Marc-Olivier Vallerand, Nik Simšič in soigralci niso imeli težav z Vipitenom na uvodni četrtfinalni tekmi. Foto: www.alesfevzer.com
Marc-Olivier Vallerand, Nik Simšič in soigralci niso imeli težav z Vipitenom na uvodni četrtfinalni tekmi. Foto: www.alesfevzer.com

Ljubljančani, najboljša ekipa rednega dela, so po pričakovanju zmagovito začeli končnico. Že po prvi tretjini je bilo jasno, da bi Vipiteno, ki so ga zmaji izbrali za četrtfinalnega tekmeca – Italijani so pred tem izločili mlade Salzburžane, potreboval pravi čudež, če bi hotel presenetiti. Zmaji so prevladovali na ledu (streli na vrata 21:7), že po prvih 20 minutah so vodili s 3:0.

Odlična predstava Olimpije v uvodni tretjini
Prvi gol je že v četrti minuti dosegel Juuso Pulli, branilec je v slogu napadalca izza gola pridrsal v položaj za strel in plošček poslal pod prečko. Prava mojstrovina Finca. Na 2:0 je po protinapadu povišal Aleš Mušič, izid tretjine pa je po lepi kombinaciji z Nikom Simšičem postavil Žiga Pešut.

Aleš Mušič je z natančnim strelom pod prečko povišal na 2:0 v 17. minuti. Foto: www.alesfevzer.com
Aleš Mušič je z natančnim strelom pod prečko povišal na 2:0 v 17. minuti. Foto: www.alesfevzer.com

Zmaji še dvakrat v polno in trikrat v okvir vrat
Na začetku druge tretjine so zeleno-beli nekoliko popustili, kljub temu pa znova bili prvi, ki so zatresli mrežo. Žiga Pance je pridrsal sam pred vratarja Jonathana Reinharta in ga zanesljivo premagal. Kapetana je sijajno zaposlil razigrani Puuli. Italijani so le pol minute pozneje izid znižali. V veliki gneči pred vrati Paava Hölsäja je Dante Hannoun z bekhendom iz bližine zatresel mrežo. V 38. minuti je Anže Ropret z desne strani poslal plošček pred vrata, Fabian Hackhofer pa je z drsalko preusmeril plošček v lastno mrežo. Olimpija je v drugi tretjini trikrat stresla še okvir vrat.

Gander zadel z igralcem več, nato pa tudi z igralcem manj
Gostitelji so si v zadnji tretjini privoščili kar nekaj napak v obrambi. Markus Gander je v 45. minuti zadel ob "power playu". Osem minut pred koncem je Pešut izza vrat podal do Simšiča, ki je ob bližnji vratnici poslal plošček v mrežo za 6:2. V 55. minuti je Ropret naredil veliko napako v obrambni tretjini in Gander je z igralcem manj znižal na 6:3. Končni izid je postavil Marc-Olivier Vallerand z močnim strelom z desne strani minuto zatem. Gostje so bili vseeno dobre volje. Ko je iz zvočnikov v dvorani Tivoli zadonela domača glasba s harmoniko v ospredju, je Daniel Erlacher na gostujoči klopi kar zaplesal.

Razmerje strelov na vrata je bilo 48:25 v korist Ljubljančanov. Druga tekma bo v torek v Brixnu.

Vallerand: Če ne bomo več delali napak, Vipiteno nima nobenih možnosti
"V prvi tretjini smo igrali zelo dobro. Priigrali smo si visoko prednost, potem pa so se začele pojavljati napake. Ne smemo si jih privoščiti na naslednjih tekmah končnice. Proti Vipitenu se to še ne bo poznalo, v finalni seriji pa je lahko to odločilno. Poklonili smo jim vse tri zadetke. Če ne bomo več delali napak, Vipiteno nima nobenih možnosti v tej seriji. Pred tekmo sem čutil napetost. Vsi si želimo osvojiti naslov v Alpski ligi. Zares sem vesel, da sem prišel v Ljubljano," je povedal Vallerand, ki je zares velika okrepitev. V mesecu dni je navdušil, za naslednjo sezono pa ima že sklenjen dogovor s Sheffieldom.

"Po visokem vodstvu smo malce popustili. To je slaba navada. Na naslednji tekmi se to ne sme ponoviti. Grobe napake v končnici niso dovoljene. Tudi v torek želimo nadzorovati tekmo od začetka. Na domačem ledu je Vipiteno z disciplinirano igro presenetil Salzburg," je dodal pomočnik trenerja Matic Kralj.

Whitecotton: Nismo uspeli slediti ritmu Olimpije
"Olimpija nas je povozila v drugi tretjini. Igrali so v precej višjem ritmu, nismo jim uspeli slediti. Boljši moramo biti v dvobojih. Ne moremo vseskozi igrati le v obrambni tretjini, preveč moči smo porabili. Igralci Olimpije so bili precej bolj sveži. Morda bodo po petih urah vožnje z avtobusom precej bolj utrujeni prišli v Brixen v torek," se je pošalil trener Vipitena Dustin Whitecotton.

Dvorano bo treba porušiti in nato zgraditi na novo
"Fantje so se zares igrali proti Salzburgu in zaslužili so si četrtfinale, kjer pa ne želimo le sodelovati. Naša vratarja sta že pet tednov v odlični formi in zelo sta zaslužna za naše uspehe. Velika težava za nas je, da smo ostali brez dvorane. Sneg je popolnoma uničil streho. Treba bo vse skupaj porušiti in zgraditi na novo. Potrebno bo veliko časa in še več denarja," je opisal neugoden položaj.

Pustertal in Lustenau le na dve zmagi
Serija med Pustertalom in Lustenauom bo odigrana na dve zmagi, saj imajo Volkovi iz Brunica težave zaradi okužb s koronavirusom. Prva tekma bo v četrtek, druga naslednjo soboto, morebitna tretja pa 6. aprila.

ČETRTFINALE, prve tekme:
SŽ OLIMPIJA – VIPITENO 1:0
7:3 (3:0, 2:1, 2:2)
Pulli 4., Mušič 17., Pešut 17., Pance 29., Ropret 38., Simšič 52., Vallerand 56.; Hannoun 29., Gander 45., 55.

ASIAGO – CORTINA 1:0
2:1 (1:0, 0:1, 1:0)

Nedelja ob 17.30:
SIJ ACRONI JESENICE – GARDENA 0:0

Četrtek:
PUSTERTAL – LUSTENAU 0:0

V odebeljenem tisku je izid v zmagah; igrajo na tri zmage. Druge tekme bodo v torek, tretje pa v četrtek.