Primož Roglič je dobil prvi del francoske trilogije proti Eganu Bernalu, v dvoboju superekip Jumbo Visma – Ineos pa so Nizozemci dobili prvo rundo. Foto: EPA
Primož Roglič je dobil prvi del francoske trilogije proti Eganu Bernalu, v dvoboju superekip Jumbo Visma – Ineos pa so Nizozemci dobili prvo rundo. Foto: EPA

Po drugem vzponu nedelje je Ineos ob ostrem narekovanju ritma prišel do številčne prednosti v obračunu z Jumbom Vismo, a udarec britanskega kolesarskega imperija je zgrešil namen. Nizozemska rumeno-črna ekipa je na ciljnem vzponu Grand Colombier (17,3 km vzpona s povprečno 7,1-odstotnim naklonom na 1501 m) s kar štirimi kolesarji hitro prevzela nadzor nad razpletom in na koncu poskrbela za pravo ekshibicijo premoči na Tour de l'Ain 2020.

Bernal se ni predal brez boja
Zmagovalec lanske Dirke po Franciji Egan Bernal je ostal sam brez pomočnikov in vidno trpel, a vseeno je Kolumbijec pokazal zobe in se ni želel predati brez boja. Kilometer pred ciljem je napadel, a njegov skok je brez oklevanja pokril Primož Roglič, se še enkrat ozrl po tekmecih in zadnji pogled namenil Bernalu ter se zapodil v cilj.

Roglič je zmagovalec 5 od zadnjih 6 etapnih dirk, na katerih je nastopil od začetka lanske sezone. Samo na Giru 2019 je končal na skupno 3. mestu. Foto: EPA
Roglič je zmagovalec 5 od zadnjih 6 etapnih dirk, na katerih je nastopil od začetka lanske sezone. Samo na Giru 2019 je končal na skupno 3. mestu. Foto: EPA

Drugo mesto in dve etapni zmagi
Po petkovem 2. mestu, ko je zmago izgubil na ciljni črti, je Roglič slavil tako v soboto kot nedeljo in s strah vzbujajočo formo potrdil, da je nesporni kapetan Jumba Visme in prvi izzivalec branilca rumene majice Bernala na bližajočem Tour de Franceu.

"Težek dan in težka dirka z ostrim tempom na vseh vzponih. Naša ekipa je opravila odlično delo in sam sem uspešno dokončal delo," je po 38. (za 3. etapo) in 39. (za skupno) zmagi kariere povedal sproščeni Roglič.

Tudi Rogliča presenetilo celotno dogajanje
"Res je bila super predstava, se mi zdi, da tako zame kot za celotno ekipo, vsi smo pokazali, da smo dobro pripravljeni. Mogoče smo res kar malo presenetili, tudi mene je celotno dogajanje. Delali smo trdno, za to se pripravljali, lepo je videti, da takoj stvari stečejo v pravo smer," je povedal Roglič za Val 202 po dirki, komentiral pa je, da se stvar ne zgodi kar čez noč ali z enimi pripravami, ampak gre za leta trdega in dobro načrtovanega dela celotne ekipe.

Primož Roglič: Še sebe sem presenetil s tako dobro pripravljenostjo

Vesel je novih izzivov: "Vsi smo zadovoljni konec koncev, da smo po tem premoru lahko spet nazaj, nikoli ne veš, koliko dirk se bo sploh zgodilo, definitivno želimo nadaljevati na visokem nivoju." Sledi kriterij Dauphine, konec meseca pa Dirka po Franciji, na katero je Roglič še kako pripravljen: "Tu smo pokazali, da smo pripravljeni, moramo se osredotočiti nase, da smo vsi na čim višjem nivoju, da pridemo potem tudi na Dirko po Franciji, poskusimo delati svojo nalogo najbolje, kar znamo. Če bomo to storili, bomo verjetno na koncu vedno lahko zadovoljni."

Tri čebele med najboljšo peterico
Na koncu je tridnevno dirko v vzhodni Franciji Roglič dobil s prednostjo 18 sekund pred Bernalom, skupno tretje mesto je osvojil letos prerojeni Nairo Quintana (+0:28; Arkea Samsic), ki pa na l'Ainu sploh ni poskušal z napadi. Neverjetno prevlado čebel sta s skupno 4. in 5. mestom potrdila Steven Kruijswijk (+0:56) in George Bennett (+1:27).

Sledi Dauphine, a na koncu šteje le Tour
Že v sredo se začenja drugi del trilogije Roglič – Bernal, ko se bosta z nizozemsko oz. britansko ekipo znova srečala na štartu kriterija Dauphine, ki je letos zaradi pandemije skrajšan na pet dni, zato pa se prav vse etape končajo s ciljnimi vzponi. A pravi odgovor, kdo je najboljši kolesar in ekipa na svetu, bo dala francoska pentlja, ki se z velikim štartom začenja 29. avgusta v Nici, konča pa 20. septembra v Parizu.

Egan Bernal je 8,5 km pred ciljem ostal brez pomočnikov, medtem ko je imel Jumbo Visma še vedno četverico kolesarjev v vodilni skupini deveterice. Britanci in Nizozemci so nastopili s šesterico kolesarjev, ki bo po načrtu štartala tudi v Nici, edinole Chris Froome ni povsem zanesljiv udeleženec letošnjega Toura. Foto: EPA
Egan Bernal je 8,5 km pred ciljem ostal brez pomočnikov, medtem ko je imel Jumbo Visma še vedno četverico kolesarjev v vodilni skupini deveterice. Britanci in Nizozemci so nastopili s šesterico kolesarjev, ki bo po načrtu štartala tudi v Nici, edinole Chris Froome ni povsem zanesljiv udeleženec letošnjega Toura. Foto: EPA

Poudarek na ekipi in skupni rasti
"Vsaka tekma po obdobju karanten je prijeten dogodek. Veselim se že kriterija Dauphine.

Skušamo biti na čim višji ravni. Skupaj s celotno ekipo rastemo, in to je cilj do začetka Toura," je vodilni kolesar UCI-lestvice še enkrat poudaril, kar je bilo mogoče videti na cestah Jurskega pogorja – trenutno so Nizozemci močnejši od Britancev, sicer nespornih vladarjev Dirke po Franciji v zadnjih letih.

3. etapa Tour de l'Aina se je začela v mestu Saint Vulbas na planoti ob reki Ain, po 145 km dolgi poti in dveh vzponih 1. kategorije se je končala s ciljnim vzponom najvišje kategorije na Grand Colombierju. Skupno so kolesarji opravili 3562 višinskih metrov.

Generalka za 15. etapo letošnjega Toura
Odločilna etapa manjše francoske dirke, ki pa je letos zaradi pandemije in močno spremenjenega urnika privabila najmočnejši ekipi svetovne serije, je generalka za 15. etapo letošnje Dirke po Franciji. Po 34. kilometru je zavila na identično traso, po kateri se bo na 107. Dirki po Franciji vozilo v nedeljo, 13. septembra, s čimer se bo končal drugi teden tritedenskega spektakla.

Pred ciljnim vzponom Ineos – Jumbo 5:4
Prvi vzpon dneva je bil Montee de la Selle de Fromentel (1174 m; 11,1 km z 8,1 %), po spustu s katerega je takoj sledil drugi vzpon Col de la Biche (6,9 km z 8,9 %). Na njem je vajeti prevzela britanska ekipa, nizozemska zasedba pa jim je sledila in izgubljala pomočnike. Bernal je zadržal tri pomočnike, Roglič pa samo še dva, a do ciljnega vzpona sta obe velesili okrepili še s po enim pomočnikom.

Froome v vlogi superpomočnika
Odločitev poteka na velikanu Jure, ki postaja ena izmed sodobnih klasik Toura. Zmagovalec Toura 2018 Geraint Thomas je po narekovanju ritma odvil že na samem začetku vzpona. A ostro narekovanje ritma je več davka zahtevalo pri grenadirjih, ki so 12 km pred ciljem že bili številčno podrejeni (3:4), spredaj pa se je postavil štirikratni zmagovalec Toura Chris Froome, ki je odvil 8,5 km pred vrhom.

Dumoulin s tempom osamil Kolumbijca
Nato pa je ritem začel narekovati Tom Dumoulin, ki v Ainu sploh prvič dirka v rumeno-črnem dresu nizozemske ekipe. Bernal je izgubil še Jonathana Castrovieja in se je znašel sam proti kar štirim kolesarjem Jumba Visme, pri čemer je mladi Kolumbijec zdrsnil na rep preostale deveterice. Med vzponom se je Roglič večkrat spustil na rep v družbo Bernala in od blizu preverja stanje največjega tekmeca in branilca prave rumene majice, o kateri 30-letnik iz Strahovelj pri Kisovcu odkrito sanja.

Roglič premagal tudi Bernala

TOUR DE L'AIN 2020

3. ETAPA

Saint-Vulbas-Grand Colombier, 145 km

 1. P. ROGLIČ         SLO/TJV  4:06:24
 2. E. BERNAL         KOL/INS    +0:04
 3. N. QUINTANA       KOL/ARK     0:06
 4. G. MARTIN         FRA/COF     0:08
 5. R. PORTE          AVS/TSF     0:15
 6. S. KRUIJSWIJK     NIZ/TJV     0:23
 7. G. BENNETT        NZL/TJV     0:31

Skupni vrstni red po 3. etapi:

 1. P. ROGLIČ         SLO/TJV 11:21:12
 2. E. BERNAL         KOL/INS    +0:18
 3. N. QUINTANA       KOL/ARK     0:28
 4. S. KRUIJSWIJK     NIZ/TJV     0:56
 5. G. BENNETT        NZL/TJV     1:27
 6. B. MOLLEMA        NIZ/TFS     2:24
 7. J. ALMEIDA        POR/DCQ     2:40