Kako se bo razpletla dopinška saga Lancea Armstronga? Foto: Reuters
Kako se bo razpletla dopinška saga Lancea Armstronga? Foto: Reuters

Usada (ameriška protidopinška agencija) je večkratnega zmagovalca Dirke po Franciji pred dnevi pozvala, naj neha nastopati na triatlonih, in znova sporočila, da je med profesionalno kolesarsko kariero uporabljal nedovoljena sredstva. Armstrong je prepričan, da Usada dokazov nima.

"Usada nima nobenih dokazov, ki bi podpirali te lažne obtožbe," je prepričan Armstrongov odvetnik Robert Luskin, ki meni, da agencija s tem tudi krši lastna pravila: "Na ta način ne delajo le v nasprotju s svojimi pravili, temveč tudi v nasprotju s pravili poštenega postopka in obravnave." Usada naj bi po njegovem mnenju načrtovala obtožbe proti njegovi strani samo na podlagi govoric in izjav prič, a brez trdnih dokazov.

Če bo Usada uradno sprožila obtožbo, da je Armstrong jemal prepovedana sredstva, bo tričlanska komisija njegov primer začela obravnavati novembra. V skrajnem primeru pa bi se lahko primer znašel tudi na Mednarodnem športnem razsodišču v Lozani. Če bi bil obsojen, bi nekdaj sijajnemu kolesarju lahko črtali vse dosežke v karieri, vključno z zmagami na Dirki po Franciji.