Pat McQuaid je zadnje dopinške primere komentiral na svetovnem prvenstvu v Avstraliji. Foto: EPA
Pat McQuaid je zadnje dopinške primere komentiral na svetovnem prvenstvu v Avstraliji. Foto: EPA
Aleksander Vinokurov, Alberto Contador
Alberto Contador (desno), zmagovalec Toura, je največja riba, ki je padla na dopinškem testu. Španec za prisotnost klenbuterola krivi meso ... Foto: Reuters

McQuaid se je ob robu svetovnega prvenstva v Geelongu na špansko vlado obrnil, potem ko je nosilka olimpijske medalje v kolesarskem krosu Margarita Fullana postala četrta španska kolesarka v zadnjih treh dneh, ki je bila suspendirana zaradi dopinga. Že v četrtek so bili namreč kaznovani njeni rojaki Alberto Contador, Ezequiel Mosquera in David Garcia Da Pena.

"Petdeset odstotkov naših dopinških primerov prihaja iz Španije, zato bi se morala s to težavo začeti ukvarjati tudi španska vlada. Kolesarstvo je pomemben šport v Španiji, zato si zasluži takšno podporo vlade," je dejal McQuaid.

Uradni govorec španskega vladnega sveta za šport je McQuaidu odgovoril, da je "Španija vedno bila in vedno bo v prvih bojnih črtah fronte proti dopingu". A svetovna protidopinška agencija (WADA) je večkrat izrazila nezadovoljstvo nad španskim pravosodjem, ki v določenih primerih ne dovoli vpogleda v dokazno gradivo, s čimer so lahko oškodovani vpleteni.

McQuaid je sicer "krivdo" za dopinške primere pripisal tudi vodji moštev, ki po njegovem mnenju kolesarjev ne nadzirajo dovolj: "Čeprav kolesarji živijo na drugem koncu sveta, morajo odgovorni vedeti, s kom se družijo in kaj počnejo."