Slovenski kolesarji so že preizkusili avstralski asfalt. Foto: Marjan Kelner
Slovenski kolesarji so že preizkusili avstralski asfalt. Foto: Marjan Kelner
Jani Brajkovič bo prvi adut slovenske ekipe. Foto: Marjan Kelner
Gorazd Štangelj
Gorazd Štangelj je najizkušenejši mož slovenske ekipe. Foto: Marjan Kelner

Svetovna prvenstva so v največji meri v zadnjih letih domena evropskih držav, tokrat pa se je svetovna karavana zaustavila v deželi »Tam spodaj«, kjer ima kolesarstvo tudi zelo lepo tradicijo, predvsem pa nam ponuja številne odlične kolesarje, na čelu katerih je svetovni prvak Cadel Evans, ki pa na domačih tleh ne bo branil rožnate majice, ki pripade zmagovalcu ene najbolj prestižnih dirk v letu.

Sobota v Avstraliji mineva povsem v znamenju zaključne tekme sezone v avstralskem nogometu, ki ga v zadnjem obdobju prek ponudnikov TV-programov lahko spremljamo tudi pri. Tudi moštvo iz Geelonga je med boljšimi v Avstraliji, toda »Mački« iz tega mesta, kjer bo za nas v prvi vrsti pomembno kolesarstvo so tokrat vse skupaj končali v polfinalu.

Potovanje trajalo 35 ur
V zgodnjih jutranjih urah zadnje septembrske sobote so v Geelong prispeli tudi prvi člani slovenske reprezentance, ki bo nastopila na prvenstvu. Potovanje prek Benetk, Dubaja, Kuala Lumpurja in Melbourna je bilo zares dolgotrajno, saj je trajalo 35 ur. Po le nekaj urah spanja pa so fantje že bili na prvem treningu in so tudi preizkusili podlago proge, na kateri se bodo v naslednjem tednu z večino najboljših, ki tudi počasi prihajajo na avstralska tla merili za svetovne naslove. Selektor Martin Hvastija jim je namenil kar zajeten trening, obenem pa vsem zabičal, da se po povratku v hotel nikakor ne smejo predati spancu. Ob osem urni časovni razliki pa bo to za uvod v bivanje tu najtežja naloga.

V nedeljo ogrevalna tekma
"Razumljivo je, da so fantje utrujeni, ampak prav to, kar sem jim dejal, je osnova za to, da se časovna razlika čim prej premaga. Zato smo bili tudi nekaj dlje na kolesih, saj te v sobi ob poležavanju hitro premami, da bi zaspal. Sicer pa imamo jutri že tekmo, katere se bo udeležil, kdor bo hotel, kot kaže, pa bomo imeli na progi celotno šesterico, ki je že prispela," je vidno zadovoljen razlagal selektor Hvastija po prvem treningu v kar prijetnem delno oblačnem vremenu ob začetku avstralske pomladi.

Prvi v ogenj bo šel Jarc
Za zdaj so na prizorišču že Gorazd Štangelj, Jani Brajkovič in Kristjan Koren, ki bodo nastopili v kategoriji elite, ter Marko Kump, Blaž Jarc in Jan Tratnik iz mlade slovenske vrste. Jarc bo v sredo prvi, ki ga čaka ura resnice na 31,8 km dolgi progi. Start je ob 2. uri po slovenskem času.

Drugi del odprave prihaja v torek
Preostali del reprezentance se bo slovenski odpravi priključil v zgodnih urah torka, osmerica kolesarjev s spremljevalno ekipo pa se na pot podaja v nedeljo zjutraj iz Ljubljane. Šesterica, ki je že v Geelongu pa bo v nedeljo nastopila na krožni dirki v dolžini 130 km v bližnjem Ballarattu.

Iz Avstralije, Dare Rupar