Lance Armstrong se je znašel v zelo neugodnem položaju. Foto: Reuters
Lance Armstrong se je znašel v zelo neugodnem položaju. Foto: Reuters
Lance Armstrong
Armstrong se je na odločitev ameriške protidopinške agencije že odzval na svoji uradni spletni strani. Foto: lancearmstrong.com
Armstrong utegne izgubiti vseh sedem naslovov na Touru

Armstrong je obtožbe že zanikal. "Nikoli se nisem dopingiral. Za razliko od vseh, ki me obtožujejo, sem tekmoval in odlične rezultate nizal zaradi dobre telesne pripravljenosti in vzdržljivosti. V 25 letih sem opravil več kot 500 doping-testov in niti na enem nisem padel," je dejal Američan.

Preiskovalni organi niso vložili obtožb
"Zelo sem zadovoljen, ko sem izvedel, da so se odločili končati preiskavo. Gre za pravilno odločitev in se jim lahko le zahvalim. Veselim se, da se bom zdaj lahko neovirano posvetil drugim zadevam v svojem življenju, kot so biti oče, tekmovalec in borec proti raku," je prek pravnega zastopnika Marka Fabianija 4. februarja letos sporočil 40-letni Armstrong, ko je izvedel, da so ameriški zvezni preiskovalni organi po dveh letih končali preiskavo o domnevnem uživanju nedovoljenih poživil in niso vložili obtožb zoper njega. A protidopinška agencija ni vrgla puške v koruzo, preiskavo je nadaljevala, v sredo pa je vendarle vložila uradno obtožbo, zaradi katere Američanu grozi celo odvzem sedmih naslovov, ki jih je osvojil na legendarnem Touru.

Vseskozi se je otepal obtožb
Armstronga so jemanja nedovoljenih poživil obtožili številni kolesarji, med njimi tudi Američana Floyd Landis in Tyler Hamilton. Maja lani so se novinarji ameriške televizijske mreže CBS dokopali do zaslišanja Gerogea Hincapieja, ki je veljal za enega najtesnejših Armstrongovih prijateljev. Ta je dejal, da so teksaškega šampiona zalagali s krvnim dopingom in testosteronom, hkrati pa naj bi posegal še po prepovedanih snoveh za večjo moč in vzdržljivost.

Leta 1996 mu je življenje viselo na nitki
Armstrong je v svoji karieri doživel kar nekaj vpoznov in padcev, zagotovo pa je največji udarec prejel 2. oktobra 1996, ko je na enem izmed pregledov diagnoza pokazala, da ima raka. Najbolj črnoglede napovedi so mu dajale malo možnosti za preživetje, toda z izjemno voljo mu je raka uspelo preboleti. Ekipa Cofidis mu ni hotela podaljšati pogodbe, zato je prestopil v ameriško moštvo US Postal in začel pravljično vrnitev med najboljše. Na kolesarski Dirki po Franciji je kot prvi kolesar v zgodovini slavil sedemkrat zapored (1999-2005).

Armstrong utegne izgubiti vseh sedem naslovov na Touru