Mathieu van der Poel je postal najmlajši zmagovalec nizozemske ardenske klasike po Jacquesu Hanegraafu, ki je bil ob zmagoslavju leta 1984 star vsega 23 let. Foto: Reuters

Tretja nedelja v aprilu je v kolesarstvu zadnjih 54 let tradicionalno rezervirana za nizozemsko ardensko klasiko oz. 266 km vožnje in 27 vzponov ter štiri kroge po hribovju Limburga med Maastrichtom in Valkenburgom. Dirka je potekala predvidljivo do 36 km pred ciljem, ko je skupaj z Jakobom Fuglsangom napadel Julian Alaphilippe. Francosko-danski dvojec se je hitro uskladil in z dobrim delom pobegnil glavnini, ki jo je hkrati tudi močno razredčil.

Spogledovanje v zadnjem kilometru
V sklepni krog okoli mesta Valkenburg sta šla Alaphilippe in Fuglsang s prednostjo 20 sekund, pet kilometrov pred ciljem sta imela kar 45 sekund naskoka, a takrat je začel Danec neusmiljeno napadati Francoza, ki zato ni več navijal ritma. Iz ozadja so se hitro bližali zasledovalci, 700 m pred ciljem ju je ujel vztrajni Michal Kwiatkowski, ki je takoj nadaljeval napad, trojica se je spogledovala med seboj.

Julian Alaphilippe je napadel 36 km pred ciljem in nakazal, da gre po novo veliko zmago. Foto: EPA

Nizozemska puščica mimo vseh
Alaphilippe je 300 m pred ciljem le začel šprintati, a v tistem trenutku je priletela skupina devetih zasledovalcev, od katerih se je kot puščica izstrelil prvi nizozemski adut Mathieu van der Poel. 24-letnik je v cilju povsem izmučen obležal na asfaltu in samo nejeverno zmajeval z glavo. Van der Poel je postal prvi Nizozemec z zmago na Amstel Gold Raceu po letu 2001, ko je bil najhitrejši Erik Dekker.

Ewan prvi na cilju v Carigradu, Polancu končno 6. mesto Turčije

Napad se ni obnesel, lov pa nad pričakovanji
"Ne morem verjeti. Nisem verjel, da lahko zmagam. Sicer sem se odlično počutil, zato sem na Guiperbergu napadel. A ni se obrestovalo, videti je bilo, da sem brcnil v temo. Potreboval sem nekaj časa, da sem prišel k sebi, tekmeci so se odpeljali naprej, meni pa je preostalo le, da narekujem ritem, in upam, da bodo v ospredju pazili drug na drugega. In prav ti moji upi so se uresničili, v sprintu sem dobil še dodatno moč, spodbujalo me je tudi občinstvo, tako da mi je uspelo neverjetno,"
je bil vzhičen 24-letni Nizozemec, ki je letos že opozoril nase tudi na prvih spomladanskih klasikah, katerih značilnosti so tlakovci.

Van der Poel je dosegel že peto zmago v letu 2019, na začetku aprila je med drugim že dobil klasiko Dwars door Vlaanderen, ki prav tako šteje za UCI World Tour, v četrtek pa je dobil Brabantsko puščico, ki je potrdila status generalke za nedeljsko dirko. Zavetrje nizozemskega zvezdnika, ki je tudi svetovni prvak v ciklokrosu, je za 2. mesto izkoristil Avstralec Simon Clarke, medtem ko se je moral Fuglsang zadovoljiti s 3. mestom, izredno razočarani Alaphilippe pa je bil le četrti.

Amstel Gold Race, Valonska puščica in Liege–Bastogne–Liege je sveta trojica ardenskih spomladanskih klasik, ki vsako leto poteka v tednu dni ob izteku aprila. Foto: Reuters

Po Valonski puščici še Liege–Bastogne–Liege
Spomladanskih klasik po tlakovcih je bilo konec s tretjim kolesarskim spomenikom Paris–Roubaix. Pozornost kolesarske javnosti se v drugi polovici aprila preusmeri k ardenskim klasikam. Po 54. dirki Amstel Gold Race v sredo sledi Valonska puščica, v nedeljo pa četrti spomenik sezone Liège–Bastogne–Liège.

Bole in Mohorič s 4 minutami zaostanka
Slovenskih kolesarjev ni bilo povsem v ospredju, Grega Bole je bil član ubežne skupine, ki je imela že osem minut prednosti in katere beg se je končal slabih 50 kilometrov pred ciljem. Bole, kolesar Bahrain Meride, je bil s 37. mestom in zaostankom štirih minut in deset sekund na, isti zaostanek je na 45. mestu beležil tudi njegov moštveni kolega Matej Mohorič. Tadej Pogačar (UAE Emirates), Jan Tratnik, Luka Pibernik (oba Bahrain Merida) in Luka Mezgec pa so odstopili.

Osupljiv razplet nizozemske ardenske klasike, zmaga van der Poela

UCI WORLD TOUR

54. AMSTEL GOLD RACE

Maastricht-Valkenburg, 265,7 km:

Maastricht-Valkenburg, 265,7 km:    
 1. M. VAN DER POEL NIZ   6:28:18 
 2. S. CLARKE    AVS       
 3. J. FUGLSANG   DAN     vsi 
 4. J. ALAPHILIPPE  FRA       
 5. M. SCHACHMANN  NEM       
 6. B. LAMBRECHT   BEL     isti 
 7. A. DE MARCHI   ITA       
 8. V. MADOUAS    FRA       
 9. R. BARDET    FRA     čas 
 10. M. TRENTIN    ITA       
 ...                  
 37. G. BOLE     SLO    +4:10 
 45. M. MOHORIČ    SLO   isti čas 
                    
Tadej Pogačar (UAE Emirates), Jan Trat-
nik, Luka Pibernik (oba Bahrain Merida)
in Luka Mezgec (Michelton) so odstopili

SPORED SEZONE 2019/ZMAGOVALCI

Po Avstraliji           Impey
Great Ocean Race        Viviani
Po ZAE              Roglič
Omloop Het Nieuwsblad-Gent    Štybar
Strade Bianche       Alaphilippe
Pariz-Nica            Bernal
Tirreno-Adriatico        Roglič
Milano-Sanremo       Alaphilippe
BinckBank Harelbeke       Štybar
Po Kataloniji           Lopez
Gent-Wevelgem         Kristoff
Dwars Door Vlaanderen   van der Poel
Po Flandriji          Bettiol
Po Baskiji           Izagirre
Pariz-Roubaix          Gilbert
Po Turčiji        Grossschartner
Amstel Gold Race      van der Poel
    24. 4.: Valonska puščica    
    28. 4.: Liege-Bastogne-Liege  
 30. 4.-5. 5.: Po Romandiji      
    1. 5.: Eschborn-Frankfurt   
 11. 5.-2. 6.: Po Italiji       
  12.-18. 5.: Po Kaliforniji     
  9.-16. 6.: Kriterij Dauphine    
  15.-23. 6.: Po Švici        
  6.-28. 7.: Po Franciji       
    3. 8.: Klasika San Sebastian  
    4. 8.: London-Surrey      
   3.-9. 8.: Po Poljski       
  12.-18. 8.: Binckbank Tour     
    25. 8.: VN Hamburga       
24. 8.-15. 9.: Po Španiji       
    1. 9.: VN Plouayja       
    13. 9.: VN Quebeca       
    15. 9.: VN Montreala      
   12. 10.: Po Lombardiji      
 15.-20. 10.: Po Kitajski-Guangxi