Tadej Pogačar ima vse pod nadzorom. Foto: RCS Sport
Tadej Pogačar ima vse pod nadzorom. Foto: RCS Sport

Slovenski zvezdnik Tadej Pogačar je četrto etapo varno končal v času zmagovalca in ostaja v majici vodilnega. Najboljši slovenski sprinter Luka Mezgec (Team BikeExchange) tokrat ni imel prostih rok, saj je delal za mladega Avstralca Kadena Grovesa, ki je bil deseti.

To je prva dirka sezone na najvišji ravni. Foto: RCS Sport
To je prva dirka sezone na najvišji ravni. Foto: RCS Sport

Končno dan za sprinterje
V ZAE so na svoj račun končno prišli tudi najboljši sprinterji, ki so v nedeljski prvi etapi v močnem bočnem vetru zaostali preveč, da bi se vključili v boj za etapno zmago. Tokrat so sprinterske ekipe večji del dneva nadzorovale dva ubežnika, Francoza Olivierja Le Gaca (Groupama FDJ) in Francoisa Bidarda (Ag2r Citroen).

Ackermann prehitro sprožil napad
Slednja si nista privozila večje prednosti, glavnina pa ju je ujela okoli 30 kilometrov pred ciljem. V izjemno hitrem zaključku na širokih cestah otoka Al Mardžan je bil nato zanesljivo najmočnejši Bennett (Deceuninck-Quick-step), potem ko je Nemec Pascal Ackermann (Bora-hansgrohe) prehitro začel sprint. Tridesetletni Irec je slavil jubilejno 50. zmago v karieri, drugo na dirki po ZAE.

"Dobro je bilo. Nekaj dni sem moral čakati na to priložnost. Malce živčen sem bil pred ciljem, saj je bil to prvi pravi sprint glavnine v sezoni. Moštvo je opravilo svoje delo, moral sem mu le slediti in dokončati delo," je po zmagi pripovedoval Irec.

Sorodna novica Pogačar 400 m pred ciljem dobil dvoboj z Yatesom za etapno zmago

Razmerja na vrhu se niso spremenila
V skupnem seštevku je še naprej prvi Pogačar (UAE Team Emirates), ki ima 43 sekund naskoka pred Britancem Adamom Yatesom (Ineos Grenadiers). Tretji je Portugalec Joao Almeida (Deceuninck-Quick-step), ki zaostaja minuto in tri sekunde.

"To je bil zelo dolg in vroč dan v sedlu. Vsi smo čutili posledice torkove zahtevne etape. Vseeno je bilo danes bolj sproščeno, a zelo hitro v zaključku. Škoda, naš sprinter Fernando Gaviria ni zmagal, ampak nova priložnost za našo ekipo bo že v četrtek," je misli strnil Pogačar.

Še enkrat v konkreten klanec
V četrtek bo na sporedu zahtevna peta etapa od marine Fudžajra do gorskega cilja na Džabel Džajsu. Na 1489 metrov visoko planoto se bodo kolesarji podali ob 9. uri zjutraj. V cilj naj bi prispeli okoli 13.45. "Etapa bo sila zahtevna. Vsi vemo, kako močen je letos Adam Yates. Upam, da bom imel dobre noge," pričakuje Pogačar.

3. dirka po ZAE

4. etapa, izidi

Al Mardžan-Al Mardžan, 204 km:        
  1. S. BENNETT       IRS      4:51:51
  2. D. DEKKER        NIZ          vsi
  3. C. EWAN          AVS             
  4. E. VIVIANI       ITA             
  5. M. MOSCHETTI     ITA         isti
 20. T. POGAČAR       SLO             
 91. L. MEZGEC        SLO             
 98. J. POLANC        SLO          čas

Skupni vrstni red

  1. T. POGAČAR       SLO     12:50:21
  2. A. YATES          VB        +0:43
  3. J. ALMEIDA       POR         1:03
  4. C. HARPER        AVS         1:43
  5. N. POWLESS       ZDA         1:45
 41. J. POLANC        SLO        14:06
109. L. MEZGEC        SLO        26:02