Jani Brajkovič bo drugič kolesaril na Touru. Lani, ko je pomagal legendarnemu Lanceu Armstrongu, je po velikih težavah zaradi bolezni zasedel 43. mesto. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Jani Brajkovič bo drugič kolesaril na Touru. Lani, ko je pomagal legendarnemu Lanceu Armstrongu, je po velikih težavah zaradi bolezni zasedel 43. mesto. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Jani Brajkovič
Kriterij Dauphine, kjer je branil lansko zmago, je Brajkovič pred dvema tednoma končal na 9. mestu, potem ko se je zastrupil s tekočino, v katero je po naključju zašlo nekaj kapljic kravjih iztrebkov. Foto: Reuters
Lance Armstrong in Jani Brajkovič
Vrhunec letošnjega Toura bodo zahtevne alpske etape v zadnjem tednu. Brajkovič se je nanje pripravljal s treningom v Julijskih alpah tako kot lani. Foto: Reuters
Andy Schleck in Alberto Contador
Andy Schleck in Alberto Contador, velika tekmeca z lanske Dirke po Franciji, se bosta tudi letos najverjetneje borila za zmago. Foto: Reuters
L'Alpe d'Huez
Etapa s slovitim vzponom na L'Alpe d'Huez bo na sporedu 22. julija. Foto: Reuters
Brajkovič z visokimi cilji na Tour
Brajkovič še drugič državni prvak

Poznavalci so mu napovedovali izjemno prihodnost, številni so mu "prerokovali" tudi zmago na Dirki po Franciji. Vajeniška leta so zdaj mimo in čas je, da "JB Junior" tudi kolesarsko dokončno odraste.

Janija Brajkoviča lahko spremljate tudi na Twitterju! V četrtek boste lahko na MMC-ju prebrali intervju še z enim udeležencem letošnjega Toura Kristijanom Korenom.

V nedeljo zgodaj popoldne Belokranjec ni dajal vtisa, da bi bil kaj "zaskrbljen" pred začetkom najtežje dirke na svetu, na kateri bo nastopil kot eden izmed štirih kolesarjev, ki bodo imeli vsaj na začetku Toura izenačen status v ekipi RadioShack. Ob Leviju Leipheimerju, Andreasu Klödnu in Chrisu Hornerju bo moral Brajkovič kljub temu hitro pokazati, iz kakšnega testa je, če želi v ključnih etapah računati morda celo na vlogo prvega moža v moštvu.

V Francijo odhaja z lepo popotnico, zmago na državnem prvenstvu v kronometru v Solkanu. Potem ko je po tričetrt ure vrtenja pedal na vročem asfaltu s povprečno hitrostjo skoraj 50 km/h našel zavetje v nekoliko hladnejšem okolju športno-rekreacijskega centra Žogica tik ob Soči, si je slovenski kolesarski šampion vzel čas tudi za MMC. Mali sinček Miha je moral še malo počakati, da se mu je lahko očka povsem posvetil ...



Jani, drugič v karieri ste postali državni prvak v kronometru. Kako ste zadovoljni s svojo zadnjo tekmovalno predstavo pred sobotnim začetkom Dirke po Franciji in časom, ki ste ga dosegli na tej klasični trasi med Solkanom in Plavami?
Zelo sem zadovoljen s časom in hitrostjo. Te dni sem veliko treniral, prihajam z višinskih priprav, zato forma v tem obdobju ne bi smela biti stoodstotna. Prepričan sem, da tudi ni. Danes se je zame izteklo optimalno. Zelo zadovoljen sem z rezultatom, zmaga je nekaj posebnega. Povprečna hitrost je bila kar velika, noge so bile kar dobre, tako da kar optimistično zrem proti nadaljevanju sezone.

Svojega rekorda na tej cesti pred dvema letoma vseeno niste popravili ...
Ko sem tu zmagal leta 2009, je bil malo drugačen dan. Bilo je malce hladneje, tako da so bile razmere za dirkanje boljše. Pripravljal sem se samo za kronometer in bil spočit. Mislim, da je to naredilo razliko. Takrat sem bil tudi v optimalni formi, kar pa zdaj ne morem reči.

Z nastopom v vožnji na čas na dirki Dauphine, na kateri ste zasedli peto mesto, ste bili zelo zadovoljni. Na isti trasi v Grenoblu bo tudi kronometer predzadnji dan Toura. Kako bi primerjali tisti kronometer s tem na državnem prvenstvu v Solkanu?
Kronometer v Grenoblu je veliko težji. Danes je bil kronometer zelo hiter, bilo je malo vetra, tu ni veliko menjav ritma. To je zelo lep kronometer, medtem ko bomo imeli v Grenoblu za sabo že skoraj tri tedne dirkanja in bodo noge zelo utrujene. Potem je tu še konfiguracija proge, ki je zelo težka. Ima dva izjemno težka vzpona in tehnične spuste, tako da bo kronometer zelo težek.

Gre to kolo, s katerim ste nastopili na DP-ju, z vami tudi v Francijo?
Seveda. Tu sem nastopil s klubskim kolesom, ki sem ga v Slovenijo pripeljal po kriteriju Dauphine. To je najnovejši model kolesa Speed Concept, ki naj bi bilo eno najhitrejših koles na svetu. Mislim, da glede opreme ni veliko prostora za izboljšave.

Kako ste se pripravljali v teh zadnjih dveh tednih?
V zadnjih 14 dneh sem naredil nekaj intenzivnih treningov, to pomeni dva ali tri zelo dolge treninge. Bilo je tudi veliko počitka in trening na višini. Skrbel sem za zdravje in motivacijo.

Je nesrečna zastrupitev z Dauphineja že zgodovina?
Tista zastrupitev me je spremljala še kakšen teden po Dauphineju, tako da ni bila tako nedolžna stvar. Moram reči, da sem zdaj veliko bolj previden glede tega, kaj pojem.

Ključne etape Toura ste si najbrž ogledali na kraju samem. Kdaj ste si jih ogledali in kaj ste videli?
Pirenejev si nismo ogledali, medtem ko smo bili v Alpah en teden pred Dauphinejem. Pogledali smo vse gorske etape. Moram reči, da so zelo, zelo težke, sploh etapa, ki se konča na prelazu Galibier. Predtem vozimo še čez Col Agnel in Col d'Izoard, ki sta zelo težka klanca, Galibier pa bo težek predvsem zato, ker bomo imeli v nogah že kar nekaj kilometrov. Povzpnemo se tudi na veliko nadmorsko višino (2.645 m; op. a.) in mislim, da se bodo tam naredile razlike. Naslednji dan sledi zelo kratka in hitra etapa (109 km; op. a.) čez Galibier na L'Alp d'Huez, kjer mislim, da bodo tudi nastale velike razlike. Potem pa je tu še kronometer, kjer se bo spet dalo nadoknaditi ali izgubiti kar nekaj časa.

Vseskozi poudarjate, da bo ključen zadnji teden v Alpah in da v Pirenejih nočete izgubiti preveč časa. Taktika najbrž ostaja ista, kajne?
Točno tako. Mislim, da v Pirenejih noben kolesar še ne bo stoodstoten. Vsi merijo na Alpe in tri ključne etape. Mislim, da se bo Tour odločil tam. Gotovo se ne da dirke zmagati v Pirenejih.

Favoriti so znani - Alberto Contador, Andy Schleck, Cadel Evans ... Ali verjamete, da je kdo sposoben premagati Contadorja, glede na to, kar ste videli v dozdajšnjem delu sezone?
Moramo biti realni. Lani mu je edini konkuriral Schleck. Letos je Contador slavil že na Giru, kar se bo gotovo poznalo na njegovi svežini oziroma utrujenosti. Mislim, da bo Tour zaradi tega še bolj zanimiv in da bi Schleck lahko bil še malo bližje tako želeni rumeni majici.

Slovenska javnost veliko pričakuje tudi od vas. S čim bi bili zadovoljni sami osebno?
Zadovoljen bi bil z uvrstitvijo ... hm ... do sedmega mesta. Upam, da bom lahko zlezel še višje, denimo med najboljšo peterico.

Si sedmo mesto želite, ker menite, da tja spadate, ali zato, da bi izboljšali deveto mesto Tadeja Valjavca s Toura 2008?
Na to sploh nisem pomislil. Mislim, da je sedmo mesto realen cilj.

Se še kaj slišita z Lanceom Armstrongom?
Ne preveč, ker ima zelo veliko obveznosti v ZDA s svojo fundacijo. Mislim, da je še bolj zaposlen kot takrat, ko je bil kolesar.

Ga torej ne prosite za kakšen nasvet?
Ne, ne, za zdaj ne.

Brajkovič z visokimi cilji na Tour
Brajkovič še drugič državni prvak