Matej Mohorič je lani postal tretji Slovenec z zmago na kolesarskem spomeniku in slovenskemu kolesarstvu po Liegeu in Lombardiji prinesel zmago še v Sanremu. Foto: RCS Sport
Matej Mohorič je lani postal tretji Slovenec z zmago na kolesarskem spomeniku in slovenskemu kolesarstvu po Liegeu in Lombardiji prinesel zmago še v Sanremu. Foto: RCS Sport

Sobota bo v znamenju prihoda pomladi. La Primavera je vzdevek prvega od petih uradnih kolesarskih spomenikov, ki je lani prinesel slovensko zmagoslavje. Kapetan Bahrain Victoriousa je v velikem slogu kot prvi prevozil Milano–Sanremo.

28-letnik iz Podblice pri Kranju verjame, da ima realne možnosti za ponovno zmago in slavje na Via Romi. Lani se je tja kot zmagovalec pripeljal s tehnično prebrisanostjo (s potopno sedežno oporo) in predvsem po vratolomnem spustu, ki ga pozna kot lasten žep.

Sorodna novica Matej Mohorič z vražjim spustom osvojil klasiko vseh klasik!

Širok krog in razpon kolesarjev, ki lahko zmagajo

"Živim v bližini v Monaku in to so moje ceste za trening, ki jih pozimi redno uporabljam. Tisti spust bi lahko prevozil z zaprtimi očmi," je med torkovim pogovorom z novinarji v Ljubljani dejal Matej Mohorič.

Na 294 km dolgo traso ne gre branit zmage: "Te zmage mi nihče ne more vzeti. Realno pa se zavedam, da je ponovna zmaga zelo zahtevna naloga. Ampak verjamem, da imam v žepu dobre karte in iskreno možnost za ponovno zmago. Ta dirka ima zelo širok krog favoritov, precej različnih kolesarjev lahko zmaga."

Zimske priprave so trenutno 19. kolesarju svetovne lestvice dobro uspele. Za zdaj nima nobenih težav, kar se odraža tudi na prvih dirkah v sezoni. Rezultati so solidni, ne pa vrhunski, je dodal. V prvih 13 dirkalnih dneh sezone je bil 3. na dirki Kuurne–Bruselj–Kuurne in šesti na Strade Bianche.

Mohorič že od začetka zime govori, da je njegov glavni cilj sezone Roubaix. Lani je bil izvrsten peti, a je prepričan, da bi brez smole in defekta lahko konkuriral Dylanu van Baarleju. Foto: ASO/A.S.O./Pauline Ballet
Mohorič že od začetka zime govori, da je njegov glavni cilj sezone Roubaix. Lani je bil izvrsten peti, a je prepričan, da bi brez smole in defekta lahko konkuriral Dylanu van Baarleju. Foto: ASO/A.S.O./Pauline Ballet
Sorodna novica Trojček marčnih dirk na MMC TV – v nedeljo VN slovenske Istre

Sanja o zmagi v severnem peklu

"Prihodnjih šest tednov je najpomembnejših, zvrstilo se bo osem enodnevnih dirk, ki skupaj predstavljajo spomladanski cilj sezone. To vrhunsko formo želim zadržati do dirke Liege–Bastogne–Liege konec aprila," je dejal Moho in hitro poudaril, da ga mika predvsem Pariz–Roubaix (9. aprila).

"To je dirka, ki si jo najbolj želim dobiti. Potrebuješ veliko sreče, odlične noge in da se tisti dan poravnajo zvezde," o glavnem cilju pomladi razpreda Mohorič.

Kje bo napadel Pogi: na Cipressi ali Poggiu?

Na večini poznejših klasik se mu bo v ekipi pridružil Matevž Govekar, ki ga v Sanremu ne bo. Bo pa moral Mohorič dirkati proti Slovencu, ki vselej meri visoko. Pravzaprav ni odgovora na vprašanja o razpletu, v katerem ne bi govoril o Tadeju Pogačarju.

"Mislim, da so vse karte odprte in bo dirka zelo zanimiva. Mogoče se na spustu ne zgodi nič in se napademo v zadnjih dveh kilometrih. Mogoče bo oklevanje že na Poggiu in pride do sprinta manjše skupine oziroma okrnjene glavnine, mogoče pa bo Tadej vsem pomahal v slovo že na Cipressi in bo drugače kot v preteklih letih," je nasmejano povedal Mohorič.

Kdaj bodo na Cipressi?

Za spremembo se letos dirka ne bo dejansko začela v Milanu, temveč v mestu Abbiategrasso, 25 km jugozahodno od lombardijske prestolnice. Kilometer nič ob 10.10, nato šest ur in pol dolgčasa, okoli 16.40 bodo prišli na Cipresso, ob povprečni hitrosti 42 km/h se peloton na Poggiu pričakuje ob 16.53, v cilju na Via Romi v središču Sanrema pa okoli 17.10.

Spust ostaja glavni Mohoričev adut

Zaveda se tudi, da presenečenj tokrat ne bo. Vseeno od pristopa ne odstopa. "Taktike ne morem spreminjati. Nisem tisti, ki bi lahko naredil razliko na vzponu. Tisti, ki jo lahko, je predvsem Pogačar. Moral bo poskusiti. Sam se bom kar najbolje prilagodil na to in skušal igrati na svoje karte v spustu in zadnjih dveh kilometrih. Ampak tu je še 20 kolesarjev z realnimi možnostmi."

Med njimi je zagotovo Pogačar, ki je z razlogom eden izmed glavnih favoritov za sobotno dirko. "Tadej je trenutno številka ena svetovnega kolesarstva in specialist za čisto vsak teren razen mogoče v sprintih glavnine. Realno je on kolesar, ki bi lahko zmagal na vseh petih spomenikih, je pa Milano–San Remo zanj najtežje dosegljiva zmaga, saj je dirka zelo odprta in krog favoritov zelo širok," je še dodal član Bahrain Victoriousa.

Mohorič bi stavil nase, Pogačar pa pričakuje številne napade
Mohorič optimist pred dirko Milano–Sanremo: V žepu imam dobre karte

Lani zmagal, čeprav ni bil 100-odstoten

Skoraj 300 km dolga preizkušnja je namreč specifična. Ne gre toliko na moč kot na drugih dirkah. Dokaz je Mohorič sam. "Lani nisem bil vrhunsko pripravljen, vračal sem se po poškodbi, a zmagal. Že to precej pove o razpletu dirke. Resda ne more zmagati kar nekdo, bo pa kar težko za Tadeja. A ima realne možnosti, da tudi v soboto odkljuka enega izmed ciljev," še enkrat več omeni svojega rojaka, ki ga zelo spoštuje in ceni.

Bi pa svojega rojaka na zmago pustil čakati še kakšno leto. "Bil bi že čas, da kdo obrani zmago," je za konec pogovora dodal Mohorič. Milano–Sanremo je zadnji dvakrat zapored osvojil Švicar Erik Zabel v letih 2000 in 2001. Največ zmag, sedem, ima legendarni Belgijec Eddy Merckx.

Predlani je Tadej Pogačar poskušal s skokom že na Cipressi, lani pa je na Poggiu kar štirikrat skočil, a prehitro in ob vetru v prsi. Za soboto je na zadnjem vzponu napovedan veter v hrbet, kar bo voda na mlin napadalcem. Kot lani tudi tokrat ni vprašanje, ali bo Pogi napadel, temveč kje.  Foto: RCS Sport
Predlani je Tadej Pogačar poskušal s skokom že na Cipressi, lani pa je na Poggiu kar štirikrat skočil, a prehitro in ob vetru v prsi. Za soboto je na zadnjem vzponu napovedan veter v hrbet, kar bo voda na mlin napadalcem. Kot lani tudi tokrat ni vprašanje, ali bo Pogi napadel, temveč kje. Foto: RCS Sport

WvA in MvdP ter Pogačar

Kot je že sam branilec zmage večkrat poudaril, je na papirju prvi favorit Tadej Pogačar. Na razpolago ima močno zasedbo UAE Emirates, v kateri je tudi Domen Novak, od emiratov pa se pričakuje, da bodo kot lani na Cipressi tako navili tempo, da bodo razredčili glavnino in se otresli sprinterjev, ki so očitno ostali brez svojega spomenika. Zadnji množični sprint, ki je dal zmagovalca La Primavere, je bil leta 2016, ko je slavil Arnadu Demare.

Ob Pogačarju se omenja še predvsem Wouta van Aerta, zmagovalca v Sanremu leta 2020, in Mathieuja van der Poela. Sledijo omembe Madsa Pedersena in Mateja Mohoriča. Ne sme se pozabiti na Juliana Alaphilippa, zmagovalca iz leta 2019. Startna lista bo sicer malce okrnjena, saj zaradi pretresa možganov ni Toma Pidcocka, velikega zmagovalca letošnje dirke Strade Bianche.

Sorodna novica Spomeniki = templji, temelji in navdih kolesarstva

Proste roke za Mezgca in vidna vloga Tratnika

Zaradi covida ni Michaela Matthewsa, ki je bil že petkrat med najboljšo deseterico. A prav zaradi odsotnosti Avstralca bo imel Luka Mezgec v ekipi Jayco AlUla proste roke in noge ter bo lahko dirkal za lastni izid. Ob Mohoriču, Pogačarju, Novaku in Mezgecu bo na startu še peti Slovenec, ki se ga bo verjetno v soboto veliko omenjalo. Jan Tratnik bo gonilna sila Jumba Visme, kjer bosta sicer kapetana van Aert in Christophe Laporte, a Idrijčan bi moral vtreti pot obema ob vstopu na Poggio. Najdrznejši pa ponujajo Tratnika celo kot skritega aduta čebel, ki so odločene, da prevladujejo na letošnjih spomenikih.

Mohorič se je veliko naučil iz napak, najbolj pa si želi zmage na dirki Pariz – Roubaix

Od leta 2017 dalje odločajo napadi na Poggiu, a čez vrh se je k zmagi odpeljal le Vincenzo Nibali leta 2018. Sledil je niz sprintov dvojic, trojic z Alaphilippom in van Aertom, zadnji dve leti pa sta napada na spustu prinesla zmagi Jasperja Stuyvena in Mohoriča. Foto: RCS Sport
Od leta 2017 dalje odločajo napadi na Poggiu, a čez vrh se je k zmagi odpeljal le Vincenzo Nibali leta 2018. Sledil je niz sprintov dvojic, trojic z Alaphilippom in van Aertom, zadnji dve leti pa sta napada na spustu prinesla zmagi Jasperja Stuyvena in Mohoriča. Foto: RCS Sport

FAVORITI 114. dirke Milano–Sanremo

GCN+/Eurosport
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Tadej Pogačar, Wout van Aert
⭐️⭐️⭐️⭐️ Matej Mohorič
⭐️⭐️⭐️ Mathieu van der Poel, Julian Alaphilippe, Jasper Philipsen
⭐️⭐️ Caleb Ewan, Mads Pedersen, Valentin Madouas, Biniam Girmay, Magnus Cort
⭐️ Søren Kragh Andersen, Arnaud De Lie, Filippo Ganna, Jonathan Milan, Christophe Laporte

Wielerfliets
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ /
⭐️⭐️⭐️⭐️ Tadej Pogačar
⭐️⭐️⭐️ Wout van Aert, Mads Pedersen
⭐️⭐️ Mathieu van der Poel, Arnaud De Lie, Matej Mohorič
⭐️ Biniam Girmay, Caleb Ewan, Julian Alaphilippe, Christophe Laporte

CyclingUpToDate
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ /
⭐️⭐️⭐️⭐️ /
⭐️⭐️⭐️ Tadej Pogačar, Wout van Aert
⭐️⭐️ Julian Alaphilippe, Matej Mohorič, Mads Pedersen
⭐️ Mathieu van der Poel, Arnaud De Lie, Magnus Cort Nielsen, Alex Aranburu

Domestique
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Van Aert
⭐️⭐️⭐️⭐️ Alaphilippe, Pogačar, Van der Poel
⭐️⭐️⭐️ Ewan, Kragh Andersen, Mohorič, Pedersen
⭐️⭐️ Cosnefroy, Cort, Ganna, Girmay, Laporte
⭐️ Aranburu, Bilbao, De Lie, Philipsen, Powless, Wright

Prerez 114. izvedbe Milano–San Remo, ki se je skozi dobro stoletje zelo malo spreminjala. 294 km za zgolj 2150 višinskih metrov. Prelaz Turchino na 144. kilometru (2,5 km s 5,7 %), zaključek dirke napovejo tri špičke: Mele, Cervo in Berta med 242. in 256. kilometrom. Hrup začne naraščati na Cipressi na 272. km (5,5 km s 4,1 %), vrhunec pa se začne na Poggio di Sanremu na 288. km (3,5 km s 3,8 %). Od vrha do cilja na Via Romi je zgolj 5,5 kilometra. Foto: RCS Sport
Prerez 114. izvedbe Milano–San Remo, ki se je skozi dobro stoletje zelo malo spreminjala. 294 km za zgolj 2150 višinskih metrov. Prelaz Turchino na 144. kilometru (2,5 km s 5,7 %), zaključek dirke napovejo tri špičke: Mele, Cervo in Berta med 242. in 256. kilometrom. Hrup začne naraščati na Cipressi na 272. km (5,5 km s 4,1 %), vrhunec pa se začne na Poggio di Sanremu na 288. km (3,5 km s 3,8 %). Od vrha do cilja na Via Romi je zgolj 5,5 kilometra. Foto: RCS Sport