Kolesar leta, kar je lani dopolnil tudi z nazivom športnika leta Slovenije. Bo tako tudi letos? Odgovor bo znan na prireditvi 13. decembra, kjer pa Pogačarja ne bo, saj se bo že mudil na zimskih pripravah z UAE Emirates. Foto: www.alesfevzer.com
Kolesar leta, kar je lani dopolnil tudi z nazivom športnika leta Slovenije. Bo tako tudi letos? Odgovor bo znan na prireditvi 13. decembra, kjer pa Pogačarja ne bo, saj se bo že mudil na zimskih pripravah z UAE Emirates. Foto: www.alesfevzer.com

Pogačarjeve besede, ki še zdaleč niso zvenele arogantno, temveč so po tonu sodeč razkrivale predvsem zavedanje o sreči, uspehu in izgubah, tako v športu kot v življenju. Takšen je bil sklep pogovora ob prejemu priznanja za tretji zaporedni naziv cestni kolesar leta v Sloveniji, kar se zadnja štiri leta sicer enači s statusom najboljšega tekmovalnega kolesarja na svetu.

Leta 2019 je bil to Primož Roglič, leta 2020 pa sta si tovrstni naslov v unikatni odločitvi Kolesarske zveze Slovenije delila najboljša slovenska kolesarja. Letos si jo je Tadej Pogačar prislužil s 16 zmagami, največ med vsemi v karavani, pri čemer je uspehe nabiral od prvega do zadnjega tekmovalnega dne, naboru enotedenskih zmag je dodal epsko zmago na Strade Bianche in ubranil "spomenik" Po Lombardiji.

Z veseljem na dogodke v domačem okolju

Na ljubljanski grad je Tadej Pogačar prišel po prejemu zlatega reda za zasluge iz rok predsednika države Boruta Pahorja. Sreda je bila tako dan za priznanja in sprejeme, pri čemer je bil večer zvezd Kolesarske zveze Slovenije bolj domač, prijateljski, skorajda družinski.

"Dogodki, ki se jih udeležujem vsako leto, mi zelo veliko pomenijo. Sploh ker potekajo v domačem okolju skupaj s prijatelji in družino. Prejeti kakršno koli nagrado mi je v veliko veselje," je po prireditvi zbranim slovenskim novinarjem začel pripovedovati osrednji zvezdnik v Stanovski dvorani.

Sorodna novica Tadej Pogačar tretjič kolesar leta v Sloveniji

Še nedoseženi cilji ga ženejo naprej

"Ne vem, na kateri točki sem trenutno. Mogoče sem čisto na vrhu, mogoče še ne. Bomo videli iz dirke v dirko, ali se da še kaj izboljšati. Želim si tega, motivacija je prisotna, vedno si bom želel biti še boljši," razmišlja Pogačar, ki ne bo spreminjal svojega dirkaškega sloga in ciljev. Še vedno bo šel po zmage tako na največjih enodnevnih dirkah kot na etapnih dirkah, ki se jih bo udeleževal, pri čemer glavni cilj ostaja Dirka po Franciji. "Tisti cilji, ki še niso izpolnjeni, me ženejo naprej in motivirajo iz dneva v dan. Dokler bom imel takšne cilje, bom treniral in skušal biti vse boljši."

Nič kaj tihi veliki cilj za naslednjo sezono je spomenik Po Flandriji, kjer je bil na letošnjem krstu že najmočnejši kolesar, a je taktično zamočil sprint in v dvoboju z Mathiuejem van der Poelom nekako pristal na 4. mestu. Lekcija, ki se je nato obrestovala v sprintih v Montrealu, Vareseju in Comu.

Med 16 zmagami pretekle sezone je Tadej Pogačar poudaril slavje v 7. etapi Dirke po Franciji na La Planche des Belles Filles, na dan ko je  delovati začela njegova fundacija za raziskave raka. Foto: www.alesfevzer.com
Med 16 zmagami pretekle sezone je Tadej Pogačar poudaril slavje v 7. etapi Dirke po Franciji na La Planche des Belles Filles, na dan ko je delovati začela njegova fundacija za raziskave raka. Foto: www.alesfevzer.com

Lažje napadati kot braniti

Letošnji Tour 2022 je edini tako imenovani "neuspeh", ker je po dveh osvojenih rumenih majicah na koncu pa spektakularnem boju bil "le" drugi za Jonasom Vingegaardom. "To mi še bolj ustreza. Braniti je zmeraj težko, vsakemu je težje, je zoprna stvar. Sam si želim napadati in prevzeti vodstvo," je Pogačar poln elana in ambicij za naslednjo veliko pentljo v Franciji, kamor bo šel po tretjo skupno zmago na dirki vseh dirk.

A pred štirimi leti, ko je še kot najstnik z odhodom iz ekipe Ljubljana Gusto Santic v UAE Emirates vstopil v svet elitnega profesionalnega kolesarstva, je imel precej drugačne predstave in predvsem cilje. "Še večjo motivacijo imam, saj vidim, kaj vse je mogoče. Pred vstopom v svetovno serijo si kaj takega nisem predstavljal, želje so bile precej skromnejše. Tiste želje sem že presegel, cilji so višji, n vem, da se jih da doseči. Sem precej bolj motiviran kot pred štirimi leti," zatrjuje z nasmeškom gorenjski volk.

Pogačar bo po oddihu v Kolumbiji že začel s pripravami

Program najbrž podoben lanskemu

Dvoma o tem, da bo tudi kolesarska sezona 2023 podrejena Dirki po Franciji, ni, kot tudi ne, da bo nesporni kapetan UAE Emirates. Ali je že znan mogoče obris nove sezone, saj so bili prvi sestanki že opravljeni konec oktobra na spoznavnem druženju ekipe za leto 2023 v Združenih arabskih emiratih. "Grobi sestanek, da. Sestanki so sicer vsak teden, a še ni nič dorečenega. Prve priprave imamo v Španiji od 10. do 21. decembra. Takrat bomo šele videli, kako bo z dirkami, a verjetno bo bolj kot ne podobno lanskemu programu," je Pogi nakazal, da kakšnih večjih novosti v njegovem dirkalnem programu najbrž ne bo.

Lani spomladi je bil njegov predvideni program: Dirka po Emiratih, Bele ceste, Od Tirenskega do Jadranskega morja, Milano–Sanremo, Flandrija in obe ardenski klasiki. Po predahu in pripravah je za ogrevanje prišla Dirka po Sloveniji in nato Dirka po Franciji.

Znova dvojček slovenskega in francoskega Toura? "Sam si želim, da bi bilo tako, a bomo videli, kako se bo razpletlo. Vsekakor sta to najlepši dirki zame."

Nepozabna Kolumbija, kamor se bo še vrnil

Po koncu uspešne sezone, ki jo je drugo leto zapored končal kot številka 1 na UCI-jevi lestvici, je zadnje čase požel ogromno odmevov Pogačarjev obisk v Kolumbiji, kjer po številnih objavah na družbenih medijih ni bilo težko oceniti, da je skupaj z zaročenko Urško Žigart neizmerno užival in se zabaval v najbolj kolesarsko obsedeni državi na svetu (če odštejemo Belgijo/Flandrijo).

"V Kolumbiji sem doživel marsikaj, od navijačev do glasbenikov do narave in potovanja. Dobil sem malo nov pogled na svet. Sem zelo užival, videl sem nove stvari in lahko povem, da se še želim vrniti v Kolumbijo," ne skriva navdušenja nad nedavnimi počitnicami Pogačar, ki se je v Kolumbiji mudil na povabilo tamkajšnjega kolesarskega zvezdnika. Rigoberto Uran je slovenski kolesarski par kot dober gostitelj pošteno razvajal in jima napolnil urnik z dogodivščinami ter dogodki od zgodnjega jutra do večera.

"Malo drugače je z dogodki in počitnicami, kakršne so bile. Ne samo na kolesu, uživam lahko tudi v drugih stvareh in pozabim na tekmovalnost. Takšen mesec premora pride prav ne le v kolesarstvu, temveč v vsakem športu in življenju nasploh," je o dopustu v pravem pomenu besede dejal kolesarski superzvezdnik, ki mu zdaj zlepa ne bo zmanjkalo obveznosti, četudi ni tekmovanj.

Tadej Pogačar se bo še nekaj dni mudil v Sloveniji, kjer ga čaka še kar nekaj obveznosti, nato pa se bo vrnil za božično-novoletne praznike, ravno prav za ciklokros v Stožicah. Foto: www.alesfevzer.com
Tadej Pogačar se bo še nekaj dni mudil v Sloveniji, kjer ga čaka še kar nekaj obveznosti, nato pa se bo vrnil za božično-novoletne praznike, ravno prav za ciklokros v Stožicah. Foto: www.alesfevzer.com

Da bi izpustil lastni božični ciklokros ...

27. novembra ga čaka v Monaku dobrodelni kriterij, na katerem se zberejo vsi v kneževini živeči profesionalni kolesarji. 4. decembra se bo v Madridu udeležil novega kriterija, nato sledijo prve prave zimske priprave UAE Emirates na jugovzhodu Španije. A še pred iztekom koledarskega leta bi lahko najboljši kolesar sveta dirkal tudi še v Sloveniji.

Dan po božiču njegov najljubši športni projekt – Pogi Team (podmladek Roga Ljubljane) – drugo leto zapored pripravlja božični ciklokros na progi v Stožicah. Lani je nastopil in zmagal, kaj pa letos? "Ne vem še, za zdaj forme še ni. Zelo malo bom na kolesu za ciklokros, zato se bom odločil dan pred dirko ali pa celo na dan dirke," ni hotel ničesar obljubiti Pogačar. A kdor ga pozna, si ne predstavlja, da bi si Tamau Pogi prišel samo pogledat dirko, ki jo organizira njegov lastni klub ...

Večer zvezd: slovenski kolesar leta je Tadej Pogačar