Tadej Pogačar - športnik leta

Prvi slovenski šampion Toura ima vendarle za seboj šele tretje leto dirkanja v svetovni seriji, čeprav bi ob pogledu na seznam zmag pomislili, da že desetletje in več kraljuje svetovnemu kolesarstvu.

Sorodna novica Carapaz olimpijski prvak, Pogačar do brona!

Skoraj ostal brez zadnje etape na dirki Tour de l'Avenir

Tadej se je rodil septembra 1998 kot tretji od štirih otrok v družini Pogačar in se v kolesarstvu znašel zaradi posnemanja starejšega brata Tilna. Pred tem je mlajši oziroma Tamau Pogi v Komendi treniral nogomet, ki ga še danes pogosto igra, predvsem v pripravljalnem delu sezone.

Normalno, da žariš, če je sin pri 20 letih naredil to, kar je naredil Tadej. To je neponovljivo.

Oče Mirko Pogačar

V zvočnem dokumentarnem portretu izvemo, da v mlajših kategorijah ni takoj premagoval konkurence, toda že pred vstopom v svetovno serijo je začel nizati zmage, denimo z uspehom na Tour de l'Avenirju, odskočni deski za prihodnje šampione Dirke po Franciji. Tam bi skoraj ostal brez nastopa v zadnji etapi zaradi neumnosti v ekipi. Ob tem je ponoči še snežilo, na spustu pa je "Tamau Pogi" zapeljal malo po travniku med žičnate ograje.


Preboj na La Vuelti 2019 in šok na Tour de France 2020

Sorodna novica 100 športnih dogodkov leta 2021

Na največje kolesarkse odre je stopil leta 2019 in že na svoji prvi tritedenski dirki, Dirki po Španiji, nizal uspeh za uspehom, čeprav je bilo predvideno, da bo nekje na polovici to preizkušnjo zapustil. Tri etapne zmage in skupno tretje mesto so bili iztržek nad vsemi pričakovanji. V Madridu so sinov prvi vzpon na zmagovalni oder na tritedenskih dirkah pospremili tudi starši.

Sorodna novica Nikoli ne odnehaj in nikoli se ne predaj!

A je bilo še kako ponovljivo oziroma se je celo stopnjevalo do neslutenih višin. Osrednji del dokumentarnega portreta je osredotočen na koronsko leto 2020, v katerem je Pogačar uprizoril kar nekaj razburljivih dvobojev s Primožem Rogličem. Na cestni dirki državnega prvenstva 2020 je bil Primož Roglič močnejši, v vožnji na čas na Pokljuki pa je Pogačar z zmago naredil nekakšen nesluteni uvod v poznejši preobrat na dirki po Franciji. Ob začetku predzadnje etape – vožnje na čas – je imel Roglič 57 sekund prednosti pred Pogačarjem, toda 19. september 2020 bo ob epskem zasuku za vedno zapisan v svetovno kolesarsko zgodovino.

"Takega razpleta nisem pričakoval. To so sanje, ki jih sanjam, že odkar sem začel kolesariti. Danes je nepopisen dan," je takrat šokiran pripovedoval novopečeni kralj Toura.

Sorodna novica Tadej Pogačar drugič zapored okronan za kralja Toura

Do drugega Toura kot po maslu

V oddaji lahko slišite marsikaj o zakulisju te zmage in o tem, kako je Pogačar presenetil tudi svoje najbližje podpornike. Svojo drugo zmago na Touru je Tadej Pogačar osvojil z veliko prednostjo več kot petih minut, po Touru pa je še v isti sapi osvojil tudi bronasto olimpijsko medaljo v Tokiu na cestni dirki – vsega šest dni po koncu v Parizu.

Medalja je težka, lepa, res je nekaj posebnega.

Pogačar po bronu na cestni dirki v Tokiu 2020

Za Tadejem Pogačarjem je sanjsko leto: ob drugi rumeni majici v Parizu in bronasti olimpijski medalji v Tokiu je slavil še na prvih dveh enodnevnih dirkah, in to kar spomenikih: Liege–Bastogne–Liege in Po Lombardiji. Za dobro mero pa je osvojil še domači tour – Dirko po Sloveniji.

Sorodna novica Pogačar po načelu "najboljša obramba je napad" prevzel rumeno majico

Besede trenerjev, sotekmovalcev in staršev

Ta hip je Tadej Pogačar nepremagljivo ime na dirkah, ki jih izbere za svoje osrednje cilje. S strokovnjaki, ki delajo z njim, smo analizirali, kje se skriva njegova moč in kakšne korake predvidevajo za prihodnost. Svoje spomine in misli so prispevali trenerji Miha Koncilija, Andrej Hauptman in Martin Hvastija, ekipni sotekmovalec Jan Polanc, kolesarska vrstnika in prijatelja Žiga Jerman in Matej Merčun. V oddajo so vtkane izjave Primoža Rogliča in Pogačarjevih staršev Mirka in Marjete.

Dokumentarni potret športnika leta je pripravil kolesarski reporter Igor Tominec. Iz športnega uredništva so sodelovali še Dare Rupar, Luka Dolar, Uroš Volk, Jan Grilc in Matic Božič. Bral Igor Velše. Tonska izvedba Mirta Berlan.

Vladar cestnega kolesarstva, ki se je v letu 2021 zapisal ob bok največjih dveh legend tega športa Fausta Coppija in Eddyja Merckxa, a pri tem je mali princ s Klanca star komaj 23 let. Foto: ASO/Charly Lopez
Vladar cestnega kolesarstva, ki se je v letu 2021 zapisal ob bok največjih dveh legend tega športa Fausta Coppija in Eddyja Merckxa, a pri tem je mali princ s Klanca star komaj 23 let. Foto: ASO/Charly Lopez