Tadej Pogačar se je letos oddolžil Julianu Alaphilippu za potezo, po kateri je lani na isti dirki ostal brez boja za zmago. Foto: AP
Tadej Pogačar se je letos oddolžil Julianu Alaphilippu za potezo, po kateri je lani na isti dirki ostal brez boja za zmago. Foto: AP
Sorodna novica Tadej Pogačar: "Živim kolesarske sanje!"

Lani je na isti dirki Alaphilippe na ciljni črti v znak zmagoslavja že dvignil roki, ko ga je za nekaj centimetrov ugnal Primož Roglič. Pozneje je bil Francoz za zeleno mizo kaznovan in postavljen na peto mesto. Letos je imel novo priložnost, da postane prvi Francoz po Bernardu Hinaultu iz leta 1980 z zmago na najprestižnejši klasiki, a je moral znova priznati premoč Slovencu.

Ne Rogliču, temveč Pogačarju. Zmagovalec lanske Dirke po Franciji je v zaključek dirke, v katerem se je za zmago med seboj udarila peterica kolesarjev, prikolesaril najbolj svež, pravočasno je odmeril svoj napad in Alaphilippa ugnal na ciljni črti za svojo krstno zmago na kolesarskih spomenikih.

"Sem brez besed. Res imam rad to dirko. Da sem zmagal proti takšnim kolesarjem. Vedel sem, da bo Alaphilippe močan in sem mu sledil. Na koncu sem imel srečo, da sem ga prehitel. Živim kolesarske sanje," je v prvem odzivu po dirki povedal Pogačar.

Trenutek, ko je Pogačar dobil najprestižnejši kolesarski spomenik na svetu. Foto: EPA
Trenutek, ko je Pogačar dobil najprestižnejši kolesarski spomenik na svetu. Foto: EPA
Liege-Bastogne-Liege, 259 km:          
 1. T. POGAČAR        SLO       6:39:26
 2. J. ALAPHILIPPE    FRA           vsi
 3. D. GAUDU          FRA              
 4. A. VALVERDE       ŠPA          isti
 5. M. WOODS          KAN           čas
 6. M. HIRSCHI        ŠVI          0:07
 7. T. BENOOT         BEL      isti čas
 8. B. MOLLEMA        NIZ          0:09
 9. M. SCHACHMANN     NEM           vsi
10. M. MOHORIČ        SLO          isti
...                                    
13. P. ROGLIČ         SLO           čas

Velika prednost ubežnikov, tehnične težave Pogačarja
Večji del enodnevne klasike je minil v lovu ubežnikov, ki so se hitro odlepili od glavnine in si nabrali več minut prednosti. Ta je približno 140 km pred ciljem znašala že debelih osem minut, pozneje celo deset minut in pol. Tempo glavnine je bil zaradi vetra v prsi počasnejši, a počasi je bilo kolesarjem dovolj. Prednost je začela v drugi polovici dirke počasi in vztrajno kopneti. Na čelu zasledovalne skupine so pedala poganjali kolesarji Movistarja, pozneje še Ineos-Grenadiersa. Pogačar je imel v trenutku, ko je imela skupina sedmih ubežnikov štiri minute prednosti, tehnične težave s kolesom, zaradi česar je izgubil stik z glavnino, a jo je kmalu zatem ujel in nadaljeval dirko.

Beg nevtraliziran 22 km pred ciljem
Moštva so si izmenično delila breme lova, na čelo glavnine so zapeljali tudi kolesarji Deceuninck-QuickStepa, ki so se trudili predvsem za zmagovalca letošnje Valonske puščice, Francoza Juliana Alaphilippa. Prednost ubežnikov je začela hitreje kopneti, dobrih 30 km pred ciljem je prvič padla pod minuto. Glavnina se je v naslednjih minutah dirke večkrat raztrgala, nazadnje po zaslugi Adama Yatesa (Ineos Grenadiers) na vrhu Code des Forgesa, ko sta zaostala predvsem Roglič in slavljenec Alejandro Valverde (Movistar), ki je praznoval 41. rojstni dan. Beg je bil nevtraliziran.

Oder za zmagovalce 107. dirke Liège−Bastogne−Liège (z leve proti desni: Julian Alaphilippe, Tadej Pogačar in David Gaudu). Foto: AP
Oder za zmagovalce 107. dirke Liège−Bastogne−Liège (z leve proti desni: Julian Alaphilippe, Tadej Pogačar in David Gaudu). Foto: AP

13,5 km pred koncem izluščena peterica favoritov
21,5 km pred ciljem je nato na vso moč napadel Carapaz, ki si je hitro nabral 17 sekund naskoka. Toda napad je trajal le osem kilometrov, 13,5 km pred koncem so ga favoriti za končno zmago ujeli med vzpenjanjem na zadnji prelaz dneva, Code de la Roche-aux-Faucons. Davide Formolo (UAE Team Emirates) je navil visok tempo, in znova razbil skupino favoritov. Spredaj so pobegnili Pogačar, Alaphilippe, Valverde, Michael Woods (Israel Start-Up Nation) in David Gaudu (Groupama-FDJ), Roglič je zaostal. Prednost ubežnikov je začela rasti, zato je moral Kisovčan, lanski zmagovalec spomenika, prevzeti lov na peterico, ki je imela 7 km pred ciljem pol minute viška.

Fotofiniš lanske in letošnje dirke Liège−Bastogne−Liège. Obakrat je zmagal Slovenec, obakrat je bil Alaphilippe drugi. Foto: Zajem zaslona.
Fotofiniš lanske in letošnje dirke Liège−Bastogne−Liège. Obakrat je zmagal Slovenec, obakrat je bil Alaphilippe drugi. Foto: Zajem zaslona.
Sorodna novica Pogačar s turbopogonom in zeleno lučjo, Roglič po zmago pred odmorom

Pogačar za zgodovino na ciljni črti
Hitro je postalo jasno, da peterice zasledovalna skupina ne bo ujela, zato je bilo le še vprašanje, kdo izmed petih kolesarjev se bo z zlatimi črkami zapisal v zgodovino najstarejše enodnevne klasike na svetu. Prvi je napad na zmago začel Valverde, ostali so mu hitro sledili, pobudo pa je nato prevzel Alaphilippe, ki je hitro drvel proti cilju, a mu je načrte iz zavetrja po njegovi desni strani - tako kot lani Roglič - prekrižal Pogačar. 22-letnik s Klanca pri Komendi ga je ujel in prehitel na ciljni črti. Novo grenko drugo mesto svetovnega prvaka, ki je storil vse prav, tudi napadel je ob pravem času, a slovenski as je bil tudi tokrat boljši. Omenjenima kolesarjema se je na odru za zmagovalce pridružil še tretjeuvrščeni Francoz Gaudu. Matej Mohorič je osvojil 10. mesto, Roglič je bil 13.

Roglič: Kdaj zmagaš, kdaj izgubiš
"Ne morem reči, da je to slab izid, a res sem si želel več. Res škoda, da nihče od mojih ekipnih kolegov ni bil v prvi zasledovalni skupini, da bi mi pomagal pri lovu na ubežnike,"
je po desetem mestu na spomeniku dejal drugi najvišje uvrščeni Slovenec Mohorič. Roglič je povedal: "Zame je bilo na začetku prepočasi, na koncu pa prehitro. Na začetku je šlo bolj počasi zaradi vetra v prsa. Na koncu pa nisem imel dovolj dobrih nog, da bi lahko sledil najboljšim. Težko je biti takoj pameten in potegniti kakšen zaključek. Vedno skušam biti z najboljšimi. Kdaj zmagaš, kdaj pa izgubiš."

LBL: Pogačar v zadnjih metrih strl svetovnega prvaka
Pogačar: Enodnevne dirke so mi že od nekdaj všeč
Tudi v ženski konkurenci šprint peterice

Nizozemska kolesarka Demi Vollering (SD Worx) je zmagovalka ženske različice dirke svetovne serije Liège−Bastogne−Liège. 24-letnica je bila po 140,9 km razgibane trase v Ardenih za tretjo zmago v karieri hitrejša od rojakinje Annemiek van Vleuten (Movistar) in Italijanke Elise Longo Borghini (Trek-Segafredo).

Dirko je odločil šprint peterice, ki se je na zadnjih kratkih in strmih vzponih odlepila od ostalih. V zadnjem delu je odlično delo opravila na koncu peta, svetovna prvakinja Anna van der Breggen, ki je s tem pripravila teren za moštveno kolegico Volleringovo. Ta je bila nato prepričljivo hitrejša od ostale trojice.

Slovenskih tekmovalk ni bilo na štartu, od članic italijansko-slovenske ekipe Ale BTC Ljubljana pa je bila najboljša Španka Mavi Garcia na 18. mestu. (sta)

Dirko spremljamo v posebni aplikaciji!