje v strelih je bilo 30:22 v korist Capitalsov.

Nashville izsilil sedmo tekmo
Edina neznanka v konferenčnih finalih ostaja na Zahodu, kjer je Nashville na gostovanju s 4:0 odpravil Winnipeg in izsili sedmo odločilno tekmo. Že v drugi minuti je Predatorje v vodstvo popeljal Viktor Arvidsson. Prednost je v 29. minuti povišal Filip Forsberg, ki je bil uspešen tudi v zadnji tretjini. Končni izid je postavil Arvidsson štiri minute pred koncem. Pekka Rinne je zaustavil vseh 34 strelov za drugo nedotaknjeno mrežo v tej končnici.

Odločilna tekma bo v noči na petek v Nashvillu.

Vzhodna konferenca, polfinale:
Pittsburgh - WASHINGTON (2:4)
* 1:2 (0:0, 1:1, 0:0)
Letang 32.; Chiasson 23., Kuznecov 66.
Obrambe: Murray 28; Holtby 21.
* - v podaljšku

TAMPA BAY - Boston (4:1)

Zahodna konferenca, polfinale:
WINNIPEG - NASHVILLE (3:3)
0:4 (0:1, 0:1, 0:2)
Arvidsson 2., 56., Forsberg 29., 46.
Obrambe: Hellebuyck 25; Rinne 34.

San Jose - VEGAS (2:4)