Primož Roglič je lani zmagal na Dirki po Španiji, letos pa načrtuje, da se bo vmešal v boj za rumeno majico na Dirki po Franciji. Foto: MMC RTV SLO
Primož Roglič je lani zmagal na Dirki po Španiji, letos pa načrtuje, da se bo vmešal v boj za rumeno majico na Dirki po Franciji. Foto: MMC RTV SLO

Najboljši slovenski kolesar (in od nedelje državni prvak), ki je ta hip tudi prvi kolesar na svetu, je v oddaji Z Mišo povedal veliko o zakulisju v športu, ki se mu je zapisal po padcu v Planici leta 2007, ko je moral končati kariero skakalca.

"Prvo leto, 2012, sem kot amater zmagal na maratonu Alpe. Rekel sem: 'Ja, jaz bi pa Giro vozil.' Vsi so čudno gledali, star sem bil 24 let ... Takrat sem že imel te ambicije. Sledil je vstop v poklicno kolesarstvo pri Adrii Mobil. Dobil sem izkušnjo, kaj pomeni dirkati med profesionalci, kaj pomeni voziti 200 km dolgo etapo v dežju, soncu, s kupom težav. Spomnim se prve dirke v Poreču. Vsi so vzeli veliko hrane in bidone. Tudi jaz sem vse to vzel, ampak nisem znal spustiti 'balance', da bi kaj popil, kaj šele pojedel."

Pridi v cilj, da boš videla mojo zmago!
Znano je, da Primož Roglič svoji partnerki Lori na najpomembnejših dirkah naroči, kam naj se postavi med etapo. Na tistem mestu potem napade in naredi odločilno potezo. Ob prvi etapni zmagi na Dirki po Franciji (2017) je Loro poslal na cilj. "Sem ji rekel, naj gre kar na cilj, ker bom verjetno zmagal. Od zadnjega klanca je bilo do cilja 30 km in sem ji rekel, naj pride v cilj, da bova lahko skupaj. Bil sem odločen, da storim vse, da se to uresniči."

Pred dnevi je sin Lev praznoval prvi rojstni dan. Roglič priznava, da ga pogosto zbuja otroški jok: "Včasih nisem razumel starejših kolesarjev z družinami, ko so mi govorili, kako je prijetno, ko prideš na trening kamp in lahko vsaj normalno spiš."

Primož Roglič

Spijo na svojih vzmetnicah
Ste vedeli, da vrhunske kolesarske ekipe poskrbijo za vsako podrobnost in da na primer vsak kolesar v hotel prinese svojo vzmetnico? "Ogromno osebja gre na vsak 'grand tour'. Dva razkužujeta vse predmete v hotelih, kljuke, tako je bilo že pred epidemijo, dva menjata vzmetnice, nastavljata klime ... Poskušamo imeti vsak dan razmere, ki so podobne prejšnjemu dnevu."

V nedeljo je Roglič dirkal prvič v letošnji sezoni in prvič postal državni prvak, potem ko je na vzponu do Ambroža pod Krvavcem ugnal Tadeja Pogačarja. Foto: www.alesfevzer.com
V nedeljo je Roglič dirkal prvič v letošnji sezoni in prvič postal državni prvak, potem ko je na vzponu do Ambroža pod Krvavcem ugnal Tadeja Pogačarja. Foto: www.alesfevzer.com

Lora mu je očitala, da je siten
V vrhunskem športu pomembno vlogo igra tudi prehrana. Roglič je s 64 kg med lažjimi v karavani, kar je med vožnjo navkreber zelo pomembno. Lora mu je včasih očitala, da je premalo jedel in da je bil siten. "To vedno reče. Prehrana je pomembna, potrebujemo ogromno energije. Ni pa treba komplicirati, če slediš načelom zdrave prehrane."

Kolesarstvo je nevaren šport, nekateri vozniki so zelo brezobzirni. Roglič poziva: "Poskušajo naj razumeti, da je cesta moja pisarna. Nikogar nočem ogrožati, se pa sam počutim ogroženega, če kdo zapelje preblizu ali če zavira in me poškropi z vetrobransko tekočino. Takrat se počutiš ranljivega."

Črna zgodovina, lepša prihodnost?
Priznanje Lancea Armstronga, da se je sistematično dopingiral (vzeli so mu vseh sedem zmag na Dirki po Franciji) je v kolesarstvu pustila nov črn madež. Kako na to gleda Primož Roglič? "Strinjam se, da v kolesarstvu ni zgodovine, na katero bi bili ponosni. Ves čas ga spremlja doping. Lahko rečem le to, da sam vse delam pošteno. Upam, da bo kolesarstvo sčasoma na boljšem glasu."

Kolesarju je najlepša rumena barva
Primoževa najljubša barva? "Letos bi bila rumena kar prijetna!"

Jasno, 29. avgusta bo Roglič na Dirko po Franciji odšel le z eno mislijo - kako se tri tedne pozneje v Pariz pripeljati z rumeno majico.

Državno prvenstvo, cestna dirka, reportaža