Primož Roglič je v sedmem poskusu in pri 30 letih prišel do prvega državnega naslova na cestni dirki. Tadej Pogačar je tretjič pri 21 letih prvič stopil na oder za zmagovalce. Foto: www.alesfevzer.com
Primož Roglič je v sedmem poskusu in pri 30 letih prišel do prvega državnega naslova na cestni dirki. Tadej Pogačar je tretjič pri 21 letih prvič stopil na oder za zmagovalce. Foto: www.alesfevzer.com

Telemark na najvišji zmagovalni stopnički. Zaščitni znak Primoža Rogliča, s katerim je v tekmovalno sezono vstopil vodilni kolesar UCI-lestvice, kjer bo z nedeljskimi 100 točkami še utrdil primat. Skakalec, ki je pozno postal kolesar, ni nikoli kolesaril v kategoriji mlajših članov ‒ Tadej Pogačar je v uteho v nedeljo postal prvak Slovenije do 23 let.

Tadej je izjemen kolesar, tudi letos je že pobral nekaj zmag. Verjetno ni prav veliko hitrejših na svetu. Sam bi si želel, da sva dva iz Slovenije med najboljšimi tudi na Touru.

Roglič o Pogačarju.

Šestkrat med deseterico, nikoli na odru
"Super je biti državni prvak. Naslov, ki ga še nisem osvojil. Zadovoljen, srečen, da mi je na koncu uspelo zmagati. Državno prvenstvo je dirka, ki sem jo največkrat odpeljal v življenju. Težka dirka, prva dirka v sezoni 2020
sploh. Nisem daleč od svojega najboljšega počutja," se je smejalo Rogliču, ki je kot profesionalni kolesar od leta 2013 izpustil eno samo državno prvenstvo ‒ leta 2018. Po 10., 4., 7., 5., 5. in lani 4. mestu se je zasavskemu orlu na jubilejnem 30. DP-ju Slovenije le uspelo se prebiti do medalje, in to zlate, ter s tem dresa v barvah slovenske zastave in s simboli grba, s čimer bo kapetan Jumbo Visme izstopajoči mož v pelotonu svetovne serije.

Reportaža na TV SLO 2

V ponedeljek ob 21.30 si lahko na TV SLO 2 ogledate 35-minutno reportažo z DP-ja.

Zmaga posvečena sinu in partnerici Lori
"Naslov posvečam sinu Levu in zlasti Lori, ki ji je v času karantene res uspelo postoriti veliko stvari. To je naslov zanjo,"
je pripovedoval 30-letnik, katerega partnerica Lora Klinc bo pred štartom letošnje Dirke po Franciji izdala knjigo Kilometer nič o zgodovinski zmagi na La Vuelti 2019. Ob prihodu v cilj na Ambrožu pod Krvavcem je Rogla hitro padel v objem najbližjih: "Kolesarstvo je res šport, v katerega vključujem veliko ljudi, zato sem vesel, da vse to lahko kronam z uspehom. Pika na i in zahvala vsem, ki mi pomagajo."

Sorodna novica Roglič pokazal, kdo je na Slovenskem gospodar

Strojevodja Mezgec nadzoroval beg
Uradno je bil Roglič osamljen v pelotonu 61 najboljših slovenskih cestnih kolesarjev. "Na koncu smo se kar lepo zmenili zadaj in kontrolirali pobeg," je priznal, da se je oblikovala koalicija posameznikov, ki kolesarijo za tuje ekipe. "Super, da je Luka Mezgec skrbel, ob Janu Polancu in tudi Žigi Jermanu, za nadzorovanje pobega in same dirke, tako da smo lahko na koncu res obračunali najboljši na klanec," se je zahvalil strojevodji Mezgecu, ki je gnal glavnino v zadnjih petih krogih, nato pa po nekaj metrih vzpona nad Gradom odvil. Zagotovo predstava, ki ne bo ostala neopažena pri iskanju novega delodajalca.

Lep boj na zadnjem klancu
"Bil je pravi trenutek, ni bilo kaj več čakati,"
je o odločilnem napadu 500 m pred koncem, s katerim se je teleportiral v cilj, dejal Roglič. "Tadej je pokazal, da je res super pripravljen. Oba sva šla hitro, kolikor je šlo. Preganjala sva drug drugega. Na koncu je odločal šprint, vesel sem, da v mojo korist. Prikazala sva lep boj na zadnjem klancu. Ni skrivnost, ne bi se branil, da bi se odpeljal sam naprej že ob prvem napadu, a nikoli ni tako lahko," je o zadnjih kilometrih dvoboja s Pogačarjem dejal zmagovalec.

Lani trpel v dežju, zdaj suveren
Lani je v dežju in hladnejšem vremenu imel na Giru in Vuelti veliko smole: na Mortirolu je preživel najnapornejši dan, odkar sodi med kandidate za skupne zmage; v Andori, na dan prve Pogačarjeve etapne zmage na Vuelti, se je v nalivu na makadamskem spustu zaletel v ustavljeni motor. Tokrat je bil Roglič v dežju in hladu klanca na Krvavec (14 stopinj Celzija) najbolj poskočen: "Če povem po resnici, bi mi bolj ustrezalo, če bi bilo malce topleje. Neznačilno vreme za poletje. A stremim k temu, da uspevam v vseh vremenskih pogojih."

Nič nisva govorila, vse so povedali že pogledi. Vedela sva, da se bova morala pošteno udariti. To je bil moj in Primožev maksimum. Bil je dober, pošten dvoboj,

Pogačar o Rogliču

DP, ki odmeva v kolesarskem svetu
Prva kolesarska dirka pod okriljem Mednarodne kolesarske zveze (UCI) po 3 mesecih in 6 dneh na svetu (pred pandemijo je bila zadnja dirka VN Patagonije in etapna klasika svetovne serije Pariz-Nica) je imela tudi močan odmev v kolesarskem svetu. Vsi kolesarski spletni portali, novinarji in zaljubljenci v kolesa so objavljali in na prvo mesto dneva postavili državno prvenstvo Slovenije. Takšnega odmeva znotraj športa ni dosegla niti uveljavljena Dirka po Sloveniji. "Super. Tudi sam nivo tekmovanja je verjetno zelo visoko v svetovnem merilu: jaz prvi, Tadej drugi, Matej Mohorič tretji," je Roglič izpostavil tudi kakovost tekmovalcev, ki so končali na zmagovalnem odru.

Roglič pod Krvavcem do naslova prvaka

Navijači pripravili kuliso za spektakel
Ob cestah v občinah Komenda in Cerklje na Gorenjskem se je odvil spektakel, kljub deževno-oblačnemu vremenu tudi z občutnim številom gledalcev, zagotovo rekordnim na državnih prvenstvih. Koliko ljudi se je peš in s kolesi (razmerje 50 : 50) odpravilo v klanec proti Ambrožu, je težko oceniti. V šali rečeno jih je bilo v ciljnem prostoru vseh skupaj 499.

"Neverjetno vzdušje. Ogromno navijačev nas je podpiralo. Super z vidika, da smo prva država, ki je bila z gledalci sposobna organizirati takšno dirko. Vesel za ljudi, da so se končno začele odvijati javne prireditve na prostem," je bil novi državni prvak hvaležen za občinstvo ob cestah pod Krvavcem.

Nimam kaj vprašati, meni je vse jasno.

Martin Hvastija

Pogačar malce razočaran, a ...
Največ vidne podpore je bil v domačem okolju vseeno deležen Tadej Pogačar: "Nismo bili tega vajeni v Sloveniji. Lepa reklama za kolesarstvo v Sloveniji. Upam, da bodo mlajši kolesarji videli, kako lep šport je to, in se bo še razvijal v Sloveniji."

21-letnik s Klanca pri Komendi, trasa kroga je šla tudi čez njegovo vas, ob razpletu in drugem mestu ni skrival občutkov: "Moj domači klanec, tukaj sem prevozil mnogo kilometrov. Na koncu sem malo razočaran, a ko pogledam, kdo je pred menoj, sem zadovoljen. Zmagal je najmočnejši kolesar na svetu."

S taktiko in potekom dirke v sedmih krogih med Cerkljami in Komendo je bil zadovoljen: "Jan Polanc je naredil ogromno delo pred klancem. Res vsa čast in hvala mu. Res smo sodelovali v krogih, Jan z moje ekipe, medtem ko Luka Mezgec in Žiga Jerman nista imela svojih interesov za zaključek, zato sta bila onadva tudi zaradi dirkalnega treninga pripravljena sodelovati v ospredju. Zelo močna konkurenca, naredili smo si težko dirko. Na zaključnem vzponu je šlo na vse ali nič."

Dramatičen prizor Pogačarjevega padca proti zaključku 3. kroga ravno na najožjem odseku celotnega 19,7-kilometrskega kroga iz vasi Poženik proti Gradu. Foto: www.alesfevzer.com
Dramatičen prizor Pogačarjevega padca proti zaključku 3. kroga ravno na najožjem odseku celotnega 19,7-kilometrskega kroga iz vasi Poženik proti Gradu. Foto: www.alesfevzer.com

"Dober, pošten dvoboj"
Zaključni vzpon na Ambroža, ki sta v resnici dva ‒ prvi strmejši 2,8-kilometrski odsek s povprečnim naklonom 9,7 odstotka in drugi 4,9-kilometrski klanec s povprečnim 8-odstotnim naklonom ‒ je prinesel tako želeni dvoboj mož na moža.

"Dolgo se ni vedelo, kdo je močnejši. Dolgo sva šla složno skupaj, nato pa je 500 m pred ciljem napadel in je bil enostavno premočan zame. Zadnja dva kilometra je bilo kar veliko spogledovanja, kdo bo prvi pospešil. Na koncu se je Primož odločil za dolg šprint na 500 m. Priznam, da sem bil malo prekratek in je bil Primož za eno nogo močnejši. Nič nisva govorila, vse so povedali že pogledi. Vedela sva, da se bova morala pošteno udariti. To je bil moj in Primožev maksimum. Bil je dober, pošten dvoboj," je Pogačar opisal taktično-psihološki boj v zadnjih kilometrih, kjer pa je na koncu vseeno odločila moč.

V prvi polovici dirke je sicer Pogačar tudi padel. "Ne bom se izgovarjal s padcem. Tretji krog. Moja napaka, ki pa ni nič vplivala. Manjša odrgnina na kolenu."

Sorodna novica UCI-lestvica
V cilju sta si četrti Jani Brajkovič in tretji Matej Mohorič izmenjala nekaj ostrejših besed, glede vožnje ob prvem Rogličevem napadu, a pozneje izmenjave nista komentirala. Foto: www.alesfevzer.com
V cilju sta si četrti Jani Brajkovič in tretji Matej Mohorič izmenjala nekaj ostrejših besed, glede vožnje ob prvem Rogličevem napadu, a pozneje izmenjave nista komentirala. Foto: www.alesfevzer.com

Pog&Rog, drugi del
Spektakel izpod Krvavca bo naslednjo nedeljo dobil že nadaljevanje ‒ kronometer za državno prvenstvo, kjer naslov prvaka brani ravno Pogačar.

"Pokljuke se veselim, kjer se bo videlo, kdo je res dobro pripravljen. Mislim, da bo tudi dobra zasedba, komaj čakam," je tamau Pogi napovedal drugo UCI-dirko po pandemiji covida-19. V nedeljo, 28. junija, bo KK Gorje v okviru tradicionalnega Vzpona na Pokljuko pripravil še pravi DP v vožnji na čas.

V preteklih osmih letih je tradicionalno bilo prvenstvo izvedeno v petek pred Maratonom Franjo, zdaj pa je Kolesarska zveza Slovenije izkoristila priložnost, ko bo večina najboljših slovenskih profesionalcev še doma, ob tem pa ponudila še privlačen gorski kronometer v dolžini 15,7 km z višinsko razliko 721 metrov.

Eden junakov nedeljskega DP-ja je bil Nik Čemažar, član KK-ja Kranj, ki je po celodnevnem begu na koncu osvojil 7. mesto in drugo mesto za Pogačarjem med mlajšimi člani. V cilju je 20-letnik za kar nekaj minut obležal na mokrem asfaltu, da je prišel k sebi. Tudi kranjski mladenič bo na DP-ju v kronometru na Pokljuki. Foto: www.alesfevzer.com
Eden junakov nedeljskega DP-ja je bil Nik Čemažar, član KK-ja Kranj, ki je po celodnevnem begu na koncu osvojil 7. mesto in drugo mesto za Pogačarjem med mlajšimi člani. V cilju je 20-letnik za kar nekaj minut obležal na mokrem asfaltu, da je prišel k sebi. Tudi kranjski mladenič bo na DP-ju v kronometru na Pokljuki. Foto: www.alesfevzer.com

Bo Tratnik znova mešal štrene?
Svojo moč na trasi Zgornje Gorje–Krnica–Zatrnik–Mrzli Studenec– Rudno polje bo pokazal tudi Jan Tratnik (prvak 2015 in 2018), ki je bil glavni ubežnik na cestni dirki, a vloga prvega favorita pripada Rogliču, državni prvak v kronometru leta 2016. Bo Rogla postal prvi dvojni državni prvak v cestnem kolesarstvu po Juretu Robiču?

Sorodna novica Svetovna serija

Roglič brez napovedi o dvojni kroni
"Vidimo, da je konkurenca zelo huda. Ne bom nič napovedoval, a bo zagotovo hud boj. Čeprav tudi Pokljuka ni ravno ob morju, tudi tam ne bo ravno 35 stopinj Celzija,"
se je Roglič dotaknil tudi vremena čez teden dni, saj se je takrat na Ambrožu ravno znova ulilo.

Vsekakor se tudi naslednjo nedeljo obeta še en kolesarski praznik, ki bo marsikoga zvabil v pokljuške gozdove, da na domačih cestah vidi dvoboj (no, troboj s Tratnikom) kolesarjev, ki sta sposobna v naslednjih mesecih krojiti razplet največje kolesarske dirke na svetu.

Državno prvenstvo, cestna dirka, reportaža
Kako je Roglič zlomil odpor Pogačarja za naslov prvaka?