Matteo Jorgenson. Rojen v Kaliforniji, odrastel v Idahu, med profesionalce vstopil s španskim Movistarjem, zdaj pa je kot novi adut nizozemske ekipe poskrbel za zmago na Pariz–Nica. Foto: EPA
Matteo Jorgenson. Rojen v Kaliforniji, odrastel v Idahu, med profesionalce vstopil s španskim Movistarjem, zdaj pa je kot novi adut nizozemske ekipe poskrbel za zmago na Pariz–Nica. Foto: EPA

Kratka in sladka etapa, med katero je prvič v tem tednu sijalo sonce, kar je upravičilo drugo ime – dirka proti soncu. Pred zadnjim dnem je imel v rumeno majico odeti Brandon McNulty pičle štiri sekunde prednosti pred rojakom in dobrim prijateljem Matteom Jorgensonom.

24-letnik iz Idaha je brez težav sledil trem zaporednim napadom Remca Evenepoela 50 km pred ciljem in v Nici poskrbel za prvo ameriško slavje na enotedenski dirki svetovne serije po dolgem času. Na Pariz–Nica sta pred Jorgensonom od Američanov zapored v letih 2005 in 2006 slavila Bobby Julich in Floyd Landis, zadnjo enotedensko elitno dirko pa je od Američanov dobil Andrew Talansky na Dofineji 2014.

Prestopil k ekipi, ki verjame, da lahko zmaguje

Remco Evenepoel, Matteo Jorgenson in Brandon McNulty. Foto: EPA
Remco Evenepoel, Matteo Jorgenson in Brandon McNulty. Foto: EPA

Na koncu je na Angleški promenadi etapno zmago slavil Remco Evenepoel, široko nasmejani Matteo Jorgenson pa je z drugim mestom potrdil osvojitev dirke proti soncu. Pariz–Nica 2024 je sicer komaj tretja profesionalna Jorgensonova zmaga, ki je predtem lani v dresu Movistarja dobil etapo in skupni seštevek Dirke po Omanu.

"Pomeni mi vse na svetu. Tresem se ... Velik trenutek. Ponosen. Čustven. Hvala sotekmovalcem in vodjem ekipe. Ko sem postal profesionalni kolesar, sem misli, da si tega niti nisem zaslužil. Potem sem šel od cilja do cilja. Ko sem letos prestopil k Vismi, sem vedel, da sem prišel v resnično vrhunsko ekipo, ki zaupa vame in verjame, da lahko zmagujem, za kar so mi dali priložnost. Zdaj vem, da lahko zmagujem na enotedenskih dirkah proti najboljšim," je bil presrečen Jorgenson, ki je letos že pomembno prispeval k zmagi Jana Tratnika na Omloopu, poleti pa bo pomemben gorski pomočnik Vingegaarda na Touru 2024.

Konec Rogličeve tradicije ...

Na prvi dirki v zelenih barvah Bore Hansgroheja je bil Roglič enkrat tretji in še dvakrat med deseterico ter končal skupno kot deseti. Naslednjič bo dirkal čez slab mesec dni na Itzulii (1.–6. aprila), kjer bosta v Baskiji glavna tekmeca Remco Evenepoel in Jonas Vingegaard. Foto: EPA
Na prvi dirki v zelenih barvah Bore Hansgroheja je bil Roglič enkrat tretji in še dvakrat med deseterico ter končal skupno kot deseti. Naslednjič bo dirkal čez slab mesec dni na Itzulii (1.–6. aprila), kjer bosta v Baskiji glavna tekmeca Remco Evenepoel in Jonas Vingegaard. Foto: EPA

Primož Roglič ni sledil napadom Belgijca in je tudi s težavo vozil v prvi zasledovalni skupini. V zaključku je slovenski šampion močno popustil in prišel v cilj z več kot štiriminutnim zaostankom, s čimer je v skupnem seštevku prvo dirko v barvah nove ekipe končal na desetem mestu. (Sprva je bil Roglič uvrščen na deveto mesto, a so Wilcu Keldermanu upoštevali padec v zadnjih treh kilometrih, tako da je Nizozemec zadržal 8. mesto)

Prvič po petih letih se je brez posega višje sile zgodilo, da zasavski orel na enotedenski etapni dirki ni dobil vsaj ene etape oziroma dobil skupnega seštevka.

Čast nemške ekipe je s tretjim mestom v etapi rešil sobotni zmagovalec Aleksander Vlasov, ki je z najboljšima izgubil stik šele na zadnjem strmem vzponu na prelaz štirih poti. Rus je posledično napredoval na skupno peto mesto.

"Nisem veliko pričakoval. Prišel sem v Francijo, da naredim čim več kar je možno. To sem dosegel. Na srečo je kar nekaj prostora za izboljšave. Začeli smo. Doživeli smo kar nekaj situacij, kup jih še moramo. Pogumno naprej," je povedal Roglič. Kaj je treba izboljšati? "Da vozimo skupaj, da se spoznamo kot ekipa in potem tekmujemo boljše in boljše," je za Val 202 še povedal Roglič.

McNulty vseeno do kapetanskega izida kariere

Brandon McNulty je rumeno majico prepustil svojemu dobremu prijatelju in rojaku, s katerim sta dirkala in si pogosto delila sobo vse od 14. leta dalje. Foto: ASO
Brandon McNulty je rumeno majico prepustil svojemu dobremu prijatelju in rojaku, s katerim sta dirkala in si pogosto delila sobo vse od 14. leta dalje. Foto: ASO

Na zmagovalnem odru v Nici sta Jorgensonu družbe delala Evenepoel (Soudal Quick Step), ki je skupno zaostal točno pol minute, končno tretje mesto pa je osvojil Brandon McNulty (UAE Emirates) z zaostankom 1:47. Za 25-letnika iz Arizone so to prve stopničke na etapni dirki svetovne serije v karieri.

Čebele kot prve hkrati osvojile P–N in T–A

Uspeh kariere za Jorgensona in nova potrditev, da so čebele razred zase na etapnih dirkah. S sočasnim uspehom Jonasa Vingegaarda na Tirreno–Adriatico je namreč ekipa Visma Lease a Bike postala prva ekipa v kolesarski zgodovini, ki je v istem letu osvojila obe najpomembnejši spomladanski enotedenski dirki.

Na Azurni obali so se tudi v nedeljo zbudili v deževen dan, a uresničile so se napovedi in kolesarji so opoldne startali v prvih sončnih žarkih letošnje dirke.

Odločilni trije napadi Evenepoela

Na začetku etape se je odpeljala trojica ubežnikov, iz katere se je na drugem vzponu dneva odpeljal naprej izkušeni Belgijec Victor Campenaerts. Na spustu z drugega od šestih vzponov dneva je ameriška ekipa Lidl Trek pospešila, vajeti je prevzel nekdanji svetovni prvak Mads Pedersen, ki je pošteno razredčil glavnino. Večina kapetanov je ostala zgolj z enim ali dvema pomočnikoma. Ob Rogliču je ostal sobotni zmagovalec Vlasov.

Kolesarska dirka Pariz–Nica

Pod vznožjem četrtega vzpona je Pedersen ujel ubežnega Campeanartsa. V "glavnini" pa je ostalo 20 kolesarjev, v tistem trenutku je prvič skočil Remco Evenepoel in vodilna skupina se je še dodatno skrčila, nakar je kapetan Soudal Quick Stepa skočil še drugič. Obakrat ga je kot prvi ulovil Jorgenson. Ob tretjem napadu Evenepoela se mu je Američan pridružil in skupaj sta se odpeljala, priključil je zgolj Vlasov.

V zasledovalni peterici je bil Roglič skupaj s Skjelmosejem in vodilnim McNultyjem, ki je neuspešno skušal uloviti vodilno trojico. Zaostanek je s četrt minute na vrhu Côte de Peille na spustu narasel na minuto. Na letečem cilju na kratkem, a strmem vzponu na prelaz d'Èze je Roglič izgubil stik z zasledovalci, a se je še vrnil v povečano prvo zasledovalno skupino, nakar je v zaključku znova popustil in v cilj prišel kot 17.

Kdo se bo veselil na Angleški promenadi julija?

Etapni zmagovalec Evenepoel je bil zadovoljen, da je z etapno zmago in mestom na stopničkah izpolnil cilj, zadan pred dirko. "Poskusil sem vse. Nimam si česa očitati, sledil mi je lahko le Matteo Jorgenson, ki je bil izjemno močan. Na vrhu prelaza de Peille sem bil tudi sam že na robu, a smo s skupnimi močmi pripeljali do cilja. Na zadnjem klancu sem se želel otresti Vlasova, ker mi je bilo lažje v zaključku z Jorgensonom," je bil belgijski zvezdnik vesel prestižne zmage na Angleški promenadi, kjer se bo 21. julija letos prvič v zgodovini zunaj Pariza končala Dirka po Franciji. A takrat bo zadnji dan v znamenju vožnje na čas iz Monaka do Nice, ki se bo vila po zadnjem delo tokratne 8. etape.

Rogliču preobrat na dirki Pariz-Nica ni uspel

Lani je dirko proti soncu dobil Tadej Pogačar, leta 2022 pa Primož Roglič.


UCI WORLDTOUR

82. PARIZ–NICA, zadnja, 8., etapa

Nica–Nica, 109,3 km:

Končni vrstni red:


V Italiji se je s sprintersko etapo ob Jadranskem morju končala 59. dirka od Tirenskega do Jadranskega morja. Dobil jo je Italijan Jonathan Milan (Lidl-Trek). Skupno zmago je po dveh zaporednih etapnih uspehih v gorah Apeninov prepričljivo slavil Jonas Vingegaard.

59. TIRRENO-ADRIATICO, 7. etapa

San Benedertto del Tronto, 154 km:

Results powered by FirstCycling.com

Končni vrstni red po 7. etapi: