Etapna zmaga in rumena majica – za Lukasa Pöstlbergerja je današnji dan najpomembnejši po zmagi na uvodni etapi 100. Dirke po Italiji pred štirimi leti, ko je oblekel tudi rožnato majico. Foto: EPA
Etapna zmaga in rumena majica – za Lukasa Pöstlbergerja je današnji dan najpomembnejši po zmagi na uvodni etapi 100. Dirke po Italiji pred štirimi leti, ko je oblekel tudi rožnato majico. Foto: EPA
Brioude-Saugues, 173 km:         
  1. L. PÖSTLBERGER  AVT  4:25:20
  2. S. COLBRELLI    ITA    +0:11
  3. A. VALVERDE     ŠPA         
  4. K. ASGREEN      DAN      vsi
  5. S. E. BYSTRÖM   NOR         
  6. P. KONRAD       AVT         
  7. I. V. WILDER    BEL     isti
  8. G. VAN AVERMAET BEL         
  9. A. A. DEBA      ŠPA         
 10. D. GAUDU        FRA      čas

Šprint za drugo mesto je tako kot na nedeljski uvodni etapi dobil Sonny Colbrelli, ki je zaostal za 11 sekund. Tretje mesto je osvojil Alejandro Valverde. Nosilec rumene majice Brent Van Moer je zaostal za skoraj tri minute in pol, potem ko na predzadnjem klancu dneva (podobno kot Chris Froome) ni mogel več držati ritma favoritov. Skupno vodstvo je prevzel Pöstlberger, Colbrelli zaostaja za 12 sekund, Valverde 20. Danec Jonas Vingegaard, ki bo na Dirki po Franciji Rogličev pomočnik, je zaostal za devet minut, nepričakovano daleč od najboljših je bil tudi Poljak pri Ineosu Michal Kwiatkowski.

Etapo si je označil in izpeljal načrt
"Ta podvig sem načrtoval že pred dvema tednoma, ko sem pogledal traso prvih dveh etap. Pričakoval sem, da bi lahko beg uspel, saj na dirki ni toliko šprinterjev. Včeraj je bil v begu moštveni kolega, a je bil zaključek zanj prezahteven, meni pa je danes uspelo, čeprav sem v zadnjem kilometru zelo trpel. Veliko mi pomeni ta zmaga, da sem ob tem še v rumeni majici, pa je velik bonus. Tega nisem pričakoval," je povedal 29-letni Pöstlberger.

Prva zmaga po Giru 2017
Druga etapa (Brioude–Saugues; 173 km) je imela štiri kategorizirane vzpone, večji del pa je bila v begu peterica Lukas Pöstlberger, Anthony Delaplace (Arkéa Samsic), Matt Holmes (Lotto Soudal), Shane Archbold (Deceuninck Quick Step) in Robert Power (Qhubeka Assos). Pöstlberger je 17 km pred ciljem, ko je odpadel Archbold, sam krenil proti cilju, stisnil zobe in uspel ohranjati prednost pred večjo skupino zasledovalcev, ki se je vse bolj bližala. Na dirkah najvišjega ranga je slavil svojo prvo zmago po letu 2017, ko je dobil uvodno etapo Dirke po Italiji.

Skupni vrstni red po 2. etapi:                         
  1. L. PÖSTLBERGER    AVT    8:38:32
  2. S. COLBRELLI      ITA      +0:12
  3. A. VALVERDE       ŠPA       0:20
  4. K. ASGREEN        DAN       0:24
  5. A. A. DEBA        ŠPA           
  6. P. KONRAD         AVT        vsi
  7. M. VALGREN        DAN           
  8. G. MARTIN         FRA       isti
  9. G. THOMAS          VB           
 10. I. V. WILDER      BEL        čas