Christophe Laporte je po nedeljski zmagi Po poljih Flandrije, ki jo imajo številni Belgijci za
Christophe Laporte je po nedeljski zmagi Po poljih Flandrije, ki jo imajo številni Belgijci za "šesti kolesarski spomenik", pokazal, da zna zmagovati tudi brez daril ekipnih kapetanov. A v nedeljo bo Francoz vseeno predvsem pomočnik Woutu van Aertu. Foto: EPA

Če je v nedeljo Wout van Aert prepustil zmago na dirki Gent–Wevelgem ekipnemu sotekmovalcu in ključnemu pomočniku za klasike, tokrat na Dwars Door Vlaanderen ni bilo dvoma, da je bil na koncu najmočnejši Christophe Laporte.

Laporte se je v cilj pripeljal 15 sekund pred glavnino, ki pa je za las bila prekratka, da bi tudi prehitela Lazkana in Powlessa, edina Francozova zasledovalca v zadnjih kilometrih dirke. Foto: EPA
Laporte se je v cilj pripeljal 15 sekund pred glavnino, ki pa je za las bila prekratka, da bi tudi prehitela Lazkana in Powlessa, edina Francozova zasledovalca v zadnjih kilometrih dirke. Foto: EPA

Na kockah vladajo čebele

Z drugo zaporedno zmago na enodnevni dirki svetovne serije je Francoz nadaljeval niz Jumba Visme, ki je v letošnji sezoni dobil prav vse dosedanje flamske klasike – enodnevne dirke, ki jih zaznamujejo odseki, tlakovani s kockami. Prvič v zgodovini se je zgodilo, da je ena in ista ekipa osvojila Omloop, Kuurne, E3 in Gent–Wevelgem, zdaj pa se je zgodovinski niz zmag podaljšal še na Skozi Flandrijo. Na prvih štirih so zmagali štirje različni kolesarji: Dylan van Baarle, Tiesj Benoot, van Aert in Laporte.

30-letni Francoz iz mesteca La-Seyne-sur-Mer na Azurni obali slavi 28. zmago kariere, a do lanskega prestopa k Jumbu Vismi še nikoli ni zmagal v svetovni seriji. Zmaga na 77. izvedbi dirke, s startom v mestu Roeselare in zaključkom po slabih 184 kilometrih v Waregemu, je četrta v elitnem kolesarskem razredu.

Sprinterji ostali brez stopničk

V ospredju je bila vse do zadnjih šestih kilometrov dvojica Alexander Kristoff-Oier Lazkano, ki sta dan začela v begu dneva. Najvišja prednost ubežnikov je znašala skoraj štiri minute. Norvežana in Španca je ujela deveterica zasledovalcev, med katerimi je bil tudi Christophe Laporte, ki je štiri kilometre pred ciljem silovito pospešil in se odpeljal deseterici.

Do drugega mesta se je kljub begu skozi ves dan prebil 23-letni Bask, ki je poskrbel za najboljšo uvrstitev Movistarja na Dwarsu v več kot 40-letni zgodovini ekipe iz Pamplone. Zmagoviti oder je zaokrožil Američan Neilson Powles (EF Educationa EaysPost).

Glavnina je bila le za nekaj metrov prekratka, saj so se takoj za dvojico z istim časom že zvrstili sprinterji, kot so Jasper Philipsen, Mads Pedersen, Arnaud De Lie, Davide Ballerini ...

Nastopila sta tudi dva Slovenca, oba v vlogah pomočnika. Matevž Govekar (Bahrain Victorious) in Luka Mezgec (Team Jayco AlUla) dirke nista dokončala.

Sorodna novica Pog & Rog: Zmagi na generalkah prinesli še več sproščenosti pred vrhuncema sezone

Pogačar vse moči usmeril na nedeljo

Prvotno je bil na startni listi tudi najboljši kolesar sveta Tadej Pogačar, a se je že pred časom odločil, da bo dirko izpustil. Po generalki na Dirki E3, kjer je osvojil tretje mesto, se je vrnil v Monako, kjer bo opravil zadnje treninge pred nedeljskim spomenikom. Enako sta storila tudi prva favorita za nedeljo Wout van Aert (dobil je dirko E3) in lanski zmagovalec Dirke skozi Flandrijo Mathieu van der Poel. Omenjena trojica je močno favorizirana, da v nedeljo slavi na letošnji izvedbi Ronde van Vlaanderen oziroma "De Ronde".

S tem je ostal nepremagan tudi najboljši slovenski dosežek na tej dirki − Borut Božič se je namreč dvakrat povzpel na zmagovalni oder, leta 2013 je bil namreč drugi, leto pozneje pa tretji. Lani je bil Jan Tratnik deveti, Tadej Pogačar pa deseti.

Laporte zmagoslavno dvignil roke v Waregemu

Razpleti zadnjih 10 dirk

LetoZmagovalecDržavaNajboljši Slovenec
2022Mathieu van der PoelNizozemska9. Jan Tratnik
2021Dylan van BaarleNizozemskaLuka Mezgec (odstop)
2020odpadlozaradipandemije
2019Mathieu van der PoelNizozemska15. Matej Mohorič
2018Yves LampaertBelgija65. Luka Mezgec
2017Yves LampaertBelgija56. Luka Pibernik
2016Jens DebusschereBelgija47. Luka Mezgec
2015Jelle WallaysBelgija77. Kristijan Koren
2014Niki TerpstraNizozemska3. Borut Božič
2013Oscar GattoItalija2. Borut Božič

78. Dirka skozi Flandrijo