Luka Mezgec je bil v zadnjem mesecu v svoji tradicionalni višinski bazi v Livignu, kjer se je vrnil tudi k
Luka Mezgec je bil v zadnjem mesecu v svoji tradicionalni višinski bazi v Livignu, kjer se je vrnil tudi k "stari ljubezni", gorskemu kolesu. Zatrjuje, da se je maksimalno pripravil za zgoščena dva meseca dirkanja. Foto: Instagram

Zdi se, kot da gre za začetek sezone. Dejansko se počutim kot februarja, ko si še negotov in ne veš, kaj lahko pričakuješ. Treniral sem sicer super, vse priprave izpeljal tako, kot sem si zamislil.

Luka Mezgec pred prvo pravo dirko po epidemiji.

32-letni Mezgec, član avstralske ekipe Mitchelton-Scott, ima že veliko izkušenj z Grand Tourov, je tudi prvi Slovenec z etapno zmago na Dirki po Italiji (2014). A nekaj vseeno manjka v njegovi karieri: nastop na Dirki po Franciji. Letos je spet med kandidati, vendar bo moral trepetati do zadnjega in seveda na dirkah opozoriti nase. Najprej se bo preizkusil na Dirki po Poljski, ki se bo začela v sredo. Včeraj (ponedeljek) smo se z Lukom Mezgecem pogovarjali, potem ko je pristal v Varšavi.

Dolgo že niste bili v letalu, kajne?
Od začetka marca. Pet mesecev brez letala, to se mi ni zgodilo zadnjih osem let. Dober občutek je spet leteti, čeprav – Brnik je bil prazen, prav tako letališče v Varšavi.

Letite tudi na kolesu? Ste zadnje dni kaj trenirali v zavetrju avtomobila in opravili ta klasičen šprinterski trening?
Nisem. Zadnji mesec sem bil na višinskih pripravah v Livignu. Zavedam se, da mi bo na začetku še manjkalo malo hitrosti, zato sem tu na Poljskem, da pridem v tekmovalni ritem.

19. junija ste sicer zmagali na kriteriju Tadeja Pogačarja v Komendi ...
Skoraj sem že pozabil na to zmago. Tisto je bil bolj trening. Da ne bo pomote: takšna zmaga na trening dirki ni nič manj vredna, a vendarle – gre bolj za del trenažnega procesa, pa še malo smo se podružili.

Kakšne cilje imate za Dirko po Poljski, kjer ste lani blesteli z dvema etapnima zmagama?
Kot sem rekel, predvsem želim priti spet v tekmovalni ritem. Kot že mnogo let je to zame prva dirka po tekmovalnem premoru, le da je bil ta v preteklih sezonah dolg od štiri do pet tednov, zdaj pa pet mesecev. Zdi se, kot da gre za začetek sezone. Dejansko se počutim kot februarja, ko si še negotov in ne veš, kaj lahko pričakuješ. Treniral sem sicer super, vse priprave izpeljal tako, kot sem si zamislil. Mislim, da sem dobro pripravljen za tekmovanja v naslednjih dveh mesecih.

Letos je treniral predvsem z mislijo na Dirko po Franciji, na kateri še ni nastopil. Foto: Instagram
Letos je treniral predvsem z mislijo na Dirko po Franciji, na kateri še ni nastopil. Foto: Instagram

Ali pri vas potem ta hip bolj prevladuje negotovost, ker ste že toliko časa brez dirkanja, ali pa velika želja, da se končno dokažete med šprintersko elito?
Po eni strani sem vesel, da se vse skupaj začenja oziroma nadaljuje, glede rezultatov pa vlada negotovost, ker res ne vem, kaj lahko pričakujem po tako dolgem premoru.

Dirka po Poljski bo trajala od srede do nedelje. Koliko šprintov pričakujete?
Tri in s tem tri možnosti za etapno zmago.

Ste pri Mitchelton-Scottu na tej preizkušnji prvi adut za šprinte?
Da, ker sem lani dobil dve etapi. Na generalno razvrstitev bo dirkal Simon Yates. Mi bo pa v pomoč Daryl Impey. Zadnjih šest ali sedem let vsako leto dirkam na Poljskem, pogosto sem bil že med tri v posameznih etapah. Zaključki etap se ponavljajo, teren poznam, kot vedno potrebujem še kanček sreče.

Na leto sem odsoten 220 dni in včasih je dobrodošlo, da pride tudi takšno umirjeno leto. Mentalno sem se spočil za naslednjih nekaj let svoje kariere.

Luka Mezgec

Letošnja sezona je zelo posebna. Se vam zdi, da ste preživljali zelo zahtevno obdobje, saj vam je ekipa precej znižala plačo, poleg tega se vam letos izteče pogodba, dokazovati pa se nikakor niste mogli?
Niti ne. Izkoristil sem ta čas in bil z družino. Na leto sem odsoten 220 dni in včasih je dobrodošlo, da pride tudi takšno umirjeno leto. Mentalno sem se spočil za naslednjih nekaj let svoje kariere. Od leta 2012 nisem bil marca, aprila, maja in julija skoraj nikoli doma. Vedno poskušam najti nekaj pozitivnega. Če razmišljaš negativne stvari, ne boš nikoli srečen. Skratka, nisem se obremenjeval s tem, da ni dirk. Seveda pa je bil vseeno negotov občutek, ker ne veš, kdaj boš spet dirkal in ali bo ekipa razpadla ali ne.

Lanska sezona je bila za najboljšega slovenskega šprinterja uspešna, slavil je tri etapne zmage, enkrat je bil uspešen na Dirki po Sloveniji (na fotografiji njegovo slavje v Celju), dvakrat pa na Dirki po Poljski.Foto: www.alesfevzer.com
Lanska sezona je bila za najboljšega slovenskega šprinterja uspešna, slavil je tri etapne zmage, enkrat je bil uspešen na Dirki po Sloveniji (na fotografiji njegovo slavje v Celju), dvakrat pa na Dirki po Poljski.Foto: www.alesfevzer.com

Avstralski lastnik vašega moštva obljublja, da bo ekipo zadržal tudi v naslednji sezoni. Bi radi ostali pri Mitchelton Scottu ali pa menite, da bo treba poiskati druge delodajalce?
Res so se zavezali, da bo ekipa delovala še v naslednjih dveh sezonah, čeprav bo treba najti še enega sponzorja. Takšen odnos se mi zdi zelo pošten, vodstvu ekipe zaupam. Prejšnji teden so mi ponudili novo pogodbo, ki ne bo nižja, zato nimam skrbi za prihodnost. Vseeno pa – imam še nekaj opcij, saj smo od maja kar dejavno iskali alternative. V kratkem se bom odločil.

Odkar je lani Caleb Ewan odšel v Lotto Soudal, ste vi prvi šprinter Mitchelton-Scotta, vseeno pa pogosto zatrjujete, da bi bili raje leadout kolesar, torej tisti, ki prvega šprinterja ekipe pripeljete v idealno izhodišče za šprint!
Drži, ob sebi bi si želel vrhunskega šprinterja. V leadoutu sem namreč med pet na svetu, v šprintu pa nisem. Ne vem, zakaj ne bi delal leadoute, če vem, da sem v tej prvini vrhunski.

Odlično ste dirkali na letošnjem državnem prvenstvu na cestni dirki in pomagali favoritom na čelu s Primožem Rogličem, da so ujeli ubežnike. Je bil to del dogovora? Ste se želeli tudi pokazati morebitnim novim delodajalcem?
Ne ne, z Jumbo Vismo se nisem nič dogovarjal. Vem, kako je težko dirkati, če si sam. Verjamem, da če ne bi v ozadju nihče nadziral dirke, da bi zmagal nekdo iz ubežne skupine. Pač, prosti strelci smo se malo povezali, Takrat nisem bil v neki formi, ravno dobro sem začel trenirati in mi je prav prišlo, da sem vlekel. Če bi bil v begu, ne bi mogel narediti rezultata zase. Skratka, to je bil super trening, da sem tri ure dirkal ob takšnem pulzu. Ker je bilo ob cesti toliko ljudi, je bilo še lažje voziti na robu zmogljivosti.

Adam Yates (bo kapetan na Touru). Spada med tiste, ki vedo, kako hraniti moči, ko se voziš v skupini. Ima to sposobnost. Nekateri liderji tega nimajo in je vsa ekipa lahko ves dan na vetru.

Luka Mezgec

Dobre tri tedne je še do začetka Dirke po Franciji. Pred dvema letoma ste bili že skoraj prepričani, da boste šli, toda na koncu niso vas uvrstili v ekipo. Kako kaže tokrat?
Deset nas je na seznamu, osem jih gre. Sem blizu, ne morem pa ničesar obljubiti. Treniral sem odlično, ravno v času Toura bom najbolje pripravljen. Zdaj pa je vse odvisno, kako se bodo odločili v ekipi. Mislim, da bodo šli v neko varno varianto in vzeli raznoliko ekipo. Jaz lahko pomagal na ravnem in v "medium" klance ....

Kdo bo kapetan vaše ekipe na Touru?
Adam Yates. Spada med tiste, ki vedo, kako hraniti moči, ko se voziš v skupini. Ima to sposobnost. Nekateri liderji tega nimajo in je vsa ekipa lahko ves dan na vetru. Tudi lani je bilo vse podrejeno njemu, pa je imel slab dan. Pravzaprav se je izkazalo za dobro, da se je to zgodilo že precej na začetku, tako da ekipa ni šla več na generalno razvrstitev, ampak se je osredotočila na posamezne etape. Na koncu smo bili med uspešnejšimi in dobili štiri od 21 etap.

Pošteno – ga vidite, da bi se lahko boril za rumeno majico z asi iz ekip Ineos in Jumbo Visma ter s Tadejem Pogačarjem?
Dokazal je, da je kolesar za najvišja mesta, se pa mora res vse uskladiti, da zmaga. Za zmagovalni oder je že lažje – kdo od liderjev pade, nekdo ima slab dan, drugi zaostane na etapi na veter. Če se Yates vsemu naštetemu izogne, bi lahko bil na koncu med tri.

Primož Roglič in Tadej Pogačar sta tudi po mnenju Luke Mezgeca med glavnimi favoriti za zmago na Touru. Foto: www.alesfevzer.com
Primož Roglič in Tadej Pogačar sta tudi po mnenju Luke Mezgeca med glavnimi favoriti za zmago na Touru. Foto: www.alesfevzer.com

Kje vidite Primoža Rogliča in Tadeja Pogačarja?
Oba sta v ožjem krogu favoritov. Ta krog šteje osem ali celo manj kolesarjev. Me pa zelo zanima, kako bo šlo Ineosu, ki bo imel tako kot Jumbo Visma tri liderje. Res bo zanimivo, tudi zato, ker bo forma neznanka.

Se vam zdi taktika najboljših ekip, da na Tour pridejo s tremi sokapetani, pametna?
Glede na to, kako je Tour stresen prve dni, je dobro, da imajo nekaj enakovrednih kolesarjev. Pogosto se je že pokazalo, kako hitro lahko favoriti izgubijo dve ali tri minute, kar je na dirki, kot je Tour razlika med zmago ali petim mestom. Morajo pa seveda sokapetani imeti toliko spoštovanja, da ne dirkajo drug proti drugemu. Ineos bo to spoštovanje gotovo imel, za Jumbo Vismo pa ne bi bil prepričan.

Morajo pa seveda sokapetani imeti toliko spoštovanja, da ne dirkajo drug proti drugemu. Ineos bo to spoštovanje gotovo imel, za Jumbo Vismo pa ne bi bil prepričan.

Mezgec o notranjih bojih v Ineosu in Jumbo Vismi

Se bojite, da denimo Steven Kruijswijk ne bo garal za Rogliča?
Če ne bo imel več možnosti v skupnem seštevku, potem bo, sicer pa vprašanje. Ko se začne zadnji teden in imata dva iz iste ekipe isto izhodišče, se zna zgoditi nasprotje interesov.

Na Touru naj bi bilo osem šprinterskih etap. Koliko od teh bo takšnih, da bi lahko vi računali na etapno zmago?
Zdi se mi, da sta le dve etapi takšni, da bi lahko v cilj prišla manjša skupina, kakšnih 70–80 kolesarjev, a še vedno je tu lahko Sagan ali Matthews. V čistih šprinterskih etapah pa nimam pomoči in bi moral imeti res veliko srečo, da bi mi uspelo.

Kakšno je sicer razpoloženje med kolesarji glede Dirke po Franciji? Menite, da jo bodo izpeljali?
O tem sploh ne razmišljam. Pripravljen sem maksimalno, če bo, bo, drugače bomo pa doma. Nimam vpliva na to, niti UCI in organizator ga nimata, vse bo odvisno od epidemiološke slike.