Nova dirka je zrasla tudi iz izkušnje ob obisku Dirke po Italiji 2021. Giro se bo sicer vrnil v bližnjo Gorico/Novo Gorico, kjer bo, sodeč po trdnih govoricah, prihodnje leto cilj ene izmed uvodnih etap rožnate dirke. Foto: Ervin Čurlič
Nova dirka je zrasla tudi iz izkušnje ob obisku Dirke po Italiji 2021. Giro se bo sicer vrnil v bližnjo Gorico/Novo Gorico, kjer bo, sodeč po trdnih govoricah, prihodnje leto cilj ene izmed uvodnih etap rožnate dirke. Foto: Ervin Čurlič

Prva izvedba nove enodnevne dirke v Sloveniji se je po pričakovanjih razpletla z zanimivim zaključnim sprintom v klanec pred gradom Dobrovo. Nedeljski zmagovalec se je tokrat uspešno skrival skozi vso dirko, na koncu pa je bil najmočnejši na Dobrovem. 25-letnik Poljak iz ekipe Mazowsze Serce Polski je tako v treh dneh prišel kar do dveh zmag v Sloveniji.

"Imeli smo kolesarja v begu, tako da sem lahko bil na varnem v glavnini. Idealen položaj zame. Na koncu so me pripeljali v idealno izhodišče, na koncu sem odločal sam," je bil prezadovoljen Marcin Budzinski po svoji tretji UCI-zmagi v karieri.

Poljak najhitrejši na dirki v Brdih, Finkšt četrti
Marčni četverček dirk

VN slovenske Istre (Izola): Marcin Budzinski

Torek, 19. marca: VN Brda-Collio

Četrtek, 21. marca:
VN Nove Gorice in Vipavske doline

Nedelja, 24. marca:
VN Adria Mobil (Novo mesto)

Finkšt malo prekratek za oder

Drugi je bil še en Poljak Patryk Stosz, tretje mesto pa je osvojil 19-letni Italijan Thomas Capra. Četrti je bil najboljši Slovenec dneva – Tilen Finkšt iz Adrie Mobil. Med deseterico najboljših ni bilo drugih Slovencev, zato pa je ekipa Ljubljana Gusto Santic dosegla 6. in 7. mesto z Avstralcema Dylanom Hopkinsom in Jamesom Derrickom.

"Dirka je po profilu delovala lahka, a je šlo od starta do cilja na polno. Na koncu skok na skok in begi. Na koncu sem bil za malo prekratek. Fantje so se potrudili, malo se še lovimo, a napredujemo," je povedal 26-letni Finkšt, ki bo v četrtek v Novi Gorici branil lansko tretje mesto.

Kako bo v četrtek v Novi Gorici?

Novi slovenski marčni četvorček se bo nadaljeval v četrtek s 3. Veliko nagrado Nove Gorice in Vipavske doline, ki jo kot VN Brda–Collio prireja kolesarski klub mebloJOGI Pro-Concrete iz Nove Gorice. Teden dni mednarodnih kolesarskih dirk v Sloveniji se bo zaključil v nedeljo z 9. Veliko nagrado Adrie Mobil v Novem mestu.

Prvotni beg dneva enajsterice je bil izničen v sedmem krogu. Vse od takrat so se vrstili napadi, glavnina pa je bila močno razvlečena. Zadnji krog je s polminutno prednostjo začel Britanec Max Walker iz razvojne ekipe Astane Qazaqstan, a je bil ujet dva kilometra pred ciljem.

Razgiban teren s ciljem na klančku pri gradu

Dirka se je začela in končala pred gradom Dobrovo, nakar se je odvilo deset 15-kilometrskih krogov v nasprotni smeri urinega kazalca, pri čemer se je polovica kroga odvila po ravnici na italijanski strani Brd. Na startu je bilo 30 ekip, vseh pet slovenskih, s skupaj 174 kolesarji iz 29 držav.

Sagana ne bo v Sloveniji

Trikratni svetovni prvak Peter Sagan bi moral v četrtek in nedeljo nastopiti na enodnevnih dirkah v Sloveniji (VN Nove Gorice in Vipavske doline, VN Adria Mobil v Novem mestu), vendar je moral zaradi aritmije na drugo operacijo srca.


1. Velika nagrada Brda–Collio

Grad Dobrovo–Grad Dobrovo, 150 km: