Egan Bernal in Primož Roglič sta začela s serijo dvobojev, ki se bodo, upajmo, nadaljevali vse do Elizejskih poljan v Parizu 20. septembra. Po nedeljskem finalu Toura de l'Ain sledi od srede do nedelje Kriterij Dauphine in nato čez tri tedne veliki štart Tour de France 2020 v Nici. Foto: EPA
Egan Bernal in Primož Roglič sta začela s serijo dvobojev, ki se bodo, upajmo, nadaljevali vse do Elizejskih poljan v Parizu 20. septembra. Po nedeljskem finalu Toura de l'Ain sledi od srede do nedelje Kriterij Dauphine in nato čez tri tedne veliki štart Tour de France 2020 v Nici. Foto: EPA

Vedno je lepo zmagovati. Vedno je tudi težko. Danes je celotna ekipa pokazala, da smo vsi izredno dobro pripravljeni. Na koncu sem pa tudi sam malce bolj izvedel šprint kot včeraj.

Primož Roglič za Val 202

Dirka po departmaju Ain upravičuje pričakovanja in je v drugi razgibani ter hriboviti etapi med Lagnieujem in Lelex Monts-Jura v dolžini 140,5 km prinesla neposredni obračun dveh najmočnejših ekip za etapne dirke.

V šprintu Roglič premočan za Bernala
Kljub papirnati trojici kapetanov pri Ineosu in Jumbu Vismi smo na koncu videli neposredni dvoboj prvih med enakima. Primož Roglič je bil po petkovem šprinterskem porazu na ciljni črti tokrat premočan v šprintu v rahel vzpon, Egan Bernal mu je lahko sledil, a ne ogrozil.

Opravili domačo nalogo na pripravah
"Vedno je lepo zmagovati. Vedno je tudi težko. Danes je celotna ekipa pokazala, da smo vsi izredno dobro pripravljeni. Na koncu sem pa tudi sam malce bolj izvedel šprint kot včeraj,"
je po zmagi za Val 202 povedal Roglič, ki je poudaril pomen moštvenega duha in pristopa: "Do samega Toura je še veliko časa in vemo, kaj to vse prinese. Zdaj smo tukaj in smo osredotočeni na dan po dnevu. Skušamo delovati kot ekipa. Vsi so opravili izjemno delo. Videti je, da smo dobro trenirali in opravili domačo nalogo v prvem delu priprav."

Rogliču prvi neposredni dvoboj z Bernalom v sezoni

V nedeljo za konec 17-km vzpon
S prvo zmago v dresu prvaka Slovenije, skupno že 37. zmago v profesionalni karieri, je zasavski orel tudi prevzel skupno vodstvo s prednostjo 10 sekund pred Bernalom. Odločala bo zadnja, tretja etapa, ki bo generalka oz. kar kopija 15. etape letošnjega Toura, kjer se bo po dveh vzponih 1. kategorije odločalo na ciljnem klancu najvišje kategorije na Grand Colombier (1501 m, 17,3 km vzpona s povprečno 7,1-odstotnim naklonom). "Bomo videli. Prav grozno se ne obremenjujem s to etapo. Zagotovo nov zalogaj za celotno ekipo. Predvsem bo zanimivo za vse gledalce," je Roglič še za Val 202 povedal, da računa, da bo njegova ekipa znova pokazala svojo moč, s samim zahtevnim profilom pa se ne obremenjuje.

Čebele uspešno osamile Kolumbijca
V soboto je Jumbo Visma na zadnjem, petem vzponu – od kategoriziranih vzponov na Col de Manthiers – zdesetkala konkurenco, tako da je na koncu ostala le šesterica, od česar kar trojica v rumeno-črnih barvah: Primož Roglič, Steven Kruijswijk in George Bennett, ki je vseskozi narekoval peklenski tempo.

Primož Roglič je v koronski sezoni 2020 odpeljal samo štiri dirkalne dneve in pri tem dvakrat zmagal in bil dvakrat drugi. Foto: EPA
Primož Roglič je v koronski sezoni 2020 odpeljal samo štiri dirkalne dneve in pri tem dvakrat zmagal in bil dvakrat drugi. Foto: EPA

Na drugi strani so osamili zmagovalca Dirke po Franciji Egana Bernala, zgodaj je odpadel Chris Froome, zlomil se je tudi Geraint Thomas, tako da je pomoč mlademu Kolumbijcu lahko nudil le Jonathan Castroviejo.

Quintana, Mollema in Conti prežijo na priložnost
V boj za skupno zmago, ki se bo odločal na nedeljskem ciljnem vzponu na Grand Colombier, sta se vmešala še Nairo Quintana (Arkea Samsic) in Bauke Mollema (Trek Segafredo). Pred ciljnim, a nekategoriziranim vzponom na Lelex Monts-Jura se jim je pridružil še Valerio Conti (UAE Emirates). Ravno Italijan je imel na koncu od preostalih največ moči, osvojil je tretje mesto in je tudi skupno z 12 sekundami zaostanka prav tako v igri za zmago.


TOUR DE L'AIN 2020

2. ETAPA

Lagnieu–Lélex Monts-Jura, 140,5 km:

 1. P. ROGLIČ         SLO/TJV  3:58:31
 2. E. BERNAL         KOL/INS isti čas
 3. V. CONTI          ITA/UAD         
 4. N. QUINTANA       KOL/ARK     0:01
 5. S. KRUIJSWIJK     NIZ/TJV     0:06
 6. J. HERRADA        ŠPA/COF     0:14

Skupni vrstni red po 2. etapi:

 1. P. ROGLIČ         SLO/TJV  7:14:58
 2. E. BERNAL         KOL/INS    +0:10
 3. V. CONTI          ITA/UAD     0:12
 4. N. QUINTANA       KOL/ARK     0:18
 5. S. KRUIJSWIJK     NIZ/TJV     0:23
 6. J. HERRADA        ŠPA/COF     0:31

Galerija šprinta Roglič – Bernal, foto EPA.