Marko Kump je dobil tudi dve etapi Dirke po Sloveniji. Foto: www.alesfevzer.com
Marko Kump je dobil tudi dve etapi Dirke po Sloveniji. Foto: www.alesfevzer.com

V tekmovalnem kolesarstvu je slovenski reprezentant in član številnih tujih ekip, med njimi tudi UAE Team Emirates, Lampre Merida in Tinkoff Saxo, dosegel 17 profesionalnih zmag, od tega dve na etapah dirke po Sloveniji (2009 in 2015), sedemkrat pa je nastopil tudi na največjih petih klasikah. Najuspešnejši je bil na Kitajskem, na dirki okoli jezera Činghaj, kjer je dosegel sedem etapnih zmag.

Kariero je začel in končal v domačem klubu Adria Mobil, za katerega je dirkal osem od skupno 14 sezon. V klubu so se mu zahvalili za izjemen prispevek k uspehom.

"V karieri vsakega športnika pride čas, ko se je treba odločiti za naslednji korak. Kolesarstvo je del mojega življenja, odkar pomnim, okusil sem vse kategorije tega športa. Bil sem v največjih ekipah sveta in videl, kakšen je bil moj domet. Bilo je veliko težkih trenutkov, a mi bodo v spominu ostali le tisti najlepši, večino pa sem doživel v dresu domačega kluba," je ob koncu tekmovalne kariere za spletno stran ekipe, za katero je vozil osem od 14 sezon, dejal Kump.

Kump bo še naprej pomagal moštvu kot športni direktor. "Verjamem, da lahko s svojimi izkušnjami, ki sem jih nabral v preteklih dvajsetih letih, pomagam fantom na njihovi športni poti. Priprave na novo sezono so že v polnem zamahu, skupaj pa bomo še močnejši," je nekoč sotekmovalcem, zdaj pa varovancem sporočil novi funkcionar.