Na dirki je sodelovalo 14 mednarodnih selekcij in šest ekip z mladimi kolesarji, tudi nekaj razvojnih ekip svetovne serije. Del slovenske selekcije so bili ob Jakobu Omrzelu in Erazmu Valjavcu še Nejc Peterlin, Vid Murn, Bastian Petrič in Gašper Štajnar. Foto: Matic Božič/Kolesarska zveza Slovenije
Na dirki je sodelovalo 14 mednarodnih selekcij in šest ekip z mladimi kolesarji, tudi nekaj razvojnih ekip svetovne serije. Del slovenske selekcije so bili ob Jakobu Omrzelu in Erazmu Valjavcu še Nejc Peterlin, Vid Murn, Bastian Petrič in Gašper Štajnar. Foto: Matic Božič/Kolesarska zveza Slovenije

Mladi kolesarji so morali premagati 17 tlakovanih odsekov, med njimi tudi dva izmed treh najznamenitejših sektorjev, Mons-en-Pevele ter Carrefour de l'Arbre. Najhitreje sta se z vsemi pastmi spopadla Omrzel in Valjavec, ki sta v ciljnem sprintu obračunala s preostalimi tekmeci iz manjše skupine kolesarjev.

"Nekaj neverjetnega, sploh še ne dojemam, kaj se je zgodilo," je za Kolesarsko zvezo Slovenije povedal 18-letni Omrzel.

Dosegel je najboljšo slovensko uvrstitev na mladinski različici Roubaixa. Pred tem so Martin Otoničar leta 2012, Gašper Mulej 2006 in Simon Špilak 2004 vsi zasedli četrto mesto.

"Dirka je bila zelo težka, praktično od prvega sektorja sem bil že v begu še z enim kolesarjem. Potem nas je skupina štirih kolesarjev, v kateri je bil tudi Erazem Valjavec, ujela v zadnjem sektorju, in potem sva bila z Erazmom edina dva od ekip, ki sva bila dva v zaključku, tako da smo vedeli, da bomo naredili velik uspeh, nismo pa si mislili, da bomo prvi in drugi, vsaj jaz ne," je povedal Omrzel.

"To pomeni, da se nas morajo paziti," je po dirki z nasmehom na obrazu drugi izmed slovenskih junakov, Valjavec, odgovoril na vprašanje, kaj današnji uspeh pomeni za prihodnost slovenskega kolesarstva.

"Bilo je noro, od štarta 'ful gas'. Nace (Korošec je selektor, op. a.) je dejal: 'Zagotovo se bo v kakšnem sektorju počivalo.' Ampak počivali nismo niti en sektor, to je zame in Mrzota (Jakoba Omrzela, op. a.) res prednost, saj težja kot je dirka, bolj sva ... Sva oba malo bolj klančarja, nisva prava klasična kolesarja, sva bolj lahke kategorije. Bila je popolna dirka za naju. V Belgiji je bilo – tako kot je vedno – noro, vsi so hoteli biti tam. Na koncu smo bili najboljši, vse se nam je dobro poklopilo, nismo imeli težav s kolesi, bilo je super."

Omrzel in Valjavec junaka mladinske izvedbe severnega pekla

Dirko je v pogovoru za Kolesarsko zvezo Slovenije opisal tako: "Pet nas je bilo, dva Slovenca, vedela sva, da sva v premoči, vedela sva, da sva močna, pogovarjala sva se, prišel je še svetovni prvak, ki nas je ujel po padcu. Imeli smo tudi srečo, da je padel, da je bil malo utrujen."

Bravo, fantje! Foto: Matic Božič/Kolesarska zveza Slovenije
Bravo, fantje! Foto: Matic Božič/Kolesarska zveza Slovenije

Vedela sta, da bo zmaga slovenska. "V šprintu sva naredila svoj del, kot sva se dogovorila. V zadnji ovinek sva prišla prvi in drugi, vedela sva, da bova prvi in drug na cilju, nisva pa vedela, kdo bo. Oba sva imela moč v nogah, približal sem se Mrzotu, ampak ga tudi nisem hotel premagati, ker si je to zaslužil. Po mojem mnenju sva odpeljala več kot vrhunsko dirko. Pokazali smo, da smo tega zmožni – lani na evropskem prvenstvu, letos na Pariz–Roubaix, ciljamo tudi na svetovno prvenstvo, vemo, da bo težko. Jaz in Mrzo bova zagotovo tam pripravljena, ekipa bo močna."

Kaj pomeni današnji uspeh za slovensko kolesarstvo? "Zagotovo je v dobrih rokah. To pomeni: prvič smo na stopničkah, prvič smo zmagali, prvič smo prvi in drugi, torej piše se zgodovina."

Mladinsko različico Roubaixa so v preteklosti dobili tudi zdajšnji asi, kot so Geraint Thomas (2004), Jasper Stuyven (2010), Mads Pedersen (2013), Tom Pidcock (2017).

Omrzel in Valjavec svetla prihodnost slovenskega kolesarstva