Zmagoviti pristanek v telemark. Primož Roglič je po Združenih arabskih emiratih dobil še drugo dirko svetovne serije oziroma UCI World Toura in dokazal, da je na začetku sezone v izjemni formi.Foto: EPA
Zmagoviti pristanek v telemark. Primož Roglič je po Združenih arabskih emiratih dobil še drugo dirko svetovne serije oziroma UCI World Toura in dokazal, da je na začetku sezone v izjemni formi.Foto: EPA

29-letni Kisovčan je imel pred zadnjo etapo, povsem ravninskim 10-kilometrskim kronometrom, 25 sekund zaostanka za Yatesom. Roglič je napadel, grizel iz kilometra v kilometer in na koncu Yatesa premagal za 26 sekund, kar je zadoščalo za "plus ena" v skupnem seštevku.

Roglič v razburljivem finišu dobil dirko Tirreno-Adriatico

Po 1048,5 kilometra le 31 stotink razlike oziroma štiri metre
Oziroma: kot so izračunali prireditelji dirke dveh morij (Tirenskega in Jadranskega), je Roglič Yatesa po 1048,5 kilometra ugnal za pičle 0,31 sekunde oziroma štiri metre. Yates je v zadnji kilometer današnjega kronometra prišel s sedmimi sekundami prednosti pred Rogličem. "Rogla" je v kronometru osvojil 11. mesto, Adam Yates je bil 48. Zmagal je Belgijec Victor Campenaerts, za katerim je Roglič zaostal 13 sekund.

Jekleni Kisovčan je do konca pritiskal na polno in izšlo se je. Foto: EPA
Jekleni Kisovčan je do konca pritiskal na polno in izšlo se je. Foto: EPA

Roglič: Ne vem, kje sem nadoknadil čas
"Bilo je neverjetno blizu. Ne vem, kje sem nadoknadil čas. Sreča je bila na moji strani. Po obratu, na poti proti cilju, sem se počutil močnega. Skušal sem napraviti razliko, šel sem na vso moč do ciljne črte. Bil sem samozavesten, da mi lahko uspe, toda vsak lahko nadzoruje le sebe. Jaz sem si želel od sebe dati le 110 odstotkov,"
je po koncu dirke povedal Roglič in nekaj trenutkov kasneje znova na zmagovalnem odru uprizoril zdaj že značilen telemark.

Organizatorji računali na zmago Yatesa
Za manjši zaplet na zmagovalnem odru so poskrbeli prireditelji, ki so imeli pripravljeno modro majico za končnega zmagovalca za Yatesa. Ko so uvideli napako, so jo umaknili in Rogliču hitro dali prazno majico brez napisa njegove ekipe Jumbo-Visma.

Četrta zmaga Rogliča na ravni svetovne serije

"Rogla" na zmagovalnem odru s "trizobom". Foto: EPA

Roglič je prišel do osme skupne zmage na etapnih dirkah, četrte na ravni svetovne serije. Prvo in drugo je vpisal lani na dirki po Baskiji in Romandiji, tretjo letos na dirki po Združenih arabskih emiratih. Ob tem je bil kot član nizozemske ekipe še najboljši na dirki po Sloveniji in po Algarveju, še kot kolesar Adrie Mobila pa prav tako po Sloveniji in Azerbajdžanu. Ob tem je dosegel jubilejno, 25. profesionalno zmago.

Polanc 14., Mohorič 17., Tratnik 74.
Poleg Rogliča so na dirki nastopili še trije Slovenci. Jan Polanc je bil 14., Matej Mohorič 17. in Jan Tratnik 74.

Glavni cilj Rogliča Dirka po Italiji
Prvi cilj Rogliča v letošnji sezoni je sicer Dirka po Italiji, kjer sodi med glavne favorite, na stavnicah zaseda sicer četrto mesto. Na vrhu stavci vidijo Toma Dumoulina, Gerainta Thomasa in Simona Yatesa. Še pred Girom, ki se bo začel 11. maja, bo Roglič sodeloval zgolj na še eni dirki, prav tako večetapnem Touru de Romandie (30. april‒5. maj), kjer bo branil lansko zmago.

UCI WORLD TOUR                        
TIRRENO-ADRIATICO, 7. etapa           
Kronometer, San Benedetto, 10,1 km:   
  1. V. CAMPENAERTS    BEL       11:23
  2. A. BETTIOL        ITA       +0:03
  3. J. VAN EMDEN      NIZ        0:04
  4. S. LANGEVELD      NIZ        0:06
  5  Y. LAMPAERT       BEL        0:07
 11. P. ROGLIČ         SLO        0:13
 26. M. MOHORIČ        SLO        0:29
 48. A. YATES          VB         0:39
 54. J. TRATNIK        SLO        0:42
 63. J. POLANC         SLO        0:49
                                      
Končni vrstni red po 7. etapi:        
  1. P. ROGLIČ         SLO    25:28:00
  2. A. YATES           VB       +0:01
  3. J. FUGLSANG       DAN        0:30
  4. T. DUMOULIN       NIZ        1:25
  5. T. PINOT          FRA        2:32
 14. J. POLANC         SLO        4:29
 17. M. MOHORIČ        SLO        5:02
 74. J. TRATNIK        SLO       38:50

Ineos prevzema ekipo Sky
Multinacionalka Ineos, ki se ukvarja s proizvodnjo kemičnih izdelkov, bo s 1. majem nova lastnica britanske kolesarske ekipe Sky. Ineos bo prevzel vse obveznosti zdajšnjega lastnika, medijskega velikana Sky, do kolesarjev, osebja in partnerjev. Uradna predstavitev ekipe Ineos bo 2. maja v Doncastru, na dirki po Yorkshiru.