Sproščeno in brez kakršnega koli pritiska Jernej Damjan pričakuje novo sezono. Foto: www.alesfevzer.com
Sproščeno in brez kakršnega koli pritiska Jernej Damjan pričakuje novo sezono. Foto: www.alesfevzer.com
S trenerjem Gorazdom Bertoncljem bosta sproti načrtovala, na katere tekme bo šel in na katere ne. Zagotovo je, da bo nekatere izpustil, med njimi tudi Japonsko. Foto: EPA
Na Japonskem je vknjižil prvo zmago za svetovni pokal. V Saporu mu je to uspelo leta 2014, lani pa je bil najboljši v Kuusamu na Finskem. Foto: EPA
Četrtič je februarja nastopil na olimpijski igrah. V Pjongčangu je bil 28. na srednji, 16. pa na veliki skakalnici. Z ekipo je zasedel peto mesto. Foto: Reuters

Še dva tedna skakalce ločita do začetka nove sezone svetovnega pokala. Novo zimo 35-letni Ljubljančan pričakuje s preizkušenim receptom – sproščen in neobremenjen z izidi. Tako se je dela lotil lani, kar se mu je obrestovalo, potem ko še pred sezono ni bil del A-ekipe, zimo pa je sklenil z dokaj konstantnim skakanjem v svetovnem pokalu in 17. mestom v skupnem seštevku, s čimer je bil za
Petrom Prevcem drugi najboljši Slovenec.

"Počasi želim piliti zadnje podrobnosti na skakalnici. Tako ali tako je moje mnenje, da se je treba pred sezono malce sprostiti in si spočiti, da se lahko začne sproščeno in tako zdržiš celotno sezono. Kar je bilo narejenega glede telesne priprave, je že bilo," je pred časom načrt za zadnji del priprav pred sezono razkril Damjan, ki, kot pravi, "ko skačemo, skačemo skupaj, na kondiciji delam pa sam". Vse treninge na skakalnici, kamor je pred zimo prvič šel 2. avgusta, opravi z A-ekipo, sam pa se ukvarja s telesno pripravljenostjo.

Lanska sezona potrditev pravega pristopa
S poletnim delom sezone je zadovoljen. Kot dodaja, je šlo vse po načrtu. Tudi težav s poškodbami, ki so ga pestile še lani, ni imel in tako se letos bolje počuti. Čeprav je bila lanska sezona, kar se uvrstitve v svetovnem pokalu tiče, četrta najboljša v karieri, pa izkušeni lovec na daljave ciljev pred novo zimo ni dvignil: "Grem sproščeno in brez obremenjevanja. Vem, da sem že dovolj star. Nima smisla, da bi si postavljal neke brutalne cilje, saj vem, kam sodim. Že velikokrat sem si dokazal, da vem, kaj lahko dosežem, če naredim prave skoke. Če mi bo to uspelo enkrat, dvakrat, trikrat ali večkrat, bom zelo vesel."

"Apetiti niso večji. Vem, kaj bi se zgodilo, če bi mi jih lanska sezona povečala, in lahko bi bilo precej slabše. Tukaj moraš biti pameten," je dejal Damjan in dodal: "Lanska sezona je bila največja potrditev tega, da sem moral spremeniti način dela. Prej sem se ves čas mučil v istih krogih, pa se nisem nikamor premaknil, potem pa sem bil prisilno primoran spremeniti vse skupaj in na koncu se je odlično izšlo. Nadaljujem v tej smeri."

Ob tem se prav tako ne želi obremenjevati z napovedmi, koliko časa bo še trajala njegova kariera: "To je težko reči, kajti v tem trenutku se dobro počutim in je telo dobro pripravljeno. Vse zdrži, ne vem pa, kaj bo naslednje leto ali čez dve, morda tri … Ko mi bo telo enkrat dalo vedeti, da je dovolj in bom nehal v bistvu uživati v skokih ter tekmah, bo dovolj. Kdaj bo to? Za zdaj ne čutim, da bi se ta čas približeval."

"Prav je, da sem neznanka"
Poleti ni tekmoval, prišel je le na zadnjo tekmo velike nagrade v Klingenthal, kjer pa je nato preizkušnja odpadla. Sicer tudi na vzhod Nemčije sprva ni imel velike želje iti, a je glavni trener Gorazd Bertoncelj dejal, da bi ga rad videl skakati na tekmi, ki je vendarle nekaj drugega kot le trening. Zato se je Jernej odločil za odhod v Klingenthal. Res je, da poletni rezultati niso merilo za zimo, Damjan pa nasploh ostaja za konkurenco, saj ni veliko skakal z njimi, prava neznanka.

"Prav je, da sem neznanka. Oziroma tudi hočem biti. To je moj recept," pravi izkušeni skakalec. Lani je kot popolna neznanka prišel v svetovni pokal. Prvo postajo, ki je bila tako kot letos Wisla, je izpustil, nato pa prišel v Kuusamo, kjer je presenetil svetovno elito in zmagal. Poleg druge zmage v karieri je bil vrhunec lanske sezone še bron na ekipni tekmi svetovnega prvenstva v poletih.

Pristop, ki ga je lani ubral, mu je prinesel rezultat. "To mora sam ugotoviti. Mladi v tej smeri še ne morejo iti, saj je to precej drugače od tistega, kar delaš prej," je ob tem dejal Damjan, ki nasvetov glede dela izkušenim skakalcem ne želi dajati, se je pa pogovoril s Petrom Prevcem, ki je imel letos poleti veliko težav s poškodbami: "Takoj, ko sem videl, kaj ga čaka, sva se veliko pogovarjala. Takoj sem mu rekel, naj se ne obremenjuje, saj ne bo ničesar pozabil. Potem sem bral v enem intervjuju, da je bil presenečen, ko je ugotovil, da je, kar se tiče tehnike, vse ostalo. Rekel sem si, saj sem ti povedal to že pred meseci. Če nalagaš deset ali 15 let eno in isto stvar, se mesec odsotnosti ne pozna."