Primož Roglič in Jonas Vingegaard sta kapetansko-prijateljska naveza, ki naj bi julija matirala dvakratnega branilca naslova Tadeja Pogačarja in Jumbu Vismi prinesla tako želeno zmago na Dirki po Franciji. Foto: ASO/Aurélien Vialatte
Primož Roglič in Jonas Vingegaard sta kapetansko-prijateljska naveza, ki naj bi julija matirala dvakratnega branilca naslova Tadeja Pogačarja in Jumbu Vismi prinesla tako želeno zmago na Dirki po Franciji. Foto: ASO/Aurélien Vialatte

Pariz–Nica in zdaj Kriterij po Dofineji. Dve obkljukani dirki, zdaj v Franciji manjka samo še zadnja in največja kljukica. Dve razočaranji sta pozabljeni po zmagah na dveh najprestižnejših enotedenskih kolesarskih dirkah v koledarju svetovne serije.

Sorodna novica Roglič in Vingegaard z roko v roki v cilju: Dancu etapa, Slovencu dirka

"Popravljam že začeta dela v Franciji"

"Res je. K sreči sem zdaj zamenjal Francijo za Španijo. Popravljam bolj kot ne že začeta dela v Franciji," se je smejalo 32-letnemu Zasavcu, ki je naporni teden na jugovzhodu Francije sklenil z dvema 2. mestoma v alpskih etapah.

"Neverjeten dan za našo ekipo. Vsi fantje so bili izjemno močni in imeli vse pod nadzorom vse od starta. Eden po eden so opravljali izjemno delo. Kaj si lahko želimo še več? Navsezadnje smo osvojili kup etap, kar nismo zmagali, smo bili pa drugi. Lahko smo prezadovoljni z našo ekipno predstavo," Primož Roglič za Val 202 ni mogel prehvaliti svoje ekipe Jumbo Visma.

Imam dobre možnosti. O tem sem začel verjeti lani, ko sem se na vzponu na Mont Ventoux uspel otresti Pogačarja.

Vingegaard o tem, če verjame, da lahko zmaga na Touru 2022?

Zgodovinski zgledi vlečejo

Dirka po Dofineji velja za generalko za vrhunec kolesarske sezone – Dirko po Franciji. V preteklosti ni bilo nujno tukaj zmagovati, pomembno pa je bilo biti v povprečju vsaj na odru ali tik pod njim.

V zadnjem desetletju je zlasti britanski Sky po pravilu najprej slavil Po Dofineji in nato je isti kolesar (Wiggin 2012, Froome 2013, 2015 in 2016 ter Thomas 2018) suvereno zmagal še na francoski pentlji. Predtem se je tak vzorec pojavila pri Miguelu Indurainu (1995), Bernardu Hinaultu (1979 in 1981), Thevenetu (1975), Ocani (1973), Merckxu (1971), Anquetilu (1963), prvi pa je bil Louison Bobet. Podobno je deloval tudi Lance Armstrong, a so mu dvojčka Dofineja–Tour iz let 2002 in 2003 črtali zaradi dopinga.

Roglič suvereno dobil Dofinejo

Kombinacija PN + Dofineja vedno prinesla tudi Tour

"Delamo v pravo smer. Imamo še nekaj tednov do samega starta Toura. Nekatere stvari se še da popraviti. Lahko smo samozavestni in bomo lahko dobro začeli sam Tour," je o uspešno opravljeni tekmovalni generalki dejal zasavski orel.

V isti sezoni so najpomembnejši francoski enotedenski dirki doslej osvajali le Jacques Anquetil (1963, 1965), Eddy Merckx (1971) in Bradley Wiggins (2012). Vsi so nato osvojili tudi Dirko po Franciji, le Francoz je leta 1965 kar izpustil Le Tour, ker je po seriji petih zmag na največji dirki raje nabiral denarne nagrade po kriterijih.

Izziv za naslednje sezone: kot prvi osvojiti vseh sedem malih Tourov?

Novi sorekorder z Merckxom in Portom
Z zmagami na letošnji Pariz–Nica in zdaj Po Dofineji je Primož Roglič dobil že peto od sedmih klasičnih enotedenskih dirk v kolesarskem koledarju, s čimer se je postavil ob bok rekorderjema Eddyju Mercxku in Richieju Portu. Veliko sedmerico sestavljajo Pariz–Nica, Od Tirenskega do Jadranskega morja, Po Kataloniji, Po Baskiji, Po Romandiji, Dirka po Dofineji in Po Švici.

Manjkata Katalonija in Švica
Tako kanibalu iz Belgije kot tasmanski vražji ribi iz Avstralije v zbirki manjkata zmagi Od Tirenskega do Jadranskega morja in Po Baskiji. Rogliču od sedmerice najpomembnejših enotedenskih dirk manjkata naslova Po Kataloniji in Po Švici. Te sploh še nikoli ni vozil, po Kataloniji pa je dirkal le leta 2016, ko je bil kot novinec v svetovni seriji skupno 44. in še ni bil kapetan za skupne razvrstitve.

Po pravilu do etap in/ali majice vodilnega
Odkar je pri nizozemski ekipi s Tirreno-Adriatico 2017 in takratnim skupnim 4. mestom postal adut za osvajanje etapnih dirk, je na 23 dirkah svetovne serije kar na 21 dobil etapo in/ali oblekel majico vodilnega. Ob omenjeni dirki dveh morij je brez trenutka slave ostal le na lanski Dirki po Franciji, ko je grdo padel že v 3. etapi in pozneje zaradi poškodb odstopil.

Ob tem je zasavski orel slavil skupno na kar 11 etapnih dirkah svetovne serije, v karieri pa je pri 16 skupnih slavjih, samo še zmago za Chrisom Froomom. Statističnih sladkorčkov sicer še zlepa ne zmanjka, kot je na primer število dni v majicah vodilnega (111 dni, od tega 34 na omenjenih sedmih velikih enotedenskih dirkah).

Christophe Laporte, Tiesj Benoot in v nedeljo na zadnjem klancu sijajni Steven Kruijswijk so potrdili pripravljenost za nastop na Dirki po Franciji, kjer imajo pri Jumbu Vismi zagotovljen nastop le trije kapetani. Wout van Aert za zeleno majico ter Roglič in Vingegaard za rumeno majico. Foto: ASO/Aurélien Vialatte
Christophe Laporte, Tiesj Benoot in v nedeljo na zadnjem klancu sijajni Steven Kruijswijk so potrdili pripravljenost za nastop na Dirki po Franciji, kjer imajo pri Jumbu Vismi zagotovljen nastop le trije kapetani. Wout van Aert za zeleno majico ter Roglič in Vingegaard za rumeno majico. Foto: ASO/Aurélien Vialatte

Še bolj dominantni kot poleti 2020

Tri etapne zmage, rumena in zelena majica ter ekipni seštevek za nizozemsko ekipo. Popolna prevlada rumeno-črnih. Jumbo Visma je kot celota delovala še močnejša kot poleti 2020 po koronski prekinitvi, ko so čebele obvladovale vse dirke do razvpitega kronometra v predzadnji etapi Toura 2020 na La Planche des Belles Filles.

Prav tu prideta največja neznanka in hkrati draž tritedenskega kolesarskega spektakla v juliju: Tadej Pogačar in Primož Roglič bosta končno spet stala na startu iste etapne dirke. Prvič po lanskem Touru, ko je padec že v 3. etapi odnesel težko pričakovani dvoboj najboljših kolesarjev na svetu.

Samozavestno na start 1. julija v Köbenhavnu

Ali sta Jumbo Visma in sam Roglič z osvojitvijo rumene majice v Savojskih Alpah poslala sporočilo Pogačarju in zasedbi UAE Emirates? Širok nasmešek je bil prvi odziv novega kralja Dofineje na osrednji novinarski konferenci po koncu dirke.

"Lahko smo samozavestni in gremo na Tour, kjer pa bo nova, druga zgodba. Mora biti enako, kot smo prišli sem: dobro dirkati in dati vse od sebe, in to vsak dan," je odvrnil Roglič. V daljšem pogovoru je poudaril, da je v primerjavi z lani želel dirkati Po Dofineji zlasti zaradi privajanja na tekmovalni stres. "Sam in ekipa dobro vemo, kako se pripraviti na dirkanje," je Rogla potrdil, da tokrat še ni bil na običajnih 100 odstotkih, ko se je po prihodu z višinskih priprav izstrelil in nizal etapne in skupne zmage.

Starejši in izkušenejši tudi pri tempiranju forme

Navsezadnje je v načrtu dvojček Tour-Vuelta, če bosta seveda sreča in stanje prava. Zdaj sledi piljenje forme v Rogličevem tretjem domovanju na višini v Tignesu. Naprej nekaj dni predaha, nato pa intenzivne vožnje z ogledom ključnih alpskih etap letošnje francoske pentlje. "Sem starejši in izkušenejši," je poudaril slovenski kolesarski šampion. "Dofineja ni bila glavni cilj, a če sem prišel sem, sem prišel tekmovat."

Resnično se veselim Dirke po Franciji in uvodnega tedna. Ne sestavljam trase, dirkamo po vsem, kar je na poti. Veselim se starta in vseh izzivov, ki nas čakajo.

Rogliča ne motijo ne dolg most čez morje, pričakovani bočni veter in kocke Roubaixa, še preden bodo prišli do prvih gora.

Če kdo, potem Roglič ve, da predvsem na francoskih cestah ni konec, dokler - ni konec. A zadnja dva dneva ni bilo dvoma, kdo sta najmočnejša kolesarja na dirki. Pri tem ni bilo mogoče spregledati, da je mogoče Jonas Vingegaard morebiti bil celo močnejši v klanec, saj je navkreber opravil več dela.

Ali je bil Vingegaard res močnejši?

"Po soboti smo videli, da sva najmočnejša. Za zadnji dan je bil načrt, da napadam, Roglič mi sledi in se skušava otresti vseh drugih. Vsi so opravili izjemno delo, zlasti Steven Kruijswijk. Ko je odvil, sem šel načrtno naprej. Ne ravno v sprint, a vseeno s polnim plinom do konca, tako da je odpadel tudi Ben O'Connor," je taktični načrt razkril Danec.

Vingegaard je poudarjal, da sta šla s polno močjo tudi zaradi treninga, da bo pobral etapno zmago, pa mu je sporočil Roglič. Ta je sicer zavrnil vprašanje, ali je on vodja ekipe oziroma kdo ima glavno besedo v avtobusu in na cesti. Razumljivo ni bilo dvoboja med ekipnima prijateljema za etapni uspeh, a vseeno kdo bi bil boljši? "Tega nikoli ne bomo vedeli," se je nasmejal 25-letnik s skrajnega severa Jutlandije na Danskem.

Tako Slovenec kot Danec se zavedata, da bo v polni zasedbi na Touru težko ponoviti prvo in drugo mesto ter deljenje etap in skupne zmage. A hkrati iz vrst čebel veje samozavest, da lahko poberejo obe ključni majici, tudi rumeno v Parizu. Foto: ASO/Aurélien Vialatte
Tako Slovenec kot Danec se zavedata, da bo v polni zasedbi na Touru težko ponoviti prvo in drugo mesto ter deljenje etap in skupne zmage. A hkrati iz vrst čebel veje samozavest, da lahko poberejo obe ključni majici, tudi rumeno v Parizu. Foto: ASO/Aurélien Vialatte

Prijatelja in sokapetana v ekipnem športu

"S Primožem sva dobra prijatelja, uživava v medsebojni družbi. Družimo se tudi družinsko, z najinimi majhnimi otroki. Na cesti in v ekipi skrbiva za drug drugega. Ni nobenih zamer, če zmaga kdo drug. Sva odlična ekipna tovariša in resnično vesela za uspehe drugega," je Vingegaard pojasnjeval in razblinjal kakršne koli dvome o medsebojnih odnosih.

"Kolesarstvo je ekipni šport. Veselim se Dirke po Franciji. Na koncu ni pomembno, kdo je zmagovalec ali kdo vzame etapo," je tudi Roglič potrdil, da sta s šest let mlajšim Dancem prava sokapetana, ki se zavedata, da skupaj s podporo izjemne ekipe lahko uženeta Pogačarja, ki mu prepuščata vlogo in pritisk prvega favorita.

Po popolnem tednu čebel in novem kariernem mejniku Primoža Rogliča je zdaj ta teden na potezi Tadej Pogačar na Dirki po Sloveniji, ki jo je lani osvojil in izkoristil za zadnji tekmovalni preizkus, preden je v velikem slogu ubranil najbolj zaželeno rumeno majico.

Moč Rogličevih rekordnih časov na ciljnih klancih

Kolesarskim analitikom nista ušla rekordna časa ciljnih vzponov obeh gorskih etap Po Dofineji. Primož Roglič je v soboto postavil rekordni čas vzpona na Vaujany (12:55 za 4,4 km z 9,3 %), za kar naj bi povprečno pritiskal s kar 6,8 W/kg.

V nedeljo sta Roglič in Jonas Vingegaard družno skoraj za dve minuti izboljšala prejšnji rekordni čas. Na planoto Salaison (11,3 km z 9 %) sta Slovenec in Danec prišla v času 34:34, kar naj bi pri Rogliču znašalo dobrih 6,3 W/kg. V tem časovnem intervalu je to celo njegov najboljši vzpon (izračuni @NaichacaCycling in @CyclingGraphs), sočasno pa je Vingegaard krepko dvignil letvico svojih najboljših predstav navkreber.