Jure Žabjek je v zahtevnih razmerah dirkal zelo dobro in osvojil deseto mesto. Foto: BoBo/Miloš Vujinović
Jure Žabjek je v zahtevnih razmerah dirkal zelo dobro in osvojil deseto mesto. Foto: BoBo/Miloš Vujinović

"Finalno vožnjo sem v redu začel. Ko sem se odpel s pedalov, sem morda izgubil nekaj časa. Srednji del sem lepo odpeljal, na spodnjem delu se mi je spet pripetila manjša napaka. S celotno vožnjo sem zadovoljen, razmere so bile zelo zahtevne, bilo je drseče, težko je bilo narediti idealno vožnjo," je povedal Ljubljančan, ki je bil 10. tudi pred dvema letoma v Lenzerheideju.

Žabjek izenačil najboljši dosežek v svetovnem pokalu

Žabjek je v sobotnih kvalifikacijah s petim mestom dokazal, da so poškodbe, zaradi katerih je izpustil skorajda celotno lansko sezono, zanj preteklost. Član slovensko-kanadske ekipe Unior Devinci je tudi v finalu nastopil zelo dobro, za zmagovalcem Francozom Loicom Brunijem, sicer aktualnim svetovnim prvakom, je na koncu na hitri in prašni progi zaostal 3,562 sekunde.

Drugo mesto je osvojil Južnoafričan Greg Minnaar, zmagovalec sobotnih kvalifikacij, ki je zaostal 0,324 sekunde. Z zaostankom 0,746 sekunde je bil tretji Avstralec Troy Brosnan.
Brosnan ima po treh dirkah v skupnem seštevku pet točk prednosti pred Brunijem, ki je danes zmagal drugič v sezoni, najboljši je bil na uvodni dirki v Mariboru. Žabjek se je prebil na skupno 17. mesto.

Monika Hrastnik z 12. mestom ni končala tako visoko, kot si je obetala. Pred tednom dni v Fort Williamu v finalu ni nastopila zaradi pretresa možganov, ki je bil posledica padca dan prej v kvalifikacijah. V tokratnem finalu je bila tako kot v soboto v kvalifikacijah 12., zaostala je 21,242 sekunde. Za njo je končala tudi prva spustašica sveta Britanka Rachel Atherton, ki je padla in izgubila preveč časa.

Zmage se je veselila Avstralka Tracey Hannah, druga je bila Nemka Nina Hoffmann, tretja pa Novozelandka Kate Weatherly.

V skupnem seštevku ima Athertonova 20 točk več od Hannahove. Hrastnikova je na desetem mestu s 130 točkami.

V današnjih finalnih vožnjah je nastopil še en Slovenec. Mladinec Žak Gomilšček je bil 18. Slavil je v tej sezoni še nepremagani Francoz Thibaut Daprela.

Naslednja dirka bo 7. julija v Vallnordu.