Avstralec Caleb Ewan je slavil tretjo zmago v novi sezoni, če pa dodamo še ekshibicijski kriterij v Adelaidi pa že četrto v letu 2020. Foto: EPA
Avstralec Caleb Ewan je slavil tretjo zmago v novi sezoni, če pa dodamo še ekshibicijski kriterij v Adelaidi pa že četrto v letu 2020. Foto: EPA

Na poskočnem zaključku na jez Hatta je prišlo do deja vuja. Na kratkem tristometrskem vzponu, ki tik pred ciljno črto doseže kar 17-odstotni naklon, povprečni naklon pa znaša 6,4 odstotka, je Caleb Ewan skupaj z ekipo Lotto Soudal znova odčital lekcijo tekmecem.

Sorodna novica Mezgec začel šprint, Ackermann pa zmagal

Ewanu z etapo tudi majica vodilnega
Druga belgijska ekipa Deceuninck-QuickStep je pripravila vse za napad Sama Bennetta, Irec je prvi začel šprint navkreber, a je z njegovega hrbta mimo švignil Ewan, ki je ponovil lansko etapno zmago nad mestom Hatta. Z novo zmago je 25-letnik iz Sydneyja tudi prevzel skupno vodstvo na drugi etapni dirki svetovne serije v letu 2020, potem ko je bil Ewan v uvodni etapi drugi. Zmagovalni oder je dopolnil še en šprinter Arnaud Demare (Groupama – FDJ).

Drugi dan dirkanja Po Emiratih je prinesel 168 km vožnje. Razgibana etapa s kar 2.770 višinskih metrov vzpenjanja se je začela v mestu Hatta v eksklavi emirata Dubaja in je peljala do Fujairaha, glavnega mesta istoimenskega emirata in nazaj. Vseeno je bilo malo razburljivega dirkanja vse do zadnjih kilometrov.

Sorodna novica Roglič v Abu Dabiju še povečal prednost na vrhu

Mezgec za dve mesti pred Pogačarjem
Poskočen zaključek je bila nova priložnost tudi za Luko Mezgeca, ki je pozimi na višinskih pripravah nekoliko shujšal, kar mu omogoča hitrejše vzpenjanje. Avstralska ekipa Mitchelton Scott je pripravljala prostor za napad slovenskega šprinterja, a sta bili belgijski ekipi premočni. Na koncu je Mezgec v cilj prišel kot sedmi, skupaj s kapetanom ekipe Adamom Yatesom. 31-letni Kranjčan se je skupno sicer povzel na 6. mesto, pri čemer vodi skupino 40 kolesarjev z zaostankom 20 sekund.

Ulissi kot v Sloveniji pred Pogijem
Za Britancem je kot deveti črto prečkal Tadej Pogačar, prvi adut domače ekipe UAE Emirates, pri kateri je bil sicer s 4. mestom najboljši lanski zmagovalec Dirke po Sloveniji Diego Ulissi. Tako Pogačar kot Uliisi skupno za rdečo majico vodilnega zaostajata 20 sekund.

V torek prvič na edino goro
Od kandidatov za skupno je v prednosti ene sekunde le Aleksej Lucenko (Astana), ki si je na drugem letečem cilju priboril bonifikacijsko sekundo. Že v 3. etapi se bo skupni vrstni red predvidoma temeljito premešal: torek prinaša prvo etapo z gorskim ciljem na Jabel Hafeet, kamor se bo kolesarska karavana v Združenih arabskih emiratih nato povzpela še enkrat v četrtek v 5. etapi.

Froome daleč od prave pripravljenosti
Pred prvim obračunom favoritov pa je že jasno, da Chris Froome niti slučajno ne bo posegel v boj za skupno zmago. Veliki povratnik po hudih poškodbah je namreč v zaključku dvakrat odpadel od glavnine, v kateri so medtem vztrajali še številni šprinterji. Na koncu je štirikratni zmagovalec Toura v cilj na vrh jezu Hatta prišel z občutnim zaostankom +3:46 na 111. mestu.

Ewan s pravočasnim napadom do zmage v 2. etapi

2. DIRKA PO EMIRATIH

2. ETAPA, Hatta–jez Hatta, 168 km:

1. C. EWAN           AVS/LTS 4:18:16
2. S. BENNETT        IRS/DQS   +0:02
3. A. DEMARE         FRA/GFC    0:04
4. D. ULISSI         ITA/UAD        
5. A. DAINESE        ITA/SUN     vsi
6. J. MARECZKO       ITA/CCC        
7. L. MEZGEC         SLO/MTS    isti
8. A. YATES           VB/MTS        
9. T. POGAČAR        SLO/UAE     čas

Skupni vrstni red (2/7):

Skupni vrstni red (2/7):               
  1. C. EWAN           AVS/LTS 7:47:19 
  2. S. BENNETT        IRS/DQS   +0:12 
  3. A. DEMARE         FRA/GFC    0:16 
 ...
  6. L. MEZGEC         SLO/MTS    0:20 
 11. T. POGAČAR        SLO/UAE isti čas
106. C. FROOME          VB/INS    4:02 

Pogačar zdrsnil iz elitne deseterice UCI-lestvice
Zaradi odpisa točk za lansko zmago na Dirki po Algarvi je Tadej Pogačar na osveženi UCI-lestvici izgubil šest mest, a vse lahko nadomesti že ta teden na "domači" Dirki po Združenih arabskih emiratih, ki danes prinaša poskočen zaključek na vrh jeza Hatta.

Zdrs Tadeja Pogačarja z 10. na 16. mesto je edina sprememba v vodilni deseterici, na robu katere je zdaj italijanski sprinter Elia Viviani. V letu 2020 sta najbolj napredovala zmagovalca dveh etapnih dirk Kolumbijec Nairo Quintana (začel kot 21., zdaj 12.) in belgijski čudežni deček Remco Evenepoel (v leto 2020 kot 39. zdaj že 21.). Ker je Jakob Fuglsang v Andaluziji le ubranil lansko zmago, Danec za vodilnim Primožem Rogličem še vedno zaostaja za več kot 1.200 točk (za občutek ‒ zmaga na Tour de France je vredna tisoč točk).