Foto: EPA
Foto: EPA

V zahtevni, 191,4 kilometra dolgi etapi s tremi večjimi vzponi je bilo veliko padcev, in to ne kakršnih koli kolesarjev. Na začetku je padec preprečil nadaljevanje dirke adutu Bahrain Meride Rohanu Dennisu, približno pet kilometrov pred ciljem pa se je zgodil še številčnejši padec favoritov na začetku glavnine, na tleh so se znašli zmagovalec lanskega Toura Britanec Geraint Thomas, Španec Enric Mas in Francoz Julian Alaphillipe, zmagovalec druge etape in glede na konfiguracijo proge v zadnjem kilometru tudi prvi favorit današnje preizkušnje.

Alaphilippe pri padcu ni utrpel težjih poškodb. Čeprav je več minut ležal na tleh, so ga zdravniki začasno vendarle usposobili, da je z več kot 12-minutnim zaostankom prišel do cilja in bo, kot pravi športni direktor njegove ekipe Quick Step Davide Bramati, dirko najbrž tudi nadaljeval.

"Ima bolečine v rami, modrice po vsem telesu, a težjih poškodb nima. Zelo smo se ustrašili, videti je bilo grdo. Težja poškodba bi bila za nas katastrofa, saj ima na ardenskih klasikah spet visoke ambicije. Na srečo pa bo vse v redu. Bomo videli, kako bo pretekla noč, toda najbrž bo jutri na startu. Možnosti za visoko uvrstitev je zapravil, a to ni nič hudega," je dejal Bramati.

Padec je zaustavil še številne druge kolesarje z visokimi ambicijami, tudi slovenskega aduta Tadeja Pogačarja (UAE Emirates), ki je zaostal minuto in končal na 78. mestu, še slabši je bil Luka Pibernik (Bahrain Merida), zaostal je dve minuti in osem minut.

Drugo in tretje mesto sta v ciljnem šprintu na rahlem vzponu zasedla Italijana Diego Ulissi in Enrico Battaglin. Schachman, ki dirka za ekipo Bora-Hansgrohe je tako na najlepši način zadržal rumeno majico. V skupnem seštevku ima 33 sekund prednosti pred Špancem Ionom Izagirrejem, z enakim zaostankom je na tretjem mestu Avstrijec Patrick Konrad. Pogačar je 26., Bole 56., Pibernik pa 111.

3. etapa, Sarriguren-Estibaliz, 191,4 km:        
  1. M. SCHACHMANN    NEM      4:47:57 
  2. D. ULISSI        ITA        +0:04 
  3. E. BATTAGLIN     ITA         0:06 
  4. M. HIRSCI        ŠVI         0:10 
  5. I. IZAGIRRE      ŠPA          vsi 
  6. J. ABERASTURI    ŠPA              
  7. A. YATES          VB         isti 
 ...                                   
 10. G. BOLE          SLO          čas 
 78. T. POGAČAR       SLO         1:10 
 92. L. PIBERNIK      SLO         2:18 

Skupni vrstni red:                     
  1. M. SCHACHMANN    NEM      8:34:31 
  2. I. IZAGIRRE      ŠPA        +0:33 
  3. P. KONRAD        AVT         0:33 
  4. D. MARTINEZ      KOL         0:48 
  5. D. MARTIN        IRS         0:49 
  6. E. BUCHMANN      NEM         0:51 
 ...                                   
 26. T. POGAČAR       SLO         1:57 
 56. G. BOLE          SLO         4:32 
111. L. PIBERNIK      SLO        16:59