Kritisjan Koren je osumljen uporabe prepovedanih metod v sezonah 2012 in 2013, ko je bil član moštva Liquigas ‒ Cannondale. Foto: David Črmelj
Kritisjan Koren je osumljen uporabe prepovedanih metod v sezonah 2012 in 2013, ko je bil član moštva Liquigas ‒ Cannondale. Foto: David Črmelj

Avstrijske pravosodne oblasti so namreč obvestile UCI, da so ob razkrivanju dopinškega kartela v Avstriji in Nemčiji odkrili štiri dodatne kolesarje, ki jih sumijo kršitev protidopinških pravil.

Ob Slovencih še Hrvat in italijanski zvezdnik
Lani upokojeni in zdaj pomočnik športnega direktorja pri moštvu Bahrain-Merida Borut Božič, član omenjenega bahrainsko-italijanskega moštva in udeleženec Dirke po Italiji Kristijan Koren, Hrvat Kristijan Đurasek in znani ter že upokojeni italijanski šprinter Alessandro Pettachi so bili tako nemudoma suspendirani do nadaljnjih izidov preiskave Mednarodne kolesarske zveze.

Božič, Koren in Pettachi so osumljeni zlorabe dopinga v sezonah 2012 in 2013, medtem ko je Đurasek osumljen prepovedanih metod v letu 2017. "Postopek vodi UCI, ki je tudi sporočil novico, zato o tem primeru ne moremo dajati izjav," je o zadevi za STA povedal direktor Slovenske protidopinške agencije (Sloado) Jani Dvoršak.

Postopek vodi UCI, ki je tudi sporočil novico, zato o tem primeru ne moremo dajati izjav.

Jani Dvoršak

Osumljeni šprinterji in pomočniki
Šprinter Borut Božič je bil v tistem času član moštva Astana, medtem ko je bil vsestransko uporabni pomočnik Kristijan Koren član Liquigas - Cannondala (leta 2013 samo še Cannondale). Na letošnjem Giru je 32-letni Koren najbolj izkušeni pomočnik v moštvu Bahrain-Merida, katerega kapetan je prvi italijanski adut za skupno zmago Vincenzo Nibali. Hrvat Đurasek je zdaj dirkal v Kaliforniji in je član ekipe UAE Emirates od leta 2017.

Izjava moštva Bahrain-Merida

Ekipa striktno zagovarja nično toleranco in je zato začasno oba suspendirala. Radi bi poudarili, da sta oba primera iz leta 2012 in/ali 2013. V ekipi vedno izvajamo natančne zdravstvene preglede (tudi v bioloških potnih listih) za vsakega novega kolesarja. Ekipa ne bo komentirala primera do zaključka preiskave.

38-letni Borut Božič je lani sklenil profesionalno kariero, a je ostal v moštvu Bahrain-Merida kot pomočnik športnega direktorja. Moštvo s sedežem v Bahrajnu ima sicer močan slovenski priokus-eden od športnih direktorjev je Gorazd Štangelj, v 25-članskem moštvu pa imajo kar 6 Slovencev. Foto: www.alesfevzer.com
38-letni Borut Božič je lani sklenil profesionalno kariero, a je ostal v moštvu Bahrain-Merida kot pomočnik športnega direktorja. Moštvo s sedežem v Bahrajnu ima sicer močan slovenski priokus-eden od športnih direktorjev je Gorazd Štangelj, v 25-članskem moštvu pa imajo kar 6 Slovencev. Foto: www.alesfevzer.com

Pettachi zanika, da bi poznal klubskega zdravnika
Kolesarski zvezdnik Alessandro Pettachi, takrat član moštva Lampre-Merida, iz katerega je nastalo zdajšnje moštvo UAE Emirates, je medtem že odločno zanikal vse obtožbe. V bogati karieri je sicer Pettachi na velikih tritedenskih etapnih dirkah Giru, Touru in Vuelti skupaj osvojil kar 48 etapnih zmag, leta 2015 pa se je upokojil.

"Nikoli nisem bil pri zdravniku S. Nikoli nisem prejel transfuzije krvi in ne vem, zakaj se je pojavilo moje ime v preiskavi," je dejal 45-letni Pettachi, ki spremlja karavano Gira v Frascatiju. "Od vas novinarjev sem izvedel, da je bil ta zdravnik Schmidt zdravnik moštva Milram, ko sem bil njihov član. Mogoče je sledil in skrbel za Nemce, sam ga nisem nikoli videl ali srečal, nikoli nisem šel k njemu na preglede ali v Nemčiji ali kje drugje," je v prvem odzivu vse zanikal Ale-Jet, ki je za nemško moštvo Milram vozil med letoma 2006 in 2008.

TV-izpoved Honde sprožila plaz
Nov krog razkritij v okviru operacije Aderlass, ki jo vodijo avstrijske in nemške oblasti, se je začel pred tremi dnevi s priznanjem že upokojenega kolesarja in prav tako šprinterskega asa Danila Honde. Po pisanju Le Monda in Corriere della Sere je Honda pod grožnjo obtožb v domovini vse priznal preiskovalcem in s tem potrdil navedbe zdravnika Schmidta, ki jih je podal v priporu. Gazzetta dello Sport omenja, da je bilo v operaciji Aderlass razkritih okoli 10 kolesarskih imen.

Sorodna novica Po dopinški raciji aretirali devet oseb

Operacija Aderlass se je v javnosti razkrila med svetovnim prvenstvom v nordijskem smučanju v Seefeldu, ko sta nemška in avstrijska policija izvedla več racij, pri čemer so med drugim med samo krvno transfuzijo v navideznem frizerskem salonu zalotili avstrijskega smučarskega tekača Maxa Haukeja. Videoposnetek Haukeja s krvno transfuzijo je obkrožil svet, preiskovalci v Nemčiji in Avstriji so nato še več tednov poudarjali, da še zdaleč ni konec in da se bodo razkrila imena še številnih športnikov v različnih disciplinah.

Do Schmidta prek slovenskih telefonskih številk
Pred tremi dnevi je bila na televiziji ARD objavljena zgodba skesanega Honde, nekdanjega sotekmovalca Pettachija pri Lampreju. Hondo je priznal, da je v letih 2012 in 2013 za krvni doping pri zdravniku Marku Schmidtu (zdravnik S.) plačal 30 tisoč evrov. Pri čemer je poudaril, da je stik z dopinškim zdravnikom navezoval prek predplačljivih telefonov s slovenskimi in hrvaškimi številkami.

Alessandro Petacchi oz. Ale-Jet je bil eden največjih šprinterskih zvezdnikov, ki je serijsko zmagoval na velikih tritedenskih dirkah. Leta 2007 je zaradi suma zlorabe salbutamola (zdravila za astmo) moral izpustiti Tour de France in je bil suspendiran za 10 mesecev. Foto: MMC RTV SLO
Alessandro Petacchi oz. Ale-Jet je bil eden največjih šprinterskih zvezdnikov, ki je serijsko zmagoval na velikih tritedenskih dirkah. Leta 2007 je zaradi suma zlorabe salbutamola (zdravila za astmo) moral izpustiti Tour de France in je bil suspendiran za 10 mesecev. Foto: MMC RTV SLO

Našli vzorce 21 športnikov iz petih športov in osmih držav
Hondo je potrdil, da je šlo za krvni doping z mikroodmerki, pri čemer naj bi po mnenju strokovnjakov lahko športniki z vnosom odmerkov, manjših od 135 mililitrov, lahko pretentali obstoječe protidopinške teste, ki jih sicer stalno preverja biološki potni list. Med hišno februarsko preiskavo v Erfurtu so odkrili več kot 40 vrečk s krvjo, ki pripada 21 različnim športnikom iz petih različnih športov in iz osmih različnih držav. Krvni doping so izvajali v Nemčiji, Avstriji, Italiji, na Švedskem, Hrvaškem, v Finski, Estoniji, Sloveniji, Južni Koreji in ameriški zvezni državi Havaji. Pred časom sta vpletenost že priznala dva avstrijska kolesarja Georg Preidler (Groupama-FDJ) in Stefan Denifl (Aqua Blue), ki zdaj čakata na UCI-jevo kazen.

Pred 11 leti pomagal Kohlu do pikčaste majice
Razvpiti zdravniki Schmidt, ki mu grozi dolgoletna zaporna kazen, je bil zdravnik v kolesarskih moštvih Milram in Gerolsteiner. Odgovoren naj bi bi za doping Avstrijca Bernharda Kohla, ki je leta 2008 blestel na Touru (najboljši hribolazec in skupno tretji), nato pa so ga ujeli pri jemanju EPA in mu odvzeli omenjeno pikčasto majico ter uvrstitev na zmagoviti oder največje kolesarske dirke na svetu.

Gre za drugi primer dopinga med slovenskimi kolesarji letos. Sredi januarja je namreč odjeknila novica, da je Jani Brajkovič lani med dirko po Hrvaški padel na dopinškem testu. Zaradi prekrška, ki ga je 35-letni kolesar pripisoval nenamernemu vnosu nedovoljene substance prek prehranskega dopolnila, je od Ucija prejel 10-mesečno prepoved nastopanja.

Koren in Božič med dopinškimi osumljencimi